Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Z moją córką do klasy chodza dwaj bracia z sąsiedniej wsi.Gdy dwa lata temu był to poronione zdalne nauczanie oboje byli w polu i jednocześnie byli w szkole.Ludzie cieli kapustę na taśmociąg a oni w kabinie laptop i lekcje w toku.Nie po to sobie tu łeb kręce żeby poszło na zmarnowanie.Od małego miała wpojone że jest to wszystko dla niej i ma to ciągnąć choć by na uszach stanęła i to jest normalne.Od 3 lat przy niewielkiej pomocy sama obsługuje 8-10koni i na tym zarabia.I to jest całkowicie normalne w mojej okolicy.Niema czegoś takiego że mi się nie chce i idę w piz....do miasta a starzy niech sobie łapy urywają.Caly czas powtarzam.Co sobie wychodujesz to będziesz miał.

To znaczy nie dajesz jej wyboru 🤔A gdyby chciała być strażakiem dentystą czy kim kolwiek innym a nie robić w tym co ty to co zabronił byś jej 

• Like 1
Opublikowano
marcin19071980 napisał:

10 minut temu, Leszy napisał:

Mogą wywłaszczyć pod jakikolwiek cel, to sobie wymyślą przymusową komasacje(co w sumie już w historii było nie raz, i nie tylko u nas).  

Nooo,teraz pod to całe CPK też parę gospodarst zniknie.U mnie we wsi tylko jedno ale wiochę dalej już 6.

w koło puste lotniska a oni kolejne budują Radom, Łódź pusta z Modlina coś tam lata nawet sporo to zamiast to rozbudować to kolejne budują wystarczało tamte rozbudować i zwiększyć Okęcie w sumie zrobiło się w centrum Warszawy ale od razu budować kolejne

Opublikowano

Ale ile można sobie na boku zarobić na takim wałku.... 

2 minuty temu, wojtal24 napisał:

w koło puste lotniska a oni kolejne budują Radom, Łódź pusta z Modlina coś tam lata nawet sporo to zamiast to rozbudować to kolejne budują wystarczało tamte rozbudować i zwiększyć Okęcie w sumie zrobiło się w centrum Warszawy ale od razu budować kolejne

Opublikowano
8 godzin temu, Qwazi napisał:

Masz rację, ale z drugiej strony jeśli oboje moich starszych miało swoje kierunki, w których chcieli iść, to jakie miałem prawo im narzucać coś innego? Uważam, że miałem obowiązek wspierać, a nie podcinać skrzydła. Nigdy nie zarobię z tego gospodarstwa tyle, co oni

Nawet gdybyś zarobił to mają prawo żyć po swojemu 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Łolek napisał:

To znaczy nie dajesz jej wyboru 🤔A gdyby chciała być strażakiem dentystą czy kim kolwiek innym a nie robić w tym co ty to co zabronił byś jej 

Wolność wyboru nie polega na robieniu tego co chcemy tylko na prawie do robienia tego co powinniśmy

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
8 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Nooo,teraz pod to całe CPK też parę gospodarst zniknie.U mnie we wsi tylko jedno ale wiochę dalej już 6.

raczej nic z tego nie będzie. 

szum ma tylko być. 

może i nawet wykupią i na tym się skończy. 

za poprzednich ich rządów też obwodnicę mieli budować, grunty wykupili, i na wiosnę kazali uprawiać 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

raczej nic z tego nie będzie. 

szum ma tylko być. 

może i nawet wykupią i na tym się skończy. 

za poprzednich ich rządów też obwodnicę mieli budować, grunty wykupili, i na wiosnę kazali uprawiać 🤭

Oby bo mnie też mają według planu zabrać 0,5ha 2klasy.Troche szkoda by było.

Opublikowano
20 minut temu, marcin19071980 napisał:

Wolność wyboru nie polega na robieniu tego co chcemy tylko na prawie do robienia tego co powinniśmy

Powinniśmy według kogo, kto o tym zdecyduje 🤔

Nikt mnie nigdy do niczego nie zmuszał,rodzice chcieli żebym skończył inną szkołę nie byli najszczęśliwsi że żenię się z dziewczyną co zostanie na gospodarstwie itp ale decyzja należała do mnie, choć popełniłem przez to wiele błędów, paru rzeczy żałuję ale to mnie też ukształtowało w pewnym stopniu 

• Like 3
Opublikowano
52 minuty temu, Bananek napisał:

może by i było, gdyby mi się deszczomierz nie rozmarzł....

Ja tez ostatnio patrze a tam pusto,przekrecam a tam pekniecie po dlugosci. Żona mowi ze juz widziala,nic nie powiedziała, i z moich pomiarów nici

Opublikowano
6 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja tez ostatnio patrze a tam pusto,przekrecam a tam pekniecie po dlugosci. Żona mowi ze juz widziala,nic nie powiedziała, i z moich pomiarów nici

Też za całe 20 zł zakupiłem nowy bo stary zimy nie przetrzymał 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

las wycięty 🤔 11*LLU

bo to ,,mientkie faje,, 🤦‍♂️

Częściowo masz i rację, ale te "mientkie faje" mają większą szansę na zdrową i spokojną starość niż twardziele zapierda...ce na roli albo na 2 etatach.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Łolek napisał:

Nikt mnie nigdy do niczego nie zmuszał,rodzice chcieli żebym skończył inną szkołę nie byli najszczęśliwsi że żenię się z dziewczyną co zostanie na gospodarstwie itp ale decyzja należała do mnie, choć popełniłem przez to wiele błędów, paru rzeczy żałuję ale to mnie też ukształtowało w pewnym stopniu 

