Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał:

Tak elektrownie wiedzą ile tego prądu produkować w dzień ije w nocy ile jak swieci słońce ile jak wieje wiatr gdyby było tak jak ty piszesz to te kable by się stopiły od nadmiaru prądu. 

U mnie mało brak bo w dzień pokazuje 260v 

5 minut temu, szymon09875 napisał:

A jakby krowy nie dawały mleka to by się też nie opłacało ich trzymać. 

Jak miałbyś wydać kilkadziesiąt tys tylko po to żeby zaoszczędzić 20-50 zł dziennie to byś nie zakładal. 

Opublikowano
1 godzinę temu, robertrolnik27 napisał:

Kto Ci zabrania zakładać? 

Ja mam i wcale tak nie uważam. Tylko ja za prąd płaciłem kosmiczne pieniądze i sytuacja mnie zmusiła bo oborę mam na innej działce no dom mam oddzielny licznik i zrobili mi prąd przemysłowy. W tym roku w maju rachunki przychodziły już po 7 tyś w sierpniu założyliśmy i rachunek zmniejszył się do 3 tys za ten sam okres. Więc nie wiem dlaczego to jest coś złego? I mnie się spłaca. Oczywiście po roku całym będę wiedział czy jest źle czy dobrze wiem że na wiosnę muszę około 5-6 paneli dołożyć żeby pracowała na full na tym falowniku. 

Nie mówię że foto jest super bo ja mam tylko dlatego że też tak myślałem jak Ty ale niestety sytuacja zmusiła mnie żeby założyć i pewnie zmusi jeszcze wielu z was. 

Nikt mu nie zabrania, tylko w polsce linie napięcia są przystosowane do przesyłu energii z linii do domu, a nie z domu do linii i dlatego im więcej jest pozakładanej fotowoltaiki na danej linii tym gorzej ona działa, nie działa w 100%, rozłącza się. Już wielu majstrów u mnie pozakładali bo było dofinansowanie z gminy i każdy narzeka.

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, radekz200 napisał:

mój znajomy zrobił interes życia drogo bylo płacić za prąd 300 zł to wziął panele na raty i zamiast 300 zł za prąd płaci 1000 zł raty za panele 😂😂

No i co w tym śmiesznego? Spłaci i panele zostaną 

Opublikowano

Jak są dopłaty do założenia czy zwroty i jeszcze później za ten prąd płaca to oczywiście że się opłaca. Przeczytajcie uważnie co napisałem. Chyba tylko robertrolnik przeczytał i się zgadza z tym co pisze że jakby zasady były inne to panele nie miałyby sensu. A sam ma panele. Reszta jest jakoś dziwnie zaślepiona tym że ma panele i się oplaca i nie czyta że zrozumieniem tego co pisze. A że są dopłaty do założenia i jeszcze płacą za prąd który idzie w większości w ziemię to oczywiście że się opłaca zakładać 

Opublikowano
9 minut temu, Rolniik122 napisał:

Nikt mu nie zabrania, tylko w polsce linie napięcia są przystosowane do przesyłu energii z linii do domu, a nie z domu do linii i dlatego im więcej jest pozakładanej fotowoltaiki na danej linii tym gorzej ona działa, nie działa w 100%, rozłącza się. Już wielu majstrów u mnie pozakładali bo było dofinansowanie z gminy i każdy narzeka.

Owszem foto się wyłączy jak będzie produkcja a linia nie odbierze ale przy krowach nie masz poboru w dzień? Latem zbiornik chodzi częściej i dłużej, wentylatory chodzą w dzień rano wieczorem dojarka a jak masz jeszcze dom pod foto to już wg się nie powinno wyłączać więc nie wiem ale ile ludzi tyle pomysłów, wszystkim nie dogodzi. 😁

9 minut temu, krzychu121 napisał:

Jak są dopłaty do założenia czy zwroty i jeszcze później za ten prąd płaca to oczywiście że się opłaca. Przeczytajcie uważnie co napisałem. Chyba tylko robertrolnik przeczytał i się zgadza z tym co pisze że jakby zasady były inne to panele nie miałyby sensu. A sam ma panele. Reszta jest jakoś dziwnie zaślepiona tym że ma panele i się oplaca i nie czyta że zrozumieniem tego co pisze. A że są dopłaty do założenia i jeszcze płacą za prąd który idzie w większości w ziemię to oczywiście że się opłaca zakładać 

W ziemię idzie ten już po za moim licznikiem a mnie szczerze to nie interesuje co tam się dzieje ważne że u mnie produkuje idzie na linie i mi licznik to liczy. Jeśli by się nie opłacało to by nie zakładali. 

• Thanks 1
Opublikowano

panele miały by największy sens gdyby prad wyprodukowany w dzień zmagazynować i wykorzystać wtedy gdy jest potrzebny...czyli magazyny energii a te jeszcze nie są wystarczającej sprawności do tego zima kiedy jest znikoma produkcjia ja rozumię i Krzysia i tych co mają panele i w naszym przypadku czyli producentów obornika biogazownia miaĺa by największy sens...

