Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, stempos1980 napisał:

Mnie tego nie musisz pokazywać  bo ja wiem co chodzi 😁 

Ja w 16 r byłem bliski kupna fiata 55-66 i teraz załuje że nie kupiłem.

Mnie jeśli chodzi o ciągniki z lat 80 rozp.. Fendt:

Fendt Farmer 303 LS/304 LS/305 LS/306 LS 307 LS ⚙️ Dane Techniczne | AgroDane

Popatrzcie jak mały promień skrętu ma ten ciągnik dla porównania wrzucam nasze Ursusy i Zetora:

Ursus 1014 Dane Techniczne ⚙️ 912, 914, 1224 TURBO, 1614 | AgroDane

Zetor 7211 Dane Techniczne ⚙️ 5211 5245 6211 6245 7245 7711 7745 Special | AgroDane

Podobnymi do Fendta, Zetor mógł pochwalić się dopiero w modelu Proxima, nasze Ursusy nigdy nawet nie zbliżyły się do podobnych osiągów. 

Opublikowano

No witam towarzystwo. Ale długi i ciekawy dzień pełen atrakcji. Mnóstwo ludzi przewinęło się dziś przez mój domek. Dziękuję @Łolek jeszcze raz w imieniu jubilata. Dodatkowo w domu też solenizant (Józef). Oj działo się. A co tu beze mnie się działo? Dziś w radio słyszałem, że jakiś młotocyklista zakończył tegoroczny sezon na barierkach pod Stolycą. A i u mnie już sporo dwukółek już widziałem. ruszyli z koksem. @Qwazi, niezła szrama. Dorobić do tego jakąś odpowiednią legendę i możesz być bohaterem następnego pokolenia. ;) 

• Like 2
Opublikowano
54 minuty temu, hubertb napisał:

No mnie by przez myśl nie przeszło pobierać opłatę od dziadków za podwózkę do lekarza. 

Kiedyś słyszałem historie jak dziadek się kłócił w domu że mają go zawieźć do kościoła bo on ma zapisane w dożywociu. Podobno strasznie roszczeniowy typ no ale wnuczek po dyskotece śpi a ten chodzi i drze mordę. Wstał, zebrał się i zawiózł go. Dziadek za jakieś 4 godziny wrocil z kościoła i się kloci że po niego n przyjechał a wnuczek krótko "przecież zapisane masz żeby Cię zawozić, mogłeś dopisać żeby i przywieźć"

• Haha 2
Opublikowano
22 minuty temu, mf362 napisał:

Te silniki są dobrze zrobione ze tak wysoko się kręci, c360 c385 jakby jak kręcił to korba bokiem by wyszła

z7201 też do 2450 u mnie się wkręca z górki z obciążeniem 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bananek napisał:

No witam towarzystwo. Ale długi i ciekawy dzień pełen atrakcji. Mnóstwo ludzi przewinęło się dziś przez mój domek. Dziękuję @Łolek jeszcze raz w imieniu jubilata. Dodatkowo w domu też solenizant (Józef). Oj działo się. A co tu beze mnie się działo? Dziś w radio słyszałem, że jakiś młotocyklista zakończył tegoroczny sezon na barierkach pod Stolycą. A i u mnie już sporo dwukółek już widziałem. ruszyli z koksem. @Qwazi, niezła szrama. Dorobić do tego jakąś odpowiednią legendę i możesz być bohaterem następnego pokolenia. ;) 

O widzisz to i mnie z drugiego Dziozef  po dziadku 

A bez ciebie to już nie to samo forum 😉

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Kiedyś słyszałem historie jak dziadek się kłócił w domu że mają go zawieźć do kościoła bo on ma zapisane w dożywociu. Podobno strasznie roszczeniowy typ no ale wnuczek po dyskotece śpi a ten chodzi i drze mordę. Wstał, zebrał się i zawiózł go. Dziadek za jakieś 4 godziny wrocil z kościoła i się kloci że po niego n przyjechał a wnuczek krótko "przecież zapisane masz żeby Cię zawozić, mogłeś dopisać żeby i przywieźć"

Babcie i dziadki to zwykle dobrzy sponsorzy ja tam nigdy problemu nie miałem. 

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Mnie jeśli chodzi o ciągniki z lat 80 rozp.. Fendt:

Fendt Farmer 303 LS/304 LS/305 LS/306 LS 307 LS ⚙️ Dane Techniczne | AgroDane

Popatrzcie jak mały promień skrętu ma ten ciągnik dla porównania wrzucam nasze Ursusy i Zetora:

Ursus 1014 Dane Techniczne ⚙️ 912, 914, 1224 TURBO, 1614 | AgroDane

Zetor 7211 Dane Techniczne ⚙️ 5211 5245 6211 6245 7245 7711 7745 Special | AgroDane

Podobnymi do Fendta, Zetor mógł pochwalić się dopiero w modelu Proxima, nasze Ursusy nigdy nawet nie zbliżyły się do podobnych osiągów. 

