Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, marcin19071980 napisał:

Lord.Aaa,już sam głupi jestem z tym wszystkim.Ja co prawda przenicy nie sieje ale ziemniaki też szału na ten moment nie robią.A coto miało nie być.A później taka ku....miastowa ci powie że ziemniak powinien być tani bo co to za filozofia zasadzić i poczekać aż urośnie.Tak ja w piątek słyszałem w Sieradzu jak w Kauflandzie w kolejce stałem.Ze chłopy płaczą ale po nawozy to kolejka się ustawia.

Miastowych to przeżyje. Najgorsze takie ze wsi swoje i robaczywe obierał a teraz marudzi. Ja pszenicy tylko 4ha ale to sam wyprzedałem po znajomych dla kur gołębi. No i dla mamy kur zostalo

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie wrzucaj wszystkich krowiarzy do jednego worka 😒

Ci co są już w wieku 50-60 lat to tak w większości było że samo tumany na wsi zostawały ale teraz kto zostaje to w większości jest inżynierem rolnictwa. Poza mną po gimnazjum. 

Opublikowano
22 minuty temu, Strongman napisał:

ZA 12 Ton ziemniaka mój stary kupił nówkę c330, płody rolne byli bardzo drogie.To teraz kup za12t nowy ciongnik 

To ciągniki były tanie, pamiętam dyskusję z @Agrest i wyszło że oni za nowego Ursusa dali 8 tys PLN. Co stanowiło wtedy 38,5 najniższych krajowych(210zł). Dziś taki traktor kosztował by jakieś 104 tys. Ziemia w latach 90 też taka taniutka nie była, jeśli dobrze patrzeć na przeliczniki. Ludzie się jej wyzbywali z racji obciążenia np. podatkami. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Luki99 napisał:

Ci co są już w wieku 50-60 lat to tak w większości było że samo tumany na wsi zostawały ale teraz kto zostaje to w większości jest inżynierem rolnictwa. Poza mną po gimnazjum. 

Jak tu mówią że Ty na rolnictwie Toś zęby zjadł. Myślałem że coś więcej niż gimnazjum ukończyłeś 

Opublikowano
6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

zatankuj chłopie bo na oparach lecisz 🤭

Nie do końca, ale można powiedzieć, że na oparach

IMG_20230320_114130_208.jpg

1 minutę temu, Bananek napisał:

Punt? 🤔 Czy dobel?

Dobel😉. To taki mój Tir🤭

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Też poszukuję. Albo dobel, albo connect.

Swojego kupiłem 6 lat temu. To jest I generacja, 2002 rok. Silnik 1,6 103 KM benzyna. Bardzo przydatny w gospodarstwie. Z tyłu resor. Najwięcej wiozłem nim 900 kg w środku. A jeśli wrzucić do samochodu 500 kg i na przyczepkę drugie tyle to jedzie jak pusty. Kanapę z tyłu rozłożyłem może ze dwa razy. Marek ma II generację i silnik 1,4, to już trochę słabszy 

• Like 1
Opublikowano
Leszy napisał:

40 minut temu, wojtal24 napisał:

no u mnie podobnie i w mojej okolicy młodzież się nie garnie do rolnictwa i nie wiem czy są to powody do radości czy nie. Wiadomo że każdy che dla swoich dzieci jak najlepiej

w sumie są dwa typy ludzi na wsiach. Ci co gonią do roboty swe potomstwo ponad normę, i tacy co pier**lą aby się zawijali stad, bo to kierat i obóz pracy tylko. Z takim nastawieniem, to ciężko o chętnych do współpracy. 

a ja nie należę ani do jednych ani do drugich chłopakui umieją jeździć traktorami do niczego ich nie zmuszam tylko dzisiejsza młodzież jest przyzwyczajona do łatwych i szybkich pieniędzy a niestety w rolnictwie tak się nie da. będą chcieli pracować w polu to ok nie to też ok starszy się rozwija w swoim kierunku w wakacje pracuję i calkiem niezle zarabia więc po co mu ryc w ziemi przez słaba opłacalność i koniunktury w rolnictwie nie będzie nastepcow

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, hubertb napisał:

To ciągniki były tanie, pamiętam dyskusję z @Agrest i wyszło że oni za nowego Ursusa dali 8 tys PLN. Co stanowiło wtedy 38,5 najniższych krajowych(210zł). Dziś taki traktor kosztował by jakieś 104 tys. Ziemia w latach 90 też taka taniutka nie była, jeśli dobrze patrzeć na przeliczniki. Ludzie się jej wyzbywali z racji obciążenia np. podatkami. 

Wyzbywali się bo kiedyś jak miałeś ziemie to do pracy cię nie przyjęli ani żadnego mieszkania nie dali,o tak było 

Ale dzisiaj policja obstawiła drogi,zbierają na 14 emeryturę 

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Wyzbywali się bo kiedyś jak miałeś ziemie to do pracy cię nie przyjęli ani żadnego mieszkania nie dali,o tak było 

Ale dzisiaj policja obstawiła drogi,zbierają na 14 emeryturę 

W latach 90 już tego nie było. 

Opublikowano
Luki99 napisał:

23 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

piszę do małej stopy który ma 3 ha i innych uczy jak nic nie mieć 🤭🤣🤣🤣

No 3ha to naprawde kiepsko jest się uzależnionym od dzierżaw. Mój ojciec zaczynał od 8 ha a 5 ha dokupił ale nie przy obecnej cenie bo teraz to ciężko. 

zawsze było ciężko

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Było.Jak miał ziemię żadnej kuroniówki nie dostał ni nic.

dodatkowo wymyslili ustawowe pozbywanie się gospodarstw, zeby dostac emeryturę

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Było.Jak miał ziemię żadnej kuroniówki nie dostał ni nic.

Pracę jednak mógł podjąć. Kuroniówka była niedostępna dla regionów rolniczych kraju przez jej liczne obostrzenia nie związane z posiadaniem ziemi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v