Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

4 godziny temu, Sean_Layton napisał:

Drodzy Koledzy , mam pytanie : W jakich proporcjach (procentowo) załóżmy że chcecie zrobić 300 bel ile robicie bel na suche siano a ile na sianokiszonkę , bo mi pewien znajomy poradził żeby generalnie to większość to była sianokiszona , siano dla krów zasuszonych.

0 % siana . Bo nie chce się z nim bawić.  Kupuje kilkanaście bel rocznie tylko po to żeby zasuszać na nim najwydajniejsze krowy .

dobrze jak jest gdzie takie siano kupić...

konradek88 napisał:

2 godziny temu, kampl napisał:

Szczerze to zazdroszczę zaangażowania. Bo dużo ludzi z pożądanymi stadami i niezlymi warunkami w oborze rezygnowalo. A jak ty chcesz niemal od zera się rozwijać. To ciezka sytuacja. Jak mam polecać drogę rozwoju i jesteś zdecydowany na taką pracę to pieprz te belarki owijarki itd. Bo chcesz za rok mieć stan jaki mieli rolnicy 10 lat temu i już z tego powoli odchodzą. Albo bedziesz całe życie próbował dogonić innych albo ryzykujesz z kredytami. Bo niestety, ale na kilku sztukach się nie da rozwijać. 

Wiesz Ja gonić nikogo nie zamierzam. Z chłodna głową, będzie mnie stać to kupię a jak nie to nic się nie zmieni i jeśli chodzi o zakup sprzętów. My mamy  teraz 44 krowy i dojdzie 8 celnych jalowek , nie jest to dużo ale też nie mało😉 

gdzie mleko sprzedajesz ? ocenę masz ?

Opublikowano
41 minut temu, konradek88 napisał:

Wiesz Ja gonić nikogo nie zamierzam. Z chłodna głową, będzie mnie stać to kupię a jak nie to nic się nie zmieni i jeśli chodzi o zakup sprzętów. My mamy  teraz 44 krowy i dojdzie 8 celnych jalowek , nie jest to dużo ale też nie mało😉

Nie no. Taka ilość to już jest ok. Zdecydowanie da się z tego życ. Zmyliło mnie że piszesz że nie masz sprzętu. To zaskakujące jak na taką ilość. U mnie w okolicy nawet jak mają mniej niż 10 krów to i tak każdy ma swój sprzęt 

Opublikowano
34 minuty temu, slawek74 napisał:

dobrze jak jest gdzie takie siano kupić...

gdzie mleko sprzedajesz ? ocenę masz ?

Mlekpol, oczywiście że mamy pod oceną

31 minut temu, kampl napisał:

Nie no. Taka ilość to już jest ok. Zdecydowanie da się z tego życ. Zmyliło mnie że piszesz że nie masz sprzętu. To zaskakujące jak na taką ilość. U mnie w okolicy nawet jak mają mniej niż 10 krów to i tak każdy ma swój sprzęt 

Wiesz u nas taka sytuacja była że mój ojciec zaczynał od 8 jalowek więc i tak daleko zaszedł od 0. 2 ciągniki dobre mamy +obora 8 letnia uwieziowka a z czasem i maszyny się dokupi

Opublikowano
35 minut temu, kampl napisał:

Dziwne tyle krów i owijarki brak... Chyba że to w farmingu Owijarka swoja i prasa to podstawa chyba że sąsiad ma i zrobi usługę 

Opublikowano
3 minuty temu, Marcin133 napisał:

Dziwne tyle krów i owijarki brak... Chyba że to w farmingu Owijarka swoja i prasa to podstawa chyba że sąsiad ma i zrobi usługę 

W polskich warunkach to tak. Chociaż są miejsca gdzie mają setki