Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

po co to komu skoro kto ma hodowlę ma swoje ziarko? Z czego głównie te hodowle to parę kur, brojlerów, jakieś kaczki czy świniak dla siebie a za przysłowiową stodołą mają te parę arów aby było czym wyżywić. U dużych to hodowla na wymarciu, ciągle któryś likwiduje. 

Niektórzy potrzebują więcej 

Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

Kumpla matka ma 3 kury i jajek nie mogą przejeść 😂

Co 3-4 tygodnie przyjeżdża do mnie facet po 3-4 worki pszenicy, przy okazji 30-40 jajek bierze. No i tak kiedyś z ciekawości zapytałem czy gołębia nie chce, bo myślałem że gołębiarz, a mi się akurat pocztowy przyplątał i srał po pryzmie pszenicy. A on odpowiada, że nie nie, bo on kury chowa 😂.. tylko takie co z tego jajek nie ma. Jakieś ozdobne czy coś. Teraz zaś się zaczyna ruch na zboże w woreczkach, bo ludziom się już kończy obkupione po żniwach. Ale cena niezmienna, psienica po 160 i wsio. Nie marudzą. Nie idą to ilości hurtowe w miesiącu, ale 700-900kg idzie zawsze. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A on na to - ja mam dla siebie 3 ule przy domu a z tamtych to ludzie wszystko zjedzą...

Nie macie tam w tej komunie pszczelarskiej komórki do "wyrywania takich chwastów"? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Niektórzy potrzebują więcej 

Wiesz, analizując po tym kto ma jakąś większą hodowlę to tego nie widać. Choć zależy co kto rozumie pod pojęciem większa hodowla. A raczej taki handel to w obrębie miejscowości. Na mojej i dwóch sąsiednich ulicach, łącznie z 300 domów, to nikogo takiego nie ma bo i bydło ma raptem dwóch a świnie nie licząc jednej - dwóch dla siebie ma jeden. 

2 minuty temu, hubertb napisał:

Nie macie tam w tej komunie pszczelarskiej komórki do "wyrywania takich chwastów"? 

Nie jest Twoim obowiązkiem należeć do koła. Masz mieć numer weterynaryjny a członkostwo w kole to rzecz dobrowolna i nie wybiega się w działalności koła poza osoby zrzeszone.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
10 minut temu, sadownik12 napisał:

Jest nóż na stałe zamontowany. 

U mnie ten nóż miał kształt redełka. Jaki on by nie był i tak zostawi rowek, a na szerokości przekładni nie ma odpowiedniego uprawiania. I ta przekładnia, w tym miejscu powoduje, że maszyna głębiej nie wejdzie

Opublikowano
38 minut temu, hubertb napisał:

@Mecha Hoffman Rzeszów powinien mieć, lub pomóc w dostaniu. 

Oooo i jak to niby jest bez tej chemii? Badał to gdzieś? 

O kurcze ja jestem że Śląska okolice Pszczyny. Czyli poprostu gdziekolwiek gdzie jest regeneracja pomp

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Wiesz, analizując po tym kto ma jakąś większą hodowlę to tego nie widać. Choć zależy co kto rozumie pod pojęciem większa hodowla. A raczej taki handel to w obrębie miejscowości. Na mojej i dwóch sąsiednich ulicach, łącznie z 300 domów, to nikogo takiego nie ma bo i bydło ma raptem dwóch a świnie nie licząc jednej - dwóch dla siebie ma jeden. 

Dalszy sąsiad swego czasu kupił maszynę do robienia kaszy. Swoje jęczmieniem obsieje, a jeszcze dokupi. Nowobogackie na potęgę biorą dla psów. Ja zresztą też worek co jakiś czas podrzucę na przerób, tymbardziej teraz, bo ten niedźwiedź całkiem sporo tego szamie 😂.

2023-01-07_12.43.41.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Co 3-4 tygodnie przyjeżdża do mnie facet po 3-4 worki pszenicy, przy okazji 30-40 jajek bierze. No i tak kiedyś z ciekawości zapytałem czy gołębia nie chce, bo myślałem że gołębiarz, a mi się akurat pocztowy przyplątał i srał po pryzmie pszenicy. A on odpowiada, że nie nie, bo on kury chowa 😂.. tylko takie co z tego jajek nie ma. Jakieś ozdobne czy coś. Teraz zaś się zaczyna ruch na zboże w woreczkach, bo ludziom się już kończy obkupione po żniwach. Ale cena niezmienna, psienica po 160 i wsio. Nie marudzą. Nie idą to ilości hurtowe w miesiącu, ale 700-900kg idzie zawsze. 

Znajomy jakieś dziwne kury hoduje, indyki, Perliki. Ostatnio jakiegoś indora kupował to koło tysiąca dał. Kiedyś mu 4 jakieś fioletowe ukradli to rozpaczał 

Opublikowano

Nie jest Twoim obowiązkiem należeć do koła. Masz mieć numer weterynaryjny a członkostwo w kole to rzecz dobrowolna i nie wybiega się w działalności koła poza osoby niezrzeszone.

