Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Nie sprzedom,byde robił.W dzierżawe też dać nie chce.80lat i jeszcze pier.....na tych polach 

IMG_20230622_132647_380.jpg

Prawie jak u nas. Właśnie wczoraj był dziadzio 82 lata kombajn zaklepać... Senior 84, żona 79 i póki co nie myślą o końcu ostatniego stajanka

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

O proszę ,a tak narzekał że wymarzła i jeszcze odszkodowanie wyrwał . Widzicie z takich trza brać przykład 😛

Bo dla prawdziwego rolnika to tam nie bardzo jest z czego wybrać 🤷. Ja tylko część poplonów wpisałem a reszta dla dopłatowców dobra

Ale ty mi na nerwy ostatnion działasz :o

1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Obornik to głupota w 12 godzin , słomę to podejmę decyzję w żniwa ile i gdzie będę ciął , gnojówki nie leje na pola , qq na ziarno nie sieje , krowy mam na uwięzi to nie kwalifikuje się , nie wypasam  , 

Pozostałe to co , zróżnicowana struktura uprawy to mam siać 20 % łubinu który nie przynosi zysku 🤷

Posiej lucernę a nie łubin i masz dwie pieczenie na jednym ogniu. Ewentualnie groch i masz pasze dla bydła. Wystarczy użyć głowy nie tylko do narzekania.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

Przecież o to chodzi w tym systemie 

dawno temu, będąc dzieckiem toto myślałem że dorosłe ludzie toto muszą być mondre. szkoły pokończone, doświadczenia życiowe i że ich w uja nie da się robić. 

oj źle myślałem 🥺

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Suszę masz?

Tak już się Łomża chłodzi 😛

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

Ale ty mi na nerwy ostatnion działasz :o

Posiej lucernę a nie łubin i masz dwie pieczenie na jednym ogniu. Ewentualnie groch i masz pasze dla bydła. Wystarczy użyć głowy nie tylko do narzekania.

Co Szymku robić żeby Cię nie drażnić 🤔

Do takich upraw trzeba się przygotować , ja najpierw posiałem a wniosek dopiero później 

Opublikowano
28 minut temu, Qwazi napisał:

No no jest sucho Mieciu. Tutaj masz prawdziwy torf. Żaba się posika i się topisz. A i bez tego sikania też 🤷...

Przywoź ten torf a na wymianę piach będziesz woził 

21 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Prawie jak u nas. Właśnie wczoraj był dziadzio 82 lata kombajn zaklepać... Senior 84, żona 79 i póki co nie myślą o końcu ostatniego stajanka

Usługi będziesz robił? Chce Ci się?

Opublikowano
18 minut temu, HF86 napisał:

dawno temu, będąc dzieckiem toto myślałem że dorosłe ludzie toto muszą być mondre. szkoły pokończone, doświadczenia życiowe i że ich w uja nie da się robić. 

oj źle myślałem 🥺

Teraz większość swojego rozumu nie ma. Mysli za nich tv

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Może ktoś doradzi czym zwalczyć chwastnicę jednostronną w dyni (podobno można środkami od ogórków) ? ,ale też nie wim jakim można . Piękna pogoda ,deszczu brak . @Agrest może coś doradzisz,bo uprawiałeś ,może Agil-S 100 EC ?

Edytowane przez Azor07
Opublikowano
radekz200 napisał:

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Po co pytasz, jak wiadomo że nikt nie ma lepiej niż Ty😜

Ale dzięki temu chyba wielu w sidła złapali bo zmienili im taryfy na super korzystne dla energetyki🤣

sam widzisz ze maja lepsze 😛

25 minut temu, slawek74 napisał:

pchi 🤭 jutro Ci pokażę bo dzisiaj zmeczony po wizycie natym Twoim podlasiu 🤪 koło newady przejeżdżałem...

ja nie z podlasia 

z za buga to jak z podlasia 😛🤪

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

A czy gdzieś napisałem, że się zgodziłem?

Kurła, ale gorąc, trzeba trawy jechać trochę ukosić bo jakby czasem jutrzejsze przepowiednie "potopu" się sprawdziły 🤔

Opublikowano
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Co Szymku robić żeby Cię nie drażnić 🤔

Do takich upraw trzeba się przygotować , ja najpierw posiałem a wniosek dopiero później 

No to nie pisz że system pod doplatowcow. Ja tak samo jak Ty zrobiłem i kilka tys więcej niż rok temu. 

Opublikowano
26 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Współczuję koszenia czegoś takiego jak ta miotła wyschnie to pola nie będzie widać tak jak i kombajnu podczas zbioru.Filtr i chłodnica zaj....na momencie.

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Współczuję koszenia czegoś takiego jak ta miotła wyschnie to pola nie będzie widać tak jak i kombajnu podczas zbioru.Filtr i chłodnica zaj....na momencie.

Dużo u nas takiego czegoś. Nawet mieszanka w tym roku wyjątkowo zarośnięta i to miotła wyłazi. Ale jak zobaczyłem dwa kawałki niedaleko mnie to już całkiem jak za kółkowych czasów - wyka, miotła i chaber. Ale pszczoły z chabra radochę mają. 

Opublikowano (edytowane)

I znowu sąsiadowi bele ciapkiem załadowałem, bo NH nie dał rady🤷. Zapadał się przodem i nie pojechał z belką...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A czy gdzieś napisałem, że się zgodziłem?

Kurła, ale gorąc, trzeba trawy jechać trochę ukosić bo jakby czasem jutrzejsze przepowiednie "potopu" się sprawdziły 🤔

Nie. Ale myślałem że tam usługi całodobowo oporowo będą szły i się dziwiłem że masz natchnienie 

Opublikowano
17 minut temu, gregor1284 napisał:

Przywoź ten torf a na wymianę piach będziesz woził 

Nie w czas się wbiłeś. Jak był kryzys węglowy to można by było dopchnąć komuś do palenia. Teraz to tylko chyba jakie pieczarki na tym uprawiać.....  

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał:

Piach też mam...glinę za piach i torf to jeszcze...🤷

Margiel?

3 minuty temu, Leszy napisał:

Nie w czas się wbiłeś. Jak był kryzys węglowy to można by było dopchnąć komuś do palenia. Teraz to tylko chyba jakie pieczarki na tym uprawiać.....  

Są I inne zastosowania. Kryzys węglowy dobrze akurat wyszedł 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v