Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, stempos1980 napisał:

Mnie tego nie musisz pokazywać  bo ja wiem co chodzi 😁 

Ja w 16 r byłem bliski kupna fiata 55-66 i teraz załuje że nie kupiłem.

Mnie jeśli chodzi o ciągniki z lat 80 rozp.. Fendt:

Fendt Farmer 303 LS/304 LS/305 LS/306 LS 307 LS ⚙️ Dane Techniczne | AgroDane

Popatrzcie jak mały promień skrętu ma ten ciągnik dla porównania wrzucam nasze Ursusy i Zetora:

Ursus 1014 Dane Techniczne ⚙️ 912, 914, 1224 TURBO, 1614 | AgroDane

Zetor 7211 Dane Techniczne ⚙️ 5211 5245 6211 6245 7245 7711 7745 Special | AgroDane

Podobnymi do Fendta, Zetor mógł pochwalić się dopiero w modelu Proxima, nasze Ursusy nigdy nawet nie zbliżyły się do podobnych osiągów. 

Opublikowano

No witam towarzystwo. Ale długi i ciekawy dzień pełen atrakcji. Mnóstwo ludzi przewinęło się dziś przez mój domek. Dziękuję @Łolek jeszcze raz w imieniu jubilata. Dodatkowo w domu też solenizant (Józef). Oj działo się. A co tu beze mnie się działo? Dziś w radio słyszałem, że jakiś młotocyklista zakończył tegoroczny sezon na barierkach pod Stolycą. A i u mnie już sporo dwukółek już widziałem. ruszyli z koksem. @Qwazi, niezła szrama. Dorobić do tego jakąś odpowiednią legendę i możesz być bohaterem następnego pokolenia. ;) 

• Like 2
Opublikowano
54 minuty temu, hubertb napisał:

No mnie by przez myśl nie przeszło pobierać opłatę od dziadków za podwózkę do lekarza. 

Kiedyś słyszałem historie jak dziadek się kłócił w domu że mają go zawieźć do kościoła bo on ma zapisane w dożywociu. Podobno strasznie roszczeniowy typ no ale wnuczek po dyskotece śpi a ten chodzi i drze mordę. Wstał, zebrał się i zawiózł go. Dziadek za jakieś 4 godziny wrocil z kościoła i się kloci że po niego n przyjechał a wnuczek krótko "przecież zapisane masz żeby Cię zawozić, mogłeś dopisać żeby i przywieźć"

• Haha 2
Opublikowano
22 minuty temu, mf362 napisał:

Te silniki są dobrze zrobione ze tak wysoko się kręci, c360 c385 jakby jak kręcił to korba bokiem by wyszła

z7201 też do 2450 u mnie się wkręca z górki z obciążeniem 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bananek napisał:

No witam towarzystwo. Ale długi i ciekawy dzień pełen atrakcji. Mnóstwo ludzi przewinęło się dziś przez mój domek. Dziękuję @Łolek jeszcze raz w imieniu jubilata. Dodatkowo w domu też solenizant (Józef). Oj działo się. A co tu beze mnie się działo? Dziś w radio słyszałem, że jakiś młotocyklista zakończył tegoroczny sezon na barierkach pod Stolycą. A i u mnie już sporo dwukółek już widziałem. ruszyli z koksem. @Qwazi, niezła szrama. Dorobić do tego jakąś odpowiednią legendę i możesz być bohaterem następnego pokolenia. ;) 

O widzisz to i mnie z drugiego Dziozef  po dziadku 

A bez ciebie to już nie to samo forum 😉

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Kiedyś słyszałem historie jak dziadek się kłócił w domu że mają go zawieźć do kościoła bo on ma zapisane w dożywociu. Podobno strasznie roszczeniowy typ no ale wnuczek po dyskotece śpi a ten chodzi i drze mordę. Wstał, zebrał się i zawiózł go. Dziadek za jakieś 4 godziny wrocil z kościoła i się kloci że po niego n przyjechał a wnuczek krótko "przecież zapisane masz żeby Cię zawozić, mogłeś dopisać żeby i przywieźć"

Babcie i dziadki to zwykle dobrzy sponsorzy ja tam nigdy problemu nie miałem. 

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Mnie jeśli chodzi o ciągniki z lat 80 rozp.. Fendt:

Fendt Farmer 303 LS/304 LS/305 LS/306 LS 307 LS ⚙️ Dane Techniczne | AgroDane

Popatrzcie jak mały promień skrętu ma ten ciągnik dla porównania wrzucam nasze Ursusy i Zetora:

Ursus 1014 Dane Techniczne ⚙️ 912, 914, 1224 TURBO, 1614 | AgroDane

Zetor 7211 Dane Techniczne ⚙️ 5211 5245 6211 6245 7245 7711 7745 Special | AgroDane

Podobnymi do Fendta, Zetor mógł pochwalić się dopiero w modelu Proxima, nasze Ursusy nigdy nawet nie zbliżyły się do podobnych osiągów. 