Ku... na "opryskiwaczy" to wiecie gdzie donieść. Tu gość działa na jawną szkodę pszczelarstwa i przy okazji podtruwa ludzi i nagle zmowa milczenia....

1 minutę temu, Mecha napisał:

gdzie jest regeneracja pomp

Firmy motorpal. Nie każdy się tego podejmuje i robi to dobrze. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Dalszy sąsiad swego czasu kupił maszynę do robienia kaszy. Swoje jęczmieniem obsieje, a jeszcze dokupi. Nowobogackie na potęgę biorą dla psów. Ja zresztą też worek co jakiś czas podrzucę na przerób, tymbardziej teraz, bo ten niedźwiedź całkiem sporo tego szamie 😂.

2023-01-07_12.43.41.jpg

I sra na trawnik, daj mu mięso i kości to gówna suche i o połowę mniej sprzątania 

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

2023-01-07_12.43.41.jpg

Psów to i u nas mało. Jak już to jakieś szczyle domowe. Przynajmniej spokój od szczekania. 

Przed chwilą, hubertb napisał:

Ku... na "opryskiwaczy" to wiecie gdzie donieść. Tu gość działa na jawną szkodę pszczelarstwa i przy okazji podtruwa ludzi i nagle zmowa milczenia....

Nie jest w obrębie naszego koła, w sąsiedniej wsi gdzie mieszka istnieje inne koło. Więc nas to nie obchodzi. Ja jestem w kole w Oświęcimiu, on mieszka w sąsiedniej wsi gdzie jest inne koło. 

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

I sra na trawnik, daj mu mięso i kości to gówna suche i o połowę mniej sprzątania 

Wszystko ma ;). Nic się nie bój. Perełka w oczach rodziców, wet kazał dawać w rozsądnych ilościach i aby rozgotowane. Więc tak dostaje. 

Opublikowano
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Dalszy sąsiad swego czasu kupił maszynę do robienia kaszy

Kiedyś sporym zainteresowaniem cieszyły się prasy do oleju. Taki swojski kujawski też pewnie miał by wzięcie tylko tak jak pisał kiedyś @Agrest sanepid mógłby się tym np. zainteresować. 

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Psów to i u nas mało. Jak już to jakieś szczyle domowe. Przynajmniej spokój od szczekania. 

Te szyczyle domowe takie głośne. Ten jest anty szczekliwy 😂

Opublikowano

Kiedyś sporym zainteresowaniem cieszyły się prasy do oleju. Taki swojski kujawski też pewnie miał by wzięcie tylko tak jak pisał kiedyś @Agrest sanepid mógłby się tym np. zainteresować. 

U mnie masę tego ludzie robią, głównie olej lniany, ale i inne tłoczą, po targach tego sporo się sprzedaje albo pocztą pantoflową

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie jest w obrębie naszego koła, w sąsiedniej wsi gdzie mieszka istnieje inne koło. Więc nas to nie obchodzi

Powiem Ci że ciekawy rodzaj sumienia masz.

Opublikowano

Wiesz, wójta brat ma tłocznię. Ale to olej tylko "na zimno" więc specjalnie do niczego się nie nadaje, chyba, że ktoś jakieś sałatki, rybki jada... Kupiona butelka, stoi od roku nie otwarta bo nie ma do czego brać.

Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Domowe to choć zamknięte i spokój. Bardzo nie lubię psów jak i kotów. Psów za szczekanie, kotów za szczanie. 

Powiem Ci że ciekawy rodzaj sumienia masz.

Mnie to nie obchodzi, tak samo jak mnie nie obchodzi, czy sąsiad ma atest opryskiwacza, czy leje gnojówkę na podwórko czy też pali ognisko.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Przed wigilią to z 15 osób tym na rynku handluje.

Ale ogólnie brak zaufania bo kiedyś masowo olejem z biedronki rozcieńczalnik.

W tym roku  10 zł za 0,25l

Opublikowano

Ale to olej tylko "na zimno" więc specjalnie do niczego się nie nadaje

No u mnie zużycie dość spore. 

1 minutę temu, Agrest napisał:

W tym roku  10 zł za 0,25l

40zł za litr no pięknie 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, sadownik12 napisał:

Barneńczyk nie jest skory do kłapania mordą.

Ale te psy się męczą u nas.

Piękne ale powinna być zakazana hodowla, bo latem to jest katorga dla nich. Puścić z kojca i zaraz wykopie półmetrowy dół pod krzewem , byle chłodu zaznać.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Mnie to nie obchodzi,

Jednak podtruwanie ludzi to jest czyn nie jako mocniej szkodliwy niż zapalenie ogniska. Za gnojowicę to sam oceń czy jeśli taka przedostaje się np. do studni to by cię tak nie obchodziło. 

Opublikowano
11 minut temu, hubertb napisał:

Firmy motorpal. Nie każdy się tego podejmuje i robi to dobrze. 

Tu nie chodzi o żadne podejmowanie się naprawy, potrzebuje nazwę tego stożkowego maleństwa żeby to gdzieś dostać i tyle.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v