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał:

Doskonale rozumiem co ty tam nawymyslales , wcale nie znaczy że się mamy z twoja wyssana z palca teorią zgadzać. 

A ty też nie potrafisz czytać co się do ciebie pisze ( też tak można to podsumowac).

Opublikowano (edytowane)

Tak tak, Wyssana z palca. Wystarczyłoby żeby dotacji nie było, żadnych innych ulg i prąd tylko na własny użytek i panele robią się nie oplacalne i już nie są eko. Podsumowując to wszystko. 

Jeszcze tylko tak dodam. Z kim by na okolicy czy gdzieś dalej nie rozmawiał to każdy ma problem z wepchnieciem do sieci swojego prądu. U mnie praktycznie cały czas na linii pokazuje 255-260 v w dzień a są tylko 3 instalacje założone. To skoro według twojej teorii komputerek steruje elektrownia to czemu nie mogą zmniejszyć produkcji żeby panele pokrywały zapotrzebowanie i nikogo z sieci nie wyrzucało ? Chętnie się dowiem co masz za teorię 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Myślisz że komputer daje sygnal i po chwili już moce są zwiększone ?

Ja nie pisze że się nie opłaca bo się opłaca. Ale jakbyś nie mógł sprzedać to by się nie opłacało :)

Przecież mają analizy pogody, jakie gdzie i kiedy będzie słońce, wiatr, ogólnie pogoda. Pod to dostosowane są tradycyjne elektrownie. Jest pełno w internecie wykresów z lata w jaki dzień i godzinach i z jakich źródeł był produkowany prąd i jak po nich widać da się elektrownie przykręcić. Ja za panele 10 kw dałem 25k 3 lata temu, rata 5 tys zł na rok, jeszcze dwa lata i finito. I to był bardzo dobry zakup.

Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał:

Tak tak, Wyssana z palca. Wystarczyłoby żeby dotacji nie było, żadnych innych ulg i prąd tylko na własny użytek i panele robią się nie oplacalne i już nie są eko. Podsumowując to wszystko. 

Jeszcze tylko tak dodam. Z kim by na okolicy czy gdzieś dalej nie rozmawiał to każdy ma problem z wepchnieciem do sieci swojego prądu. U mnie praktycznie cały czas na linii pokazuje 255-260 v w dzień a są tylko 3 instalacje założone. To skoro według twojej teorii komputerek steruje elektrownia to czemu nie mogą zmniejszyć produkcji żeby panele pokrywały zapotrzebowanie i nikogo z sieci nie wyrzucało ? Chętnie się dowiem co masz za teorię 

Ja bez dofinansowania robiłem i się opłaca jak najbardziej niż z tymi gamoniami się użerać. 🤣

Jeśli mają problem to ten problem elektrownia powinna rozwiązać widocznie nie potrafią się tym zająć 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, robert1226 napisał:

Nawet 1 zł nie dostałem dofinansowania do paneli i jest to jedna z lepszych inwestycji w gospodarstwie.

Pytanie było inne. 

Jakby ci nie płacili za prąd lub nie mógłbyś go odebrać za to co wepchanales do sieci też byłaby to jedna z lepszych inwestycji? 

Miałbys panele tylko dla własnego użytku, a za ten prąd co ci go brakuje bo panele np nie produkują bo jest noc musiałbyś płacić stawkę taka jak wszyscy. Opłacalne wtedy by to było ? Tak uczciwie odpowiedz 

Opublikowano

Ale tak nie jest , zacząłeś nieprawde pisać I zostałeś przygaszony to teraz głupie pytania zadajesz .

To inaczej po to zainwestowałem w fotowoltaikie by mi się to zwracało nie po to by je tylko mieć., a ty prowadzisz gospodarstwo i hodujesz krowy by mieć z tego zysk i cie nie interesuje że komuś z boku śmierdzi albo komuś ziemię podkupiles masz na to wye.....e bo chcesz mieć z tego zysk , tak samo po to mam panele by mieć zysk i mnie nie interesuje że ty za to więcej za prąd płacisz.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, krzychu121 napisał:

Pytanie było inne. 

Jakby ci nie płacili za prąd lub nie mógłbyś go odebrać za to co wepchanales do sieci też byłaby to jedna z lepszych inwestycji? 

Miałbys panele tylko dla własnego użytku, a za ten prąd co ci go brakuje bo panele np nie produkują bo jest noc musiałbyś płacić stawkę taka jak wszyscy. Opłacalne wtedy by to było ? Tak uczciwie odpowiedz 

Kurde ciągle Ci tłumacze że tak właśnie jest i i tak założyłem. Kupuje po tyle co Ty jeśli mi braknie 

Edytowane przez robertrolnik27
Opublikowano
3 minuty temu, robert1226 napisał:

Ale tak nie jest , zacząłeś nieprawde pisać I zostałeś przygaszony to teraz głupie pytania zadajesz .