Hubert powiem krótko Fendt to Fendt  i na tym skończę wywód, chociaż mf też niezły 

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Ile taki Byczek ho teraz warty 

Ponad 14 dni to pewnie 1,5 trzeba chcieć 

Piłeś coś 🤔 

Choć jakiś kupiec może się trafi 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

Jak to się wyraził lekarz, który to cerował: "postaram się ładnie, ale żenił się już chyba nie będziesz przecież"🤷. Dobrze, że tylko to a nie np oko

4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Ile taki Byczek ho teraz warty 

Ponad 14 dni to pewnie 1,5 trzeba chcieć 

Krzykaj 2...co się będziesz rozdrabniał🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Według mnie to nie warto spłacać rodzeństwa, bo ludzie opowiadają że niby pospłacali a i tak zawsze mało i nie sprawiedliwie opowiadają ci spłaceni,najlepiej iść na swoje 

Dokładnie. Jeśli robi się na gospodarstwie takim z którego stać zarabiać na inwestycje i nie trzeba dorabiać poza rolnictwem to może i się należy dać coś trochę dzieciom/rodzeństwu na start w innym miejscu ale z drugiej strony potomkowie którzy sami z własnej wygody i lenistwa (potocznie nazywanych przez wszystkich "lżejszym chlebem" ) zrezygnowali z pracy na gospodarstwie na rzecz etatu raczej nie zasługują by im jeszcze to wygodne życie sponsorować . Swoją droga w małych gospodarstwach czy u dwuetatowców gdzie dochód z gospodarstwa jest śmiesznie mały nawet w porównaniu ze słabym etatem spłacanie (gotówkowe) jest nie tylko bezzasadne ale i ekonomicznie nieuzasadnione .

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Akurat MF długi czas nie skręcał i miał nawet gorsze wyniki niż nasz Ursus. Całe lata 80 to nie był dla MF dobry czas. 

Massey Ferguson 675/675 Turbo/690/690 Turbo ⚙️ Dane Techniczne | AgroDane

Promień skrętu praktycznie jak w 6270

6120 też bystrym nie jest, ponad 8 m

Zmiany kosztują 🫣

Data: 2023-03-18; K.SOMT:171 BAK:18 %BI:3.45 %TL:4.57 MCZ:263 SR.K.SOMT:182.8 SR.BAK:19 Wyniki w normie.

3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Za 3 byczki? Pokaz zdjecie jakies?

Nie mam zdjęcia 

I za 3 to tyle u desperata jakiegoś co to dodawać nie umie 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Promień skrętu praktycznie jak w 6270

6120 też bystrym nie jest, ponad 8 m

Zmiany kosztują 🫣

Data: 2023-03-18; K.SOMT:171 BAK:18 %BI:3.45 %TL:4.57 MCZ:263 SR.K.SOMT:182.8 SR.BAK:19 Wyniki w normie.

Nie mam zdjęcia 

Seria 3tysiące miała już dużo lepsze parametry w każdym calu ale i tak to dopiero końcówka lat 80. Generalnie te ciągniki z lat 90 MFa można powiedzieć że warto kupić sprytne zwykle dobrze wyposażone. Łatwo o serwis. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, mf362 napisał:

Ale czy w ciągłej pracy tak można jeździć. 

u nas ma w sąsiedniej wiosce 7245 z ładowaczem w exportowej budzie i dużo z balotami w transporcie lata to gaz w podłodze cały czas 

Opublikowano
48 minut temu, stempos1980 napisał:

Mnie tego nie musisz pokazywać  bo ja wiem co chodzi 😁 

Ja w 16 r byłem bliski kupna fiata 55-66 i teraz załuje że nie kupiłem.

I czemu Adam nie kupiłeś b🤔

Opublikowano
38 minut temu, Qwazi napisał:

Przecież był filmik z porannej pobudki🤭

@Aktywnyrolnik7245 ten Fiat jest 20 km ode mnie, ceni 58 tys. Nic więcej na jego temat nie wiem. Przejeżdżałem, zobaczyłem, pomyślałem o Tobie, a jeszcze bardziej o Damianie i się zatrzymałem. Zrobiłem zdjęcia. Wyszedł gość i zapytałem o cenę

Ale to chyba słabe jest 🤔 , od rolnika ? Ja zresztą narazie zrezygnowałem z zakupu ciągnika

Opublikowano
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale to chyba słabe jest 🤔 , od rolnika ? Ja zresztą narazie zrezygnowałem z zakupu ciągnika

Zamiast 60 tak jak chciałeś był by ok. Na głównego konia to raczej 85-90 lub 90-90

Opublikowano
11 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

80KM...właśnie dlatego, że zrezygnowałeś oraz, że jesteś fanem ciężkiej serii, bardziej pomyślałem o Damianie. A to jest sprowadzone i u handlarza

3 minuty temu, hubertb napisał:

Zamiast 60 tak jak chciałeś był by ok

Hubert, jak sobie przy nim stałem to sprawiał wrażenie takiego zwinnego ciągnika,tak jak piszesz, na pomocnika, zamiast c360. W środku też nieporównywalny do siuntki

IMG_20230319_133658_398.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v