A ty myślisz że te kobiety siedzące na kasach w Biedronkach i innych marketach o tym marzyły.Samo życie o tym decyduje.A kto mnie pytał o to co chce robić?A kto pytał tych kolegów mojej córki że szkoły czy mają ochotę.Tam jak przyjdzie sezon to chłopaki całe noce w polu są a rano do szkoły.Wolność to jest pjękna rzecz tylko że ona nigdy nie była wolna.Idz do prywaciarza do roboty zobaczysz wolność.Idz gdzie kolwiek do roboty też zobaczysz wolność.Dopisywanie jakieś filozofii do życia nigdy nic dobrego nie przyniosło.Ludzie nie robią tego co powini tylko myślą nad filozofia życia i z tego bierze się to jak wygląda teraz świat.Tak myślą i filozofuja że za moment nie będzie kto miał śrubki przykręcić ani świni do koryta nasypać.Wolnosc Kur.... jego mać

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
29 minut temu, Łolek napisał:

Mnie też nigdy nikt nie popychał w żadną stronę. Ojciec tylko nie był zachwycony, że od razu po maturze nie poszedłem na studia. Ale ja to zrobiłem celowo, bo się wtedy nie przelewało, a czwórka młodszego rodzeństwa w domu. A dostałem się na dzienne i tego kierunku nie było w innej formie. On by się zaorał a nie poskarżył. Robił dla nas wszystko i nigdy żadne nie odczuło, że jest traktowane inaczej jak reszta. Ale jak to mówią, co się odwlecze...

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

52 minuty temu, Bananek napisał:

może by i było, gdyby mi się deszczomierz nie rozmarzł....

w dzień, kiedy spostrzegłem pęknięcie byłem z dzieciakami w ogrodniczym i rzuciły mi się w oczy deszczomierze na półce (wcześniej nie było gdzie u nas kupić), ale mówię dzieciakom, że po co nam kolejny jak ten dobry. zajeżdżamy do domu, a ten pęknięty tak jak mówisz, po długości.

Qwazi napisał:

Mnie też nigdy nikt nie popychał

zabrzmiało paskudnie, ale w gruncie rzeczy to dobrze, że nie byłeś "popychany". 😉 trauma z dzieciństwa potrafi ciągnąć się przez całe życie......

Łolek napisał:

Też za całe 20 zł zakupiłem nowy bo stary zimy nie przetrzymał

eeee, to ten co mam mnie 38zł kosztował, a te co ostatnio widziałem 18.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, marcin19071980 napisał:

A ty myślisz że te kobiety siedzące na kasach w Biedronkach i innych marketach o tym marzyły.Samo życie o tym decyduje.A kto mnie pytał o to co chce robić?A kto pytał tych kolegów mojej córki że szkoły czy mają ochotę.Tam jak przyjdzie sezon to chłopaki całe noce w polu są a rano do szkoły.Wolność to jest pjękna rzecz tylko że ona nigdy nie była wolna.

Tutaj są dwie metody. Jedna to kij. Jakakolwiek forma nacisku będzie skuteczna do momentu, kiedy dziecko poczuje w sobie moc i będzie miało możliwość wyrwania się. Raczej już nie wróci. Druga to marchewka. Bez nacisku i wpływania. Poprzez dawanie przykładu i posiadanie u dziecka autorytetu. Tutaj dziecko mając możliwość między podbujaniem się na hamaku a przytrzymaniem ojcu worka do nasypania zboża, pójdzie i potrzyma ten worek, bo takie będzie miało poczucie obowiązku wobec ojca. Mój syn nie ma dużo czasu, żeby mi pomóc, ale co najmniej raz w tygodniu słyszę od niego przez telefon, że powinien ale nie może i mu głupio. Marka chłopak rozmawia z ojcem na poziomie partnerskim. Wiem, bo sam to widziałem. To nie był dialog między pokoleniami, tylko dyskusja dwóch facetów wzajemnie rozumiejących i szanujących nawzajem swoje słowa. Takie dzieci, nawet jeśli w domu nie zostaną to będą do niego wracać 

• Like 2
Opublikowano

@Łolek @Qwazi @Karol6130 Chłopaki wychodzicie w jakieś ekoschematy ? Czas by złożyć wniosek , ale nic mi nie pasuje z tych eko...  , Musiał bym z trzy hektary łubinu  zasiać który nie przyniesie żadnego zysku prócz dopłaty ze zróżnicowanej struktury upraw i do bobowatych 🤷

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Oby bo mnie też mają według planu zabrać 0,5ha 2klasy.Troche szkoda by było.

Marcin to aż do Ciebie będzie cpk  🙄🤭

Opublikowano
19 minut temu, Bananek napisał:

w dzień, kiedy spostrzegłem pęknięcie byłem z dzieciakami w ogrodniczym i rzuciły mi się w oczy deszczomierze na półce (wcześniej nie było gdzie u nas kupić), ale mówię dzieciakom, że po co nam kolejny jak ten dobry. zajeżdżamy do domu, a ten pęknięty tak jak mówisz, po długości.

zabrzmiało paskudnie, ale w gruncie rzeczy to dobrze, że nie byłeś "popychany". 😉 trauma z dzieciństwa potrafi ciągnąć się przez całe życie......

eeee, to ten co mam mnie 38zł kosztował, a te co ostatnio widziałem 18.

No zarabiasz na etacie to kupujesz drogie rzeczy 🤭38 zł 🙆‍♂️

Opublikowano
18 minut temu, Bananek napisał:

Ojjj Michał, aż se wyobraziłem tę... traumę 🙆🤦😱

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v