Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

oj tam, oj tam. 

należało się 🤭

Nie mówie, że nie

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie będzie, w 2021 siałem trzy razy, ostatni raz już w czerwcu bo dwa razy mi ulewy wypłukały... Może jutro posieję w gruncie bo w tunelu już wyłażą. Cukinia dla kur przesadzona. 

Jutro stawiam igla i będą wysadzane pomidory

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Pomidory to już mam w tunelu dawno, będzie ponad 2 tygodnie. Ładnie idą w odróżnieniu od zeszłego roku... Jeszcze kapuchę białą na kiszenie i czerwoną muszę wsadzić ale to jak mniej będzie wiać bo włoską to mi tak majga na tym wietrze, że aż żal.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nosić noszą ale wilgotność za wysoka... Mierzyłem dziś u siebie i u dwóch innych... Pogoda w tym roku dobra to targają. W przyszłym tygodniu musowo odkłady porobić. Kurła a miały być początkowo góra dwa...

Słonecznie ale wietrznie cały dzień. 

Nie no, dopiero sklepić zaczynają to gdzie to tam. Pierwsze podlane mateczniki znalezione, więc trzeba było im życie do góry nogami wywrócić 🤭. Na odkłady to będzie czas po akacji. Teraz niech targają, bo rzepak srogo leje w tym roku to i może akacja się uda przy odrobinie szczęścia. 👍

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Nie no, dopiero sklepić zaczynają to gdzie to tam. Pierwsze podlane mateczniki znalezione, więc trzeba było im życie do góry nogami wywrócić 🤭. Na odkłady to będzie czas po akacji. Teraz niech targają, bo rzepak srogo leje w tym roku to i może akacja się uda przy odrobinie szczęścia. 👍

Ja nie robię po żadnej akacji - odkład ze starą matką i święty spokój na cały sezon. Po drugie u nas akacji i tak nie ma.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ja nie robię po żadnej akacji - odkład ze starą matką i święty spokój na cały sezon. Po drugie u nas akacji i tak nie ma.

Odkład ze starą matką to cios dla rodziny. Jak nie napalasz się na rekordy to spoko, można pykać takie odkłady. Ale w produkcyjnych szkoda potencjału.

Opublikowano

Odkład ze starą matką to cios dla rodziny. Jak nie napalasz się na rekordy to spoko, można pykać takie odkłady. Ale w produkcyjnych szkoda potencjału.

Według mnie to najlepsza metoda przeciw rojowa. Nie ma lepszej. Z sąsiadem mamy pszczoły, eksperymenty z rozrajaniem czasowym, a tak to spokój. Tego czerwiu i tak teraz nie potrzeba. Przynajmniej przy naszych pożytkach. U nas sezon kończy się najpóźniej w początkach lipca i to skromnymi kilkoma słoikami z rodziny. 

Opublikowano
22 minuty temu, marcin19071980 napisał:

I jeszcze opie....od nich dostaje jak za późno je wypusze z tej ciasnoty 😃.Zagdakac się chcą pod drzwiczkami.Musze jakieś drzwiczki na czasówkę opatentować

Gotowe można kupić 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Karol6130 napisał:

A co Ty🤔 Przebranżawiasz się🤔 A w tej nowej oborze butwinę będziesz uprawiał🤔😖

29 minut temu, radekz200 napisał:

eee tam w porównaniu  z tym co było jest duzo lepiej 😛

Nie twierdzę, że nie jest🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Według mnie to najlepsza metoda przeciw rojowa. Nie ma lepszej. Z sąsiadem mamy pszczoły, eksperymenty z rozrajaniem czasowym, a tak to spokój. Tego czerwiu i tak teraz nie potrzeba. Przynajmniej przy naszych pożytkach. U nas sezon kończy się najpóźniej w początkach lipca i to skromnymi kilkoma słoikami z rodziny. 

No nie ma lepszej, bo robisz je w bambuko, że już wyrojone. Ja tam jestem zwolennikiem osłabiania gniazda poprzez pozbywanie się z niego pszczoły lotnej. Na akację trzeba jeszcze więcej pszczoły niż na ten rzepak.

Opublikowano
17 minut temu, Karol6130 napisał:

Cukinia nie rośnie, zgniła 

Chłopy na ogórki pod koniec maja nie będzie za późno? 

Jeszcze te kartofle mam z tyłu głowy, ale se raczej ich odpuszczę w tym roku 

No my wczoraj posadziliśmy kilka woreczkow

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Popier96 napisał:

No nie ma lepszej, bo robisz je w bambuko, że już wyrojone. Ja tam jestem zwolennikiem osłabiania gniazda poprzez pozbywanie się z niego pszczoły lotnej. Na akację trzeba jeszcze więcej pszczoły niż na ten rzepak.

