Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Marcin, 2070 kg napisane na tabliczce

To podobnie jak sipma 🤷

Opublikowano
Przed chwilą, kizak napisał:

u nas to mowią ,piątka ,szostka ,albo siódemka . Szóstki to prawie nie spotykane

Jeszcze czwórki bywają ,ale bez kół

Opublikowano

panowie , trochę zrobiłem rozeznanie w silosach i taki płaskodenny 50-60 ton z wyposażeniem powiedzmy podstawowym aby móc go użytkować wychodzi ok 44-46 tys brutto, + koszt transportu i dojazdu ekipy 1.5-2 zł/km. Drogo, tanio ? ktoś z was kupował ostatnio taki silos ? lub coś podobnego ?

Opublikowano

Te czwórki zawieszane to chyba teraz używają przy fasoli czy jakiś ziołach z tego co się orientuję 🤔

Aktywnyrolnik7245 napisał:

6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Marcin, 2070 kg napisane na tabliczce

To podobnie jak sipma 🤷

Hmm no możliwe 🤔🤔

Opublikowano
5 minut temu, Uziu92 napisał:

panowie , trochę zrobiłem rozeznanie w silosach i taki płaskodenny 50-60 ton z wyposażeniem powiedzmy podstawowym aby móc go użytkować wychodzi ok 44-46 tys brutto, + koszt transportu i dojazdu ekipy 1.5-2 zł/km. Drogo, tanio ? ktoś z was kupował ostatnio taki silos ? lub coś podobnego ?

Kuzyn ostatnio wspominał o lejowym 60t za 60 tyś 

20 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Ło kurła, to i Ty pająkiem też jeszcze robisz 😁

Gwiazdówke 

Pająk był do rozbijania pokosów 

Kiedyś była i taśmowa 

Konne też mam

Opublikowano

A wszędzie inaczej, u nas do rozbijania to karuzelowa a na to mówili pająkowa 😅

Karol6130 napisał:

Konne też mam

Konna też była widłowa, już z dyszlem do ciągnika ale siedzenie jeszcze na niej było, za dzieciaka trochę na tym wyjeździłem 😋ojciec albo dziadek jechali ciągnikiem a ja na tej przegrabiarce 🤣

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Z mirabelek co innego jest luks 😋😋😋😋

Jeszcze nie brubował ja z tego😊

42 minuty temu, Karol6130 napisał:

Się robi się 

20230526_120737.jpg

Rok temu taki sprzedałem pająk 6gwiazd, jak nowy gdzieś koło Krasewa poszedł.

17 minut temu, Uziu92 napisał:

lejowe to droższe 2 razy od płaskich.

Zadzwoń tu, mam cennik aktualny, ogólnie zdrożały jak się domyślam pewnie przez dopłaty do silosów. 

1685098151612424816553918408712.jpg

Jak to mondeo Ci się sprawuje jaki silnik?, szukam coś podobnego i ciężko coś w miarę znaleźć do 20tys.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Uziu92 napisał:

Tylko nie płaskodenny...

Opublikowano

szostki to byly konne z siedzeniem dla woznicy.

pojechalem wyciagac kolege z lasu- przyczepa sie wybral na teren nazywany -nie wiem czemu- bagnem.. az sie zdziwilem ze jeszcze na tym piachu mokro jest.

nadejszla wiekopomna chwila-we wsi wiecej jest alpag niz swin,krow i koni razem wzietych..dopiero dolozenie kucykow wyrownuje bilans........

kurna co za czasy...

Opublikowano

Jacus Czemu tanie wino do inwentarza żywego liczebnością porównujesz?

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Zadzwoń tu, mam cennik aktualny, ogólnie zdrożały jak się domyślam pewnie przez dopłaty do silosów.   Jak to mondeo Ci się sprawuje jaki silnik?, szukam coś podobnego i ciężko coś w miarę znaleźć do 20tys.

zadzwonię, dzięki 👍 Mondeo 2.0 TDCi czyli 2.0 HDi, po kupnie poszedł serwis - rozrząd, wszystkie płyny, świece żarowe, rolka na napinaczu. W trakcie eksploatacji padło łożysko w przednim kole i tulejkę wymieniłem z tyłu na wahaczu do geometrii. Do tego zrobiłem regenerację pompy cr i czyszczenie wtryskiwaczy, ale to zrobiłem zapobiegawczo, można było jeszcze jeździć, choć pompa była już trochę zużyta i uszczelniacze w niej już były twarde, ale te pompy potrafią stanąć i urwać wałek wydechowy , a to wiadomo do czego prowadzi, mielonka w głowicy i pogięte korby. Po za tym nic nie robiłem, jeździ fajnie, spalanie 5-6 litrów przy normalnej jeździe, zrobiony program na 190 koni i 420 nm.

gregor1284 napisał:

26 minut temu, Uziu92 napisał:

Tylko nie płaskodenny...

czemu nie ? Dodam że u mnie jeden zasyp w sezonie i jedno opróżnienie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

🤔

Hmm no możliwe 🤔🤔

To trza uważać żeby zetorem nie rozerwać 😛

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

alpagi lyk i dyskusje po swit- u nas to nazywa sie jabcok 😂

sie przejasnia- chyba prognozy klamaly...

lejowy to do cementu czy paszy a nie zboza.. zawsze mozna podstawe troche krzywa zrobic..

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

Widocznie wypił alpage i trudno mu we właściwą literę trafić palcem😜

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A ile może ważyć ? Wiadomo dla siebie nie potrzeba zapierniczać jak te YouTubery 🤷

Sylwek i tak zanim kupie to najpierw będzie duży ursus lub Zetor , 7245 będzie do ładowania a coś większego zapięte do zwijarki , 3p w owijarce a c330 zgrabiarka 🙂 , ale będzie robota szła ,zero przepinania , tylko paliwo i do przodu 😉

Marek ale pioch 🙆 

Ta pioch to ta lepsza ziemia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v