Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Unas turlają, przewracają, koszą

Święta nie widac

Patrzałem w ogłoszenia to mszę jak w zwykły dzień. 

Kartofle podsypane i obredlone

4 schodki skute

Potem pszenicę od grzyba pokropić piki suszy nie ma bo się wykłasza. 

PO skupach podzwonione dalej nie kupują zboża. 

A czy ja komuś każe świętować?

U nas poświęcenie było, a jeden drewno piłował.

Ja se poświęciłem, a niedawno siano przewróciłem.

Opublikowano
4 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Zatrzymac nie mają szans bo tereny polne w najblizszym czasie tylko. W sumie to nawet jakby chcieli to jakos nie zatrzymują.        @gregor1284 

Błądzisz chłopie ,błądzisz 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Znowu jakieś święta wymyśleliście ? Może i by coś poświętował dzisiaj, bo jakoś się nie chce robić 😜 

Co dziś mamy? 

Drugi dzień zielonych świątek. Tatarak na bramę i święto 😎

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

29 minut temu, slawek74 napisał:

jest pogoda to się kodi rozbija i niech leży i schnie czegaj az deszcze przyjdą 🤭

No tak bym zrobił,ale sprzyntu duzego nie ma zeby rozbić szybko. Ale dzisiaj to juz nic nie zrobie pewnie,chociaz kosiarke przygotuje popołudniu.Na 11 ma po zboże przyjechac. A deszczu nie widac w prognozach na najblizsze 2 tygodnie.

Jakusze to blisko Cb?

nooo tylko tam cielaków nie kupuj a tak w ogóle lepiej ... nic 🤦‍♂️

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

Znowu jakieś święta wymyśleliście ? Może i by coś poświętował dzisiaj, bo jakoś się nie chce robić 😜 

Co dziś mamy? 

Imieniny kolegi Leszy.zara będziemy 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Patrzta to 

FB_IMG_1685361529919.jpg

Przy czym tak zrobiłeś?

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Się robi się 

20230529_151654.jpg

Co sie sieje sie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

To napisałeś rano

Inne ważne święta kościelne w 2023 roku

Kościelne święta nakazane to niejedyne święta i uroczystości w roku liturgicznym. W dni, w które przypadają inne ważne święta kościelne wierni nie mają obowiązku uczestniczenia w Mszy świętej i powstrzymywania się od prac niekoniecznych. Polscy biskupi zachęcają jednak, aby, gdy jest to możliwe, również i wtedy uczestniczyć w liturgii.

2 lutego (czwartek) – Święto Ofiarowania Pańskiego (Matki Boskiej Gromnicznej)

20 marca (poniedziałek) – Uroczystość świętego Józefa, Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny

REKLAMA

25 marca (sobota) – Uroczystość Zwiastowania Pańskiego

10 kwietnia (poniedziałek) – Poniedziałek Wielkanocny

29 maja (poniedziałek) – Święto Najświętszej Maryi Panny, Matki Kościoła

29 czerwca (czwartek) – Uroczystość Świętych Apostołów Piotra i Pawła

8 grudnia (piątek) – Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny

26 grudnia (wtorek) – Święto świętego Szczepana, pierwszego męczennika

A to wycinek z tego, co podlinkowałeś...znowu mi coś nie ten tego🤷

rozrozniaz swieta nakazane a nieobowiazkowe ??

dzien dziecka czy dzien matki to tez w koncu swieta a nikt sie nie zastanawia czy pracowac czy nie..

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Też dużo czytamy....jak Ty 😄

ja nie musze czytac -wystarczy posluchac znajomych co w iraku autostrady budowali, w libii ropy szukali, 

1 godzinę temu, Bananek napisał:

kiedyś moja babcia mówiła tak: nie ucz durnia, szybciej zginie. właśnie o Święto Najświętszej Maryi Panny, Matki Kościoła mi chodziło, nie o zesłanie ducha Świętego, które było wczoraj. razem są to tzw zielone świątki. ale nie każdy orientuje się w sprawach kościelnych. choć są tacy co uważają, że w każdej dziedzinie rozum zjadły, a co do czego otwierają gębę i wychodzi co wychodzi. mam taką dalszą znajomą, co nawet elokwentnie wygląda, niestety do czasu, aż coś powie. 😉

to macie ze soba wiele wspolnego.. 

dzisiaj nie ma zadnego swieta obowiazkowego , 

do kosciola  nie trzeba isc ,w polu mozna robic- to o to chodzi ..

ty mozesz tez wtedy  swietowac 😂

https://picantecooking.com/pl/news/10-kwietnia-dzie-banana

28 minut temu, Qwazi napisał:

Drugi dzień zielonych świątek. Tatarak na bramę i święto 😎

u nas galezie lipy na drzwiach przybijali

Opublikowano
1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Teść zadbał czy ty?

To mojego ojca,sipma z 1995 roku, kupiona.od pierwszego wlasciciela,trzymana pod plandeką w garażu,zadbana tak samo jak jego bizon(nie chcial sprzedac a bylby najlepszy w gminie)

40 minut temu, kizak napisał:

Błądzisz chłopie ,błądzisz 

Czemu błądzę? Jechałem ciagnikiem bez świateł,przeglądu(jedynie ubezpieczenie),ciągnąłem 2 przyczepy z belami siana,szwagier stał na schodku. Policja jechała z naprzeciwka,nawet nie przyhamowali🤷‍♂️ a w tym chce zglosic licznik ale czasu nie ma.kiedy pojechac. No ale jedyna droga asfaltowa którą bede jezdził nim to kolo domu zeby przejechac na polną. Mi chodzi bardziej o to czy musze zglosic od razu po wymianie czy moze byc cos nakrecone juz?

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Co Kalinowski kupował i po ile. 

Pszenżyto, cena o zgrozo 650 jeszcze,teraz mowia ze po 580 w łynienie, kojpasz nie bierze bo ważyliśmy samochód i kowily w biurze kobiety. Niewiele bo 15 ton, kierowca tylko szukał czy jakis robak jest...i nie znalazł😀 jeszcze owsa z 8 ton zostalo ale chyba przepuszcze przez ogony.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacus napisał:

dzisiaj nie ma zadnego swieta obowiazkowego

Nie będę już znowu cytował Twojego postu, ale rano napisałeś, że dzisiaj nie ma ŻADNEGO święta...wg katechizmu...znowu mi coś nie ten tego w Twoich wypowiedziach...a wogóle są święta obowiązkowe 🤔🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Patrzta to 

FB_IMG_1685361529919.jpg

No lux. Choć jeden z dowodów potwierdzających Twoje słowa żeś dziad🤭😜

Chyba idzie zmiana pogody i mój kogut pierwszy ją dostrzega przed góralami i meteorologami. Pieje jak oszalały.

A że pieje na ziemi to się zmieni. Bo jak pieje na grzędzie to jak było tak i będzie😁

Opublikowano
6 minut temu, jasiuhonda napisał:

Panowie to jak przy tym świecie wszyscy pracują przy sianokosach to napiszcie po ile u was usługi prasowania, owijania i układania bel ciągnikiem z turem? 

Prasowanie z nożami 30 zł 

Owijanie 15 układanie 7

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v