Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

paco to ja mam...

No to wiesz co dobre 🙂 

1 minutę temu, Leszy napisał:

Bo się jej nie orze. Tylko zostawia do wiosny i wtedy nawozy i byle gównem wymieszać. W to zaś można już siać, kukurydzę albo i buraki. Ci co u nas buraki uprawiają to czasem orka, w to późny siew gorczycy, a wiosną siew w mulcz. 

Co da taka rzodkiew czy gorczyca zostawiona do wiosny 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

A co da zorana na zielono? Więcej wody wprowadzisz do gleby??? 

No nie wiem , jako zielony nawóz nie będzie lepiej 🤔

Opublikowano

Po pierwsze ilość suchej masy nie powinno się znacząco zmienić, a dwa powstrzymuje glebę przed degradacją i ucieczką próchnicy. Śnieg też zatrzymuje podczas zamieci. Gdzie polon to zasp na drodze nie było. Zaś gdzie goła ziemia, to wszystko w jednym miejscu, a na środku pola goła gleba. 

2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

facelia w poplonie nawet do połowy przedniego koła nie dorosła a gorczyca bez obornika ponad błotnik, na oborniku do samej góry maski.

Wolę   facelię do kolan -niż  gorczycę  na 2 metry.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Taka sama wartość, czy zaorana na zielono czy po zimie, bardziej bym się martwił wiosenna orką ...

2 minuty temu, Leszy napisał:

Po pierwsze ilość suchej masy nie powinno się znacząco zmienić, a dwa powstrzymuje glebę przed degradacją i ucieczką próchnicy. Śnieg też zatrzymuje podczas zamieci. Gdzie polon to zasp na drodze nie było. Zaś gdzie goła ziemia, to wszystko w jednym miejscu, a na środku pola goła gleba. 

Tylko wiosenna orka w ostatnich latach to słaby pomysł ... I to co zima z śniegu zostanie to wiosna szybciej odparuje ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Żeby wszyscy mieli takie warunki jak u was to ten kraj rolniczo by mlekiem i miodem płynął

albo wszyscy byśmy mieli działki liczone w arach.... 

Bez urazy, ale tam gdzie te warunki lepsze to jakoś rozdrobnienie większe. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Leszy napisał:

Bo się jej nie orze. Tylko zostawia do wiosny i wtedy nawozy i byle gównem wymieszać. W to zaś można już siać, kukurydzę albo i buraki. Ci co u nas buraki uprawiają to czasem orka, w to późny siew gorczycy, a wiosną siew w mulcz. 

A  czy  ja napisałem że  zaoruję  na jesieni ? 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Taka sama wartość, czy zaorana na zielono czy po zimie, bardziej bym się martwił wiosenna orką ...

Tylko wiosenna orka w ostatnich latach to słaby pomysł ...

Pisałem wyżej. U nas nawet zwolennicy pługa, wykonują orkę na jesieni, czy późnym latem, a w to poplon. Wiosną buraki np. 

1 minutę temu, Szymi40 napisał:

A  czy  ja napisałem że  zaoruję  na jesieni ? 

marulekk pisał, o poplonach i wyorywaniu suchej gleby. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko wiosenna orka w ostatnich latach to słaby pomysł ...

No orka wiosenna to katastrofa

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Żeby wszyscy mieli takie warunki jak u was to ten kraj rolniczo by mlekiem i miodem płynął

Położenia geograficznego nie zmienisz, ziemi też. Po tych opadach teraz to prędko już nie wjadą, ani z orką ani z siewami po kukurydzach. 

11mm i dalej pada, 80mm za październik jak na razie.

1 minutę temu, Szymi40 napisał:

Wolę   facelię do kolan -niż  gorczycę  na 2 metry.

W przyszłym roku nie będę miał tego problemu - jęczmienia ozimego jest tylko kawałek, reszta będą ziemniaki i właśnie facelia siana wiosną żeby spaść zapasy ziarka ze strychu.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No orka wiosenna to katastrofa

Dlatego sieje i facelie w poplonach, tylko nie orze jak niektórzy w połowie października na zimę, tylko pod koniec listopada, początek grudnia i do tego momentu ona sobie spokojnie wyrośnie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Dlatego sieje i facelie w poplonach, tylko nie orze jak niektórzy w połowie października na zimę, tylko pod koniec listopada, początek grudnia i do tego momentu ona sobie spokojnie wyrośnie.

Mi chodzi o te pieprzoną okrywę 😐 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A mam to gdzieś ... Więcej stracisz na wiosennej orce niż te dopłaty warte ... U mnie orka po 15 lutego tylko na 2 działkach, bo tam mam ten ekoschemat z poplonem. Ale może jakoś w bezorce tam kukurydzę zrobię 🤔

Opublikowano
28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Dofinansowanie bym zgraną na młodego rolnika 60 % ceny netto , taka 4 tys litrów kosztuje 50 tyś 🤔

Nie będę tego komentował 

Pytam tylko po co, czy jest to ekonomicznie uzasadnione, czy spełniasz warunki czy tylko piszesz o tym dla samego pisania 

Opublikowano

Jeśli ktoś chce siać poplon na zimę i wiosną go orać, to lepiej niech tego nie robi. To fakt. Jak jednak jest w stanie tego nie orać, to same korzyści. 

7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A mam to gdzieś ... Więcej stracisz na wiosennej orce niż te dopłaty warte ...

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Jeśli ktoś chce siać poplon na zimę i wiosną go orać, to lepiej niech tego nie robi. To fakt. Jak jednak jest w stanie tego nie orać, to same korzyści. 

Co roku to orane dopiero na wiosnę

IMG20231026115030.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

To co mam zrobić 🤔 , posiałem na międzyplony ozime rzodkiew+owies 

Opublikowano
5 godzin temu, bratrolnika napisał:

żona jak w Biedronce pracuje to mają rozliczenie godzin kwartalne, jak pierwsze dwa miesiące nadgoni, to zdarza się że w trzecim miesiącu pracuje 1x8 godzin

Myślałem że żona pracuje gdzieś w urzędzie/ za biurkiem 

W Biedronce to też nie nawala i nie jest chyba lekko z klientami i pracodawcą 

Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To co mam zrobić 🤔 , posiałem na międzyplony ozime rzodkiew+owies 

Talerzowka lub głęboko kultywator . Przez zimę to nic nie zostanie z owsa i rzodkwi 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mf362 napisał:

Talerzowka lub głęboko kultywator . Przez zimę to nic nie zostanie z owsa i rzodkwi 

Jak pod ekoschemat to jedynie to mulczerem rozdrobnić może ... A coś więcej to po 15 lutego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v