Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Młodzież też mam pod wiatą...żadnego kłopotu z gnojem. Krowy w ubiegłym roku przez 10 miesięcy w oborze tylko na czas udoju. W tym roku myślę, że już przez 12. Porody na dworze to norma. Dach i ściany to są potrzebne co najwyżej do tego, żeby w paszę nie napadało 

Ale ja nie mam jak wybrać tego gnoju turem z budynku ,i to problem . A stawiać teraz wiaty po tym co się wydarzyło ostatnio w moim życiu nie ma sensu , bo na co to komu

4 minuty temu, Leszy napisał:

Jak bym Ci zadał pytanie, czy przestałeś gwałcić sąsiadkę, to mógłbyś odpowiedzieć, tak lub nie? 

Poproszę inny zestaw przykładowych pytań

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale ja nie mam jak wybrać tego gnoju turem z budynku ,i to problem . A stawiać teraz wiaty po tym co się wydarzyło ostatnio w moim życiu nie ma sensu , bo na co to komu

Nasze gospodarstwa, to nasz warsztat...każdy sam sobie go organizuje. Jak sobie zorganizuje, tak potem ma. Ja osobiście wolę pokombinować i coś przerobić, bo zrobię to raz...niż cały czas rwać parkiet widłami...jak Ci jeszcze parę latek wejdzie na grzbiet to zrozumiesz, jeśli jeszcze tego nie rozumiesz

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:
10 minut temu, Leszy napisał:

Jak bym Ci zadał pytanie, czy przestałeś gwałcić sąsiadkę, to mógłbyś odpowiedzieć, tak lub nie? 

xDxDxDxDxDxDxD To było za łatwe xD

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Nasze gospodarstwa, to nasz warsztat...każdy sam sobie go organizuje. Jak sobie zorganizuje, tak potem ma. Ja osobiście wolę pokombinować i coś przerobić, bo zrobię to raz...niż cały czas rwać parkiet widłami...jak Ci jeszcze parę latek wejdzie na grzbiet to zrozumiesz, jeśli jeszcze tego nie rozumiesz

Mariusz dla mnie jednego to kilka byków postawię na stanowiska po krowach , płytka obora kupki się wyrzuci i luz , można oczekiwać na śmierć

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

jak Ci jeszcze parę latek wejdzie na grzbiet to zrozumiesz, jeśli jeszcze tego nie rozumiesz

Nie wszystkim, jak się raz czegoś nauczy to może nie wytępić, Senior z kulą w jednej ręce a drugą ręką zbierał ziemniaki po kultywatorze a potem po pługu. Dodam, że 4 maja skończy 85 lat i choć od 5 ma permanentne problemy z nogami i kręgosłupem to świetnie i sprytnie udaje, że nic co związane z hodowlą i ziemią go nie obchodzi a jak przychodzi co do czego to szybciej niż żona wyłazi robić.

Opublikowano
7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Masz warunki żeby wjechać miniładowarką. U mnie gdybyśmy ciągnikiem wybierali to mieliśmy wybijać drzwi,w sumie ładowarką jeszcze sprawniej by szło ale i tak jest lepiej niż ciągnikiem się kręcić w oborze. Ładowarka przegubowa to jest to czego potrzebujesz

Opublikowano (edytowane)

14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wszystkim, jak się raz czegoś nauczy to może nie wytępić, Senior z kulą w jednej ręce a drugą ręką zbierał ziemniaki po kultywatorze a potem po pługu. Dodam, że 4 maja skończy 85 lat i choć od 5 ma permanentne problemy z nogami i kręgosłupem to świetnie i sprytnie udaje, że nic co związane z hodowlą i ziemią go nie obchodzi a jak przychodzi co do czego to szybciej niż żona wyłazi robić.

Ale on już ma 85 lat...starego drzewa nie przesadzisz...no i dla takiego seniora to jest motor napędowy. A Marcin to jeszcze powinien myśleć trochę inaczej...aczkolwiek są tacy, którzy nie potrafią...

15 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz dla mnie jednego to kilka byków postawię na stanowiska po krowach , płytka obora kupki się wyrzuci i luz , można oczekiwać na śmierć

Tak jak wspomniałem, jak sobie zorganizujesz tak będziesz miał...dla mnie płytka ściółka to nie jest dobry system utrzymania 

14 minut temu, Belaruss820 napisał:

Masz warunki żeby wjechać miniładowarką. U mnie gdybyśmy ciągnikiem wybierali to mieliśmy wybijać drzwi,w sumie ładowarką jeszcze sprawniej by szło ale i tak jest lepiej niż ciągnikiem się kręcić w oborze. Ładowarka przegubowa to jest to czego potrzebujesz

Myślę, że jakby pokazał, gdzie to bydło trzyma, to bym mu znalazł sposób na wybieranie gnoju ciągnikiem 🤔

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał:

Młodzież też mam pod wiatą...żadnego kłopotu z gnojem. Krowy w ubiegłym roku przez 10 miesięcy w oborze tylko na czas udoju. W tym roku myślę, że już przez 12. Porody na dworze to norma. Dach i ściany to są potrzebne co najwyżej do tego, żeby w paszę nie napadało 

Kuzyn myśli identycznie,ale ten z weterynarii na jego okręgu.....

