Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Qwazi napisał:

...Granulat powiadasz🤔...

A gdzie kupujesz? U nas chyba nie ma tego nigdzie, bo nikt nie gazduje, a jak gazduje to nie bawi się w takie...

Granulat....booo właśnie znalazłem post w którym pisałeś o tym i o mleku, ale to nie do mnie😗

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Pod śniegiem i z tymi drzewami to nawet romantyczne.Ale przypuszczam że tam jest burdel 

Nie, dlaczego? Człowiek całkiem normalny tam mieszka. Postawił dom na działce po ojcu. Drzewa odgradzają od bałaganu przy pryzmach ;)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, konteno napisał:

@Rolnik1973 widział takie coś ? o co chodzi? 

2020-06-20 21.28.11.jpg

Silnik dwusuwowy z częściowym doładowaniem samoczynnym i zróżnicowanej średnicy tłoka.Rzadkosc.Jesli dobrze to rozpoznałem oczywiście.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qwazi napisał:

2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Przeczytałem dziś trochę różności rolniczych i dochodzę do wniosku że mamy w Polsce paradoks.Ceny produktów rolnych lecą na łeb na szyję z moimi włącznie choć tragedii jeszcze nie ma.A jednocześnie sprzedający przenice po 700-750 kukurydzę po 350 twierdzą że jeszcze się opłaca ale jak jeszcze o 50zl spadnie to już nie będzie się opłacać🤔. Czyli załóżmy że niech będzie przeciętnie 8ton przenicy z hektara to 400zl zarobku wam z hektara wystarczy?Następna ciekawa informacja jest taka że jest zastój nik nic nie kupuje bo wszystko tanie ale w galerii nowe nabytki a w temacie na innym forum te same osoby pytają czy przenica dobrze pali się w piecu bo jak mają dwie tony przenicy na tonę węgla sprzedać to wolą w piecu spalić.Juz nie bendę wspominał pewnego właściciela Kuboty z tego forum który chciał zabłysnąć wiedzą na Facebooku ale został momentalnie sprowadzony do parteru poprzez naprawdę fachowe obliczenia jednego z uczestników dyskusji.To są informacje z różnych portali ale ich członków łatwo powiązać z z AF i widoczne jest rozdwojenie jaźni.

W moim przypadku, w tym roku hektar kukurydzy na kiszonkę to koszt na poziomie 5,6 tys. Jeśli odliczyć od tego usługę koszenia i folię, to zostanie 4 tys kosztów. Jak ta kukurydza da 10 t ziarna po 400zl to wychodzi na zero. Taka to opłacalność 

u mnie 450netto  30%, jak 27 % to koło 500 brutto z dopłatą wyjdziie do wilgotności.

Edytowane przez DANDYS
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, konteno napisał:

@marcin19071980 te kropki na dnie cylindra to od doładowania ? niby jak to działa ? 

To efekt zawirowania mieszanki.Chodzi o kształt tłoka zasysania paliwa w momencie jak najwyższego ciśnienia w skrzyni korbowej.To nie jest tak jak w samochodzie tam może max 3/4 bara jest wjecej.Skaplikowane.Dwosow ma znacznie większe obroty od cztero sowa i tam są  💯 kowe różnice w wielkości okienek cylindrze.Dla laika normalny silnik.Popatrz na zdjęcie bo nawet odbicia światła na cylindrze pokazują jak to się dzieje.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
17 minut temu, Bananek napisał:

Smacznego 

IMG_20231119_132933.jpg

Jakby to powiedział mój wychowawca z gimnazjum: 

Co Ty małpa jesteś ? Po co żeś tam wlazł? 

I on jeszcze miał taki niski głos 🤭

Mieliśmy kanał wentylacyjny w klasie i nad drzwiami  kawałek stropu wystawał, można było tam się wspiąć i się schować 🫢

Opublikowano

@Pigmei rozebrałem kilka innych silników o podobnej lub innej pojemności skokowej i tych kropek nie było 

Przed chwilą, Bananek napisał:

Aaaaaaaaaa jeb

zjedzą prosiaka to zaraz coś następnego wyląduje na talerzu🤭

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

organista 🤭

Cichejże 

Łolek napisał:

40 minut temu, Bananek napisał:

Smacznego 

Osobny stolik na poddaszu 🤔

tak to jest jak się kto w ludziach nie umie zachować. 🤣

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, konteno napisał:

@Pigmei rozebrałem kilka innych silników o podobnej lub innej pojemności skokowej i tych kropek nie było 

Wyglądają jakby markerem robione ;) Też kilka silników  otwierałem i póki co w żadnym tego nie widziałem ale za to inne ślady typu przytarcie, szczerby, pęknięcia  to i owszem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v