Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Ja nawaliłeś zapasu na tych paru ha ...🤭

popisać to tyko ty potrafisz i nic więcej ...Nawet ceny i ilości nie podasz bo byś się ośmieszył z tą rozwojowo  nędzo ...😜

bo 20tys od 20 dojnych to dla mnie mało ... idę na więcej pikuś

Opublikowano (edytowane)

idz ,idz slawciu ktoś musi darmo doić 🤣🤣🤣🤣

2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

🤣🤣🤣🤣

Druga sprawa to kto będzie za dzierzawy płacił ,toć potrzebne takie dawcy jak ty 🤷‍♂️

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
slawek74 napisał:

Sylwekx25 napisał:

slawek74 napisał:

jak bez nawozu to po ..uj tak gospodarzyć 🤔🤦‍♂️

Ekologia 🤔 ino tak bez certyfikatu to nie bardzo bo ani dopłat ani wyższych cen...

to się głupigo robota nazywa...

Jak to mówią każdy orze jak może... Ja obrałem inną taktykę parę lat temu, dzierżaw na gębę jak głupi juz nie biorę, daje większe dawki nawozu na to co mam, plus siew kwalifikatem i suma summarum plon prawie taki sam ale lepszej jakości i przy mniejszych nakładach paliwa i czasu

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Karol6130 napisał:

Na tamten czas było  7,5 ha łąk to kupiłem samasza, bo co innego bym miał kupić? 

Alternatywa kverneland, tyle że (teraz usiądź) samo kółko kopiujące do niego kosztowało 2700 netto

Widziałem samasza na olx, ponad 18 chcą 

Na twoim miejscu jak masz równe łąki to bym brał z- 470 

Samasz ma teraz kredyty fabryczne 3,5% na rok

To przy tej inflacji brał bym nową 

Tylko żeby Ci nie przyszło kupić kompletu do prasy, wtedy zobaczysz ile jest warte jabłuszko 

Z wozu zadowolony?

Jest 8m za 84 netto i koniecznie chce zostawić 

za nówkę 18 tys ale chyba netto? ja znalazłem ofertę na 23 brutto i kołkiem kopiującym, 4,7 to już duża a samerem czesto grabie, drogie te wozy  teraz 😛 nie dawno była promocja ze do każdego wozu zamówionego w tym miesiącu dostawałeś cos gratis 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

Nie myślałeś wejść w ekologię? trochę zachodu i czekania z tym jest ale dopłaty miałbyś większe 😋

Masz i se koś. A łąki w takim miejscu że jak nie zaleje to dziki wejdą albo w połowie sezonu zadzwoni żeby się zbierać bo działka sprzedana to jaki sens inwestować

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Krzysiu maszyny nie zadusi ta trawa 🤔

U mnie też dzikie łąki słabawe 

A no słabe ale co zrobić jak już się wszystko wykłosiło. Może 2 pokos będzie lepszy 

1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

U mnie tyż na takich łąkach słabo 😔

20230524_195015.jpg

Ty słaba trawę widziałeś... 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

jak bez nawozu to po ..uj tak gospodarzyć 🤔🤦‍♂️

o to to 👍

Opublikowano
Karol6130 napisał:

U nas od lat 90 ziemi nie ma

Wszystko było oparte na dzierżawach które później wykupili 

Jedyna opcja żeby się rozwinąć to kogoś bankructwo 

U mnie w ostatnim czasie z tego co widzę też krucho z ziemią, jak zaczęło się drogie zboże to nawet ci kilkuhektarowcy mający jakis ciągnik i podstawowe maszyny nabrali dzierżaw takich po kilkanaście arów nawet i każdy się rzucił na zboże, a jak kto większy i do tej pory miał jakąś niedużą lub średnią hodowlę lub uprawiał ziemniaki czy jakieś strączki to likwidacja i zboże do bólu... Głównie żyto i owies ewentualnie pszenżyto bo na większe areały pszenicy to tu ziemi nie ma... W sumie jakby przejść przez moją wioskę to z innych upraw będzie tylko moja kukurydza i znajomego trochę grochu a tak to całe łany żyta i gdzie niegdzie owies... Niektórzy z tych mniejszych nie mają kombajnu tylko biorą usługę to jeśli cena zboża nie wzrośnie to raczej z etatu będzie dokładka do interesu na zbożu 🤔

superfarmer02 napisał:

Masz i se koś. A łąki w takim miejscu że jak nie zaleje to dziki wejdą albo w połowie sezonu zadzwoni żeby się zbierać bo działka sprzedana to jaki sens inwestować