Opublikowano
54 minuty temu, Qwazi napisał:

U mnie na 33 szt wszystkiego, biały łeb ma 28...jedna krowa, dwa cielaki i dwie jałówki nie mają, ale też nie są czarno białe🤷... biały łeb to jedno, budowa to drugie...

Panie, dobrze za żaden nie szczeka 🤭😂

50 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale jak to tak byki trzymać na dworze 🤔 na deszczu i śniegu ?

Żubra to jakoś nie przeszkadza... 

34 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ciężko, chyba że małego cielaka to jeszcze się utrzyma ale te większe już lepiej ogrodzić lub uwiązać.

Nie i wyraźnie długopisem kazałem napisać że nie wziąłem 

U mnie do +/-10 mięs są w kojcach a potem na stanowiskach. Owszem będzie taki że wejdziesz do kojca i go złapiesz jak psa ale niech się trafi jakiś wariat to bezpieczniej go odłowić jak ma 10 mieś. Niż jak 20 parę i łep jak stodoła. Ale odchów na dworze to najlepsze co może być. W mieś. Temu się ocieliła krowa i z racji braku miejsca cielak po 3 dobach poszedł pod wiatę. Takiego bezstresowego odchowu jeszcze nie miałem. Żadnego kasłania, raz trochę rzadziej 💩 ale po 2 dniach samo przeszło 

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Kuzyn myśli identycznie,ale ten z weterynarii na jego okręgu.....

Już nawet przepisy uwzględniają całoroczny wypas🤷...

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

No, ja na przykład.

Tu się nie do końca zgodzę. Ty masz swój sposób organizacji swojego małego gospodarstwa, który działa...po prostu już nie poszukujesz...a na dowód przytoczę Twoje chęci do nabycia podajnika do zboża...czy to nie była chęć ułatwienia sobie🤔

2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Panie, dobrze za żaden nie szczeka 🤭😂

Aż tak🙆...chyba muszę Ci coś sprzedać 🤔...

Opublikowano
1 godzinę temu, gringo1984 napisał:

No to dobrze, że ma kto o niego zadbać. Ja się muszę pilnować, bo nawet soku z malin nie miałby mi kto podać:P

Musze dbać to miastowe to takie delikatne. 

3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Boże jedyny. Co Wy tam wyprawiacie 

Boże jedyny. Co Wy tam wyprawiacie 

Na swoim lesie mogę co chce. 

3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Wrzuć ogłoszenie na jakie olx albo FB, chętny się zawsze znajdzie, to jeszcze parę złoty zapłaci

Popyt robi cenę 

Parę lat do tyłu uszkodzone płyty warstwowe leżały cały hałdy, nie było chętnego, a jak potem ludzie się dopatrzyli że można z tego różne rzeczy zrobić, to teraz w kolejce po to stoją, i jeszcze ładne pieniądze płacą za pokrzywione 

Juz pojechały sobie do znajomych. 

• Like 1
Opublikowano

Tu się nie do końca zgodzę. Ty masz swój sposób organizacji swojego małego gospodarstwa, który działa...po prostu już nie poszukujesz...a na dowód przytoczę Twoje chęci do nabycia podajnika do zboża...czy to nie była chęć ułatwienia sobie🤔

Koniec końców nie kupiłem i już nie kupię bo mi to nie wessie na taką wysokość i tyle w poziomie. W przyszłym roku odpoczynek od wiadrowania - ledwie paręset kilo jęczmienia będzie, o ile będzie...

Opublikowano

W jego przypadku wypas nie wchodzi w grę, 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Koniec końców nie kupiłem i już nie kupię bo mi to nie wessie na taką wysokość i tyle w poziomie. W przyszłym roku odpoczynek od wiadrowania - ledwie paręset kilo jęczmienia będzie, o ile będzie...

Ale się zastanawiałeś...i to dość konkretnie...nie w stylu Marcina...

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Dobra ale będziesz go karmił i trzymał u siebie do połowy przyszłego roku bo pewnie dopiero wtedy będę miał miejsce 

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

W jego przypadku wypas nie wchodzi w grę, 

No warunki każdy ma inne🤷...

Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Dobra ale będziesz go karmił i trzymał u siebie do połowy przyszłego roku bo pewnie dopiero wtedy będę miał miejsce 

Wcześniej nie będę miał nic do sprzedania, bo... @soltys48 się wbił...w kolejkę🤷😉...

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

E tam. Niedługo może dotrze niebieski język to i odszkodowania jakie będą 

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

@bratrolnika gniazdo euro standardowe 

IMG_20231015_103701.jpg

No to pewnie będzie pasować do każdej spawarki z takim złączem, co tu dywagować 

Tylko pytanie dlaczego trafiło na złom 

50 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie i wyraźnie długopisem kazałem napisać że nie wziąłem 

U nas dają pakiet, wybrałem co chciałem, a za tą jedną podziękowałem, bez problemu wpisali że odmówiłem 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v