To inaczej po to zainwestowałem w fotowoltaikie by mi się to zwracało nie po to by je tylko mieć., a ty prowadzisz gospodarstwo i hodujesz krowy by mieć z tego zysk i cie nie interesuje że komuś z boku śmierdzi albo komuś ziemię podkupiles masz na to wye.....e bo chcesz mieć z tego zysk , tak samo po to mam panele by mieć zysk i mnie nie interesuje że ty za to więcej za prąd płacisz.

Gdzie napisałem nie prawdę i zostałem zgaszony? Pokaż . Nie ma głupich pytań. Są głupie odpowiedzi co udowadniasz 

3 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Kurde ciągle Ci tłumacze że tak właśnie jest i i tak założyłem. Kupuje po tyle co Ty jeśli mi braknie 

Zgadza się ale sam napisałeś wcześniej że ci za wyprodukowanie płacą ( co prawda mało ale płacą ) i dlatego produkujesz des razy tyle żeby był jak największy zwrot a dopiero za resztę płacisz jak inni 

Opublikowano

A jak inaczej można odpowiedzieć na twoje wymysły ale by ci było lżej to na głupie pytanie głupia odpowiedź. Może nie zrozumiałeś to prościej po to się w coś inwestuje by się to opłacało i zwracało.

Opublikowano

A czy ja gdzieś napisałem że inwestuję się po to żeby się nie zwracalo? Jakieś insynuację teraz piszesz. Napisałem ci wskaż mi gdzie według ciebie pisze nieprawdę. 

Napisałem że jakby nie zapomogi i niemożliwość sprzedaży wyprodukowanej energii to nikt by nie zakładał paneli. Zadałem ci pytanie czy wtedy bys założył panele i byłyby to oplacalne . To odwracasz kota ogonem, lub udajesz że nie widzisz pytania albo nie rozumiesz. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

mój znajomy zrobił interes życia drogo bylo płacić za prąd 300 zł to wziął panele na raty i zamiast 300 zł za prąd płaci 1000 zł raty za panele 😂😂

A to mój szwagier lepiej wyszedł płacił 400 za prąd... a ratę 800 za panele i prądu jeszcze dokupuje 😁😁😁😁😁😁

Opublikowano
53 minuty temu, krzychu121 napisał:

Dlatego pokazuje 255 żeby jak foto przestanie w nocy produkowac nie było 205 . Dla tych co mają foto lepsze byłoby napięcie 230 bo wtedy całą produkcję by wbiło w instalację a tak potrafi odłączać często . Ale nie zrobią tego bo nikt z zakładu nie będzie latał codziennie wieczorem do kazdej wsi podwyższac napięcie na transformatorze a rano obniżać . Faktem jest też że pieprzy to się wszystko bo linie i transformatory  w Polsce są badziew gdzie nigdzie tylko nowe i nie przystosowane do zmiennego napięcia i kończy się tym że ci co mają foto dzwonią bo im nie produkuje żeby obniżyć  ci co nie mają dzwonią bo mają za niskie napięcie i wyrzuca dojarki zbiorniki czy roboty i tak wygląda jak narazie fotowoltaika . A co do produkcji prądu elektrownie produkują go mniej przez foto i wiatraki ale niestety jest to energia nie stabilna i całkowicie wyłączyć elektrowni nie można a są sytuacje że prądu jest za dużo i trzeba go wypchać za granicę np przy mocnym wietrze i dużym słońcu 

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał:

Gdzie napisałem nie prawdę i zostałem zgaszony? Pokaż . Nie ma głupich pytań. Są głupie odpowiedzi co udowadniasz 

Zgadza się ale sam napisałeś wcześniej że ci za wyprodukowanie płacą ( co prawda mało ale płacą ) i dlatego produkujesz des razy tyle żeby był jak największy zwrot a dopiero za resztę płacisz jak inni 

Dobra jeszcze raz. Produkuje i to co zużywam na bieżąco mam za darmo. W dzień jeśli produkuje za dużo to idzie tak jakby do sieci i połowę zabierają a połowę mam tak jakby w banku że mogę odebrać a jak braknie to kupuje jeszcze drożej niż Ty bo mam prąd przemysłowy pod oborę. Mówi się że się sprzedaje ale nie ma tak że ja sprzedam i mi robią przelew na konto bo zarabiam na tym 😁Dlatego muszę wyprodukować dużo więcej niż pobieram i teraz powiem Ci tak oni kupują ode mnie za grosze a tym co nie mają foto kupują po normalnej cenie więc cena prądu w Polsce powinna być co raz mniejsza ze względu właśnie na foto wiatraki (swoją drogą padł rekord wytworzonego prądu przez wiatraki) więc idź do Warszawy i tam im krzycz że jest źle bo drogo albo załóż foto i sie ciesz z niższych rachunków. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v