Miałem na myśli całokształt. Bo z tego co piszesz nawożenie mineralne raczej stosujesz skromne lub wcale to może pełna ekologia by Ci lepiej wyszła 😉

• Like 1
Opublikowano

Rysiek, Ty nie kupuj karti za 30kg pszenicy tylko kup dużą kopertę. Ja 7t zmieściłem w kopertę za 20groszy🤭

Opublikowano
11 minut temu, Sylwekx25 napisał:

U mnie w ostatnim czasie z tego co widzę też krucho z ziemią, jak zaczęło się drogie zboże to nawet ci kilkuhektarowcy mający jakis ciągnik i podstawowe maszyny nabrali dzierżaw takich po kilkanaście arów nawet i każdy się rzucił na zboże, a jak kto większy i do tej pory miał jakąś niedużą lub średnią hodowlę lub uprawiał ziemniaki czy jakieś strączki to likwidacja i zboże do bólu... Głównie żyto i owies ewentualnie pszenżyto bo na większe areały pszenicy to tu ziemi nie ma... W sumie jakby przejść przez moją wioskę to z innych upraw będzie tylko moja kukurydza i znajomego trochę grochu a tak to całe łany żyta i gdzie niegdzie owies... Niektórzy z tych mniejszych nie mają kombajnu tylko biorą usługę to jeśli cena zboża nie wzrośnie to raczej z etatu będzie dokładka do interesu na zbożu 🤔

Miałem na myśli całokształt. Bo z tego co piszesz nawożenie mineralne raczej stosujesz skromne lub wcale to może pełna ekologia by Ci lepiej wyszła 😉

Rok temu była ekologia, w tym roku na zboża "coś" poszło qq tak jak rok temu a swoich łąk to mam aż 1ha z czego 60 ar lucerna 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Kawałek najtańszej kartki na komunię 30 kg pszenicy 🙆‍♂️

Tak twój PiS rządzi.

Na jesieni by mniej kg potrzeba. Ale co nie którzy za pewnik brali pszenicę 2000 i mliko 4zl za litr. Życie pokazało że wszystko jest możliwe.

@marcin19071980 ładne pyry. Kiedy sadzone? No i pewnie z kielkiem?

To odmiana wczesna?

Opublikowano
PAN88 napisał:

Tak twój PiS rządzi. Na jesieni by mniej kg potrzeba. Ale co nie którzy za pewnik brali pszenicę 2000

Z tego co słyszałem tu i tam to niektórzy nadal biorą... Nie sprzedają bo "po żniwach jeszcze gdzieś się zmieści a później będzie drogie" w zeszłym roku ubiegłorocznego też nie sprzedawali więc no nie wiem czy zboże z trzech lat w magazynie typu stara stodoła będzie jeszcze wogóle jakiejś jakości 🥴

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Będzie takiej wartości, jaka cena

Nic nie mów. 2 lata temu miałem taką sytuacje w owsie. Z 2 tony przesypane nowym zbiorem. Ale przeciez co ma sie stac?(takie myslenie starego). Jak robak sie pokazal to zdziwienie skad sie wzial🤦‍♂️ oczywiscie sprzedane po 400zl/t dla handlarzy z pod Warszawy a czesc dla handlarzy z LLU. W tamtym roku co zostalo to wyczyszczone do zera i przesypane na śrutę.

Opublikowano
12 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Z tego co słyszałem tu i tam to niektórzy nadal biorą... Nie sprzedają bo "po żniwach jeszcze gdzieś się zmieści a później będzie drogie" w zeszłym roku ubiegłorocznego też nie sprzedawali więc no nie wiem czy zboże z trzech lat w magazynie typu stara stodoła będzie jeszcze wogóle jakiejś jakości 🥴

Wtedy będzie można z czystym sumieniem sprzedawać jako ukraińskie🤭😂

Opublikowano
jahooo napisał:

Będzie takiej wartości, jaka cena

Też tak myślę.. Jak to mówią chytry dwa razy traci a teraz może i więcej... Jak rok temu mi brakło przed żniwami i chciałem parę ton kupić to "nic nie sprzedam bo za rok wiosną będziecie się o to zboże bić i sprzedam za cenę jaką powiem" no nic, kupiłem gdzie indziej, rok minął zboże leży i jakoś nikt się nie bije... Kupiłem u innego, po żniwach jeszcze też i czeka na mnie u niego w magazynie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v