Hubert powiem krótko Fendt to Fendt  i na tym skończę wywód, chociaż mf też niezły 

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Ile taki Byczek ho teraz warty 

Ponad 14 dni to pewnie 1,5 trzeba chcieć 

Piłeś coś 🤔 

Choć jakiś kupiec może się trafi 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

Jak to się wyraził lekarz, który to cerował: "postaram się ładnie, ale żenił się już chyba nie będziesz przecież"🤷. Dobrze, że tylko to a nie np oko

4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Ile taki Byczek ho teraz warty 

Ponad 14 dni to pewnie 1,5 trzeba chcieć 

Krzykaj 2...co się będziesz rozdrabniał🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Według mnie to nie warto spłacać rodzeństwa, bo ludzie opowiadają że niby pospłacali a i tak zawsze mało i nie sprawiedliwie opowiadają ci spłaceni,najlepiej iść na swoje 

Dokładnie. Jeśli robi się na gospodarstwie takim z którego stać zarabiać na inwestycje i nie trzeba dorabiać poza rolnictwem to może i się należy dać coś trochę dzieciom/rodzeństwu na start w innym miejscu ale z drugiej strony potomkowie którzy sami z własnej wygody i lenistwa (potocznie nazywanych przez wszystkich "lżejszym chlebem" ) zrezygnowali z pracy na gospodarstwie na rzecz etatu raczej nie zasługują by im jeszcze to wygodne życie sponsorować . Swoją droga w małych gospodarstwach czy u dwuetatowców gdzie dochód z gospodarstwa jest śmiesznie mały nawet w porównaniu ze słabym etatem spłacanie (gotówkowe) jest nie tylko bezzasadne ale i ekonomicznie nieuzasadnione .

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Akurat MF długi czas nie skręcał i miał nawet gorsze wyniki niż nasz Ursus. Całe lata 80 to nie był dla MF dobry czas. 

Massey Ferguson 675/675 Turbo/690/690 Turbo ⚙️ Dane Techniczne | AgroDane

Promień skrętu praktycznie jak w 6270

6120 też bystrym nie jest, ponad 8 m

Zmiany kosztują 🫣

Data: 2023-03-18; K.SOMT:171 BAK:18 %BI:3.45 %TL:4.57 MCZ:263 SR.K.SOMT:182.8 SR.BAK:19 Wyniki w normie.

3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Za 3 byczki? Pokaz zdjecie jakies?

Nie mam zdjęcia 

I za 3 to tyle u desperata jakiegoś co to dodawać nie umie 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Promień skrętu praktycznie jak w 6270

6120 też bystrym nie jest, ponad 8 m

Zmiany kosztują 🫣

Data: 2023-03-18; K.SOMT:171 BAK:18 %BI:3.45 %TL:4.57 MCZ:263 SR.K.SOMT:182.8 SR.BAK:19 Wyniki w normie.

Nie mam zdjęcia 

Seria 3tysiące miała już dużo lepsze parametry w każdym calu ale i tak to dopiero końcówka lat 80. Generalnie te ciągniki z lat 90 MFa można powiedzieć że warto kupić sprytne zwykle dobrze wyposażone. Łatwo o serwis. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, mf362 napisał:

Ale czy w ciągłej pracy tak można jeździć. 

u nas ma w sąsiedniej wiosce 7245 z ładowaczem w exportowej budzie i dużo z balotami w transporcie lata to gaz w podłodze cały czas 

Opublikowano
48 minut temu, stempos1980 napisał:

Mnie tego nie musisz pokazywać  bo ja wiem co chodzi 😁 

Ja w 16 r byłem bliski kupna fiata 55-66 i teraz załuje że nie kupiłem.

I czemu Adam nie kupiłeś b🤔

Opublikowano
38 minut temu, Qwazi napisał:

Przecież był filmik z porannej pobudki🤭

@Aktywnyrolnik7245 ten Fiat jest 20 km ode mnie, ceni 58 tys. Nic więcej na jego temat nie wiem. Przejeżdżałem, zobaczyłem, pomyślałem o Tobie, a jeszcze bardziej o Damianie i się zatrzymałem. Zrobiłem zdjęcia. Wyszedł gość i zapytałem o cenę

Ale to chyba słabe jest 🤔 , od rolnika ? Ja zresztą narazie zrezygnowałem z zakupu ciągnika

Opublikowano
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale to chyba słabe jest 🤔 , od rolnika ? Ja zresztą narazie zrezygnowałem z zakupu ciągnika

Zamiast 60 tak jak chciałeś był by ok. Na głównego konia to raczej 85-90 lub 90-90

Opublikowano
11 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

80KM...właśnie dlatego, że zrezygnowałeś oraz, że jesteś fanem ciężkiej serii, bardziej pomyślałem o Damianie. A to jest sprowadzone i u handlarza

3 minuty temu, hubertb napisał:

Zamiast 60 tak jak chciałeś był by ok

Hubert, jak sobie przy nim stałem to sprawiał wrażenie takiego zwinnego ciągnika,tak jak piszesz, na pomocnika, zamiast c360. W środku też nieporównywalny do siuntki

IMG_20230319_133658_398.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v