Jeśli masz pożytki rozłożone w ciągu sezonu to w porządku. W moich stronach wszystko prawie jest w kwietniu i maju. Potem to już z reguły tyle przyniosą co same zużyją, czasem coś spadzi liściastej albo lipy ale to w ostatnich latach ilości po 3-4, czasem 5 słoików 0,9l z rodziny. Wydajności szałowej u nas nie osiągnie przy gospodarce stacjonarnej. A w wędrowną to mi się nie chce bawić, ja tego nie robię dla pieniędzy tylko aby dla siebie było.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Jeśli masz pożytki rozłożone w ciągu sezonu to w porządku. W moich stronach wszystko prawie jest w kwietniu i maju. Potem to już z reguły tyle przyniosą co same zużyją, czasem coś spadzi liściastej albo lipy ale to w ostatnich latach ilości po 3-4, czasem 5 słoików 0,9l z rodziny. Wydajności szałowej u nas nie osiągnie przy gospodarce stacjonarnej. A wędrowną to mi się nie chce bawić, ja tego nie robię dla pieniędzy tylko aby dla siebie było.

Jest wzięcie na odkłady. Więc jak faktycznie nie masz pożytków to goń je po rzepaku w kierunku odkładów. Bo każda ilość idzie. A zawsze to na cukier będzie do zakarmienia. W tym roku mokro, jest nadzieja na lipę. Może też gdzieś bliżej lipy wywiozę.

Opublikowano

Jest wzięcie na odkłady. Więc jak faktycznie nie masz pożytków to goń je po rzepaku w kierunku odkładów. Bo każda ilość idzie. A zawsze to na cukier będzie do zakarmienia. W tym roku mokro, jest nadzieja na lipę. Może też gdzieś bliżej lipy wywiozę.

Nie bawię się w handel. Mam miejsce na maksymalnie 9 rodzin i maksymalnie tyle mam, nie więcej. Nie rozwijam tego bo nie mam chęci na aż tyle, mam jeszcze dwie pasieki do obrobienia u innych, u jednego 4-5 rodzin wszystko u jednego 7-10 "dochodząco".

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Gotowe można kupić 

Aaaa tam gotowe.I tak nie bendą pasowały.Mam parę gratów coś wymyślę

Opublikowano

Pioter. U mojej córy w przedszkolu po niedzieli mają być jakieś pszczele warsztaty. Ma przyjechać jakiś gość i o pszczołach będzie gadał. Składka na to po 20zł. była.

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Pioter. U mojej córy w przedszkolu po niedzieli mają być jakieś pszczele warsztaty. Ma przyjechać jakiś gość i o pszczołach będzie gadał. Składka na to po 20zł. była.

Wiem, nasi też z koła jeżdżą. Chcieli mnie w to wciągnąć ale odmówiłem.

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał:

A co Ty🤔 Przebranżawiasz się🤔 A w tej nowej oborze butwinę będziesz uprawiał🤔😖

Nie twierdzę, że nie jest🤷

Buroki bedoo

Marchyw I ciebula tys 

Czosnyku trochu pietruchy patisona 

Jak bym miał jeszcze z 10 ha to jałówki wyjazd z piwnic i powrót na kartofel i kapustę 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, 6465 napisał:

Wiem, nasi też z koła jeżdżą. Chcieli mnie w to wciągnąć ale odmówiłem.

jeszcze by Cię jaka nauczycielka na miód zaprosiła 🤭😁

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

jeszcze by Cię jaka nauczycielka na miód zaprosiła 🤭😁

G... mnie nauczycielki obchodzą, nie będę jakimś dzieckom tłumaczył tego skąd się miód bierze i odpowiadał na ich pytania.

Opublikowano
malaczarna napisał:

9 godzin temu, Łolek napisał:

Moje piesy lubią to 

E tam takie kości wielkie kupuje mój uwielbia gryźć. Nawet można kupić z niemieckich świń 

z poniemieckich 🙆‍♂️ mój by do zębów nie wzią 🤭😁🤣

Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał:

Cukinia nie rośnie, zgniła 

Chłopy na ogórki pod koniec maja nie będzie za późno? 

Jeszcze te kartofle mam z tyłu głowy, ale se raczej ich odpuszczę w tym roku 

Ja sieje co dwa tygodnie. Tak do 10 lipca. Mam do września. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

ale odmówiłem.

Dlaczego 🤔 

Przedszkolaki bywają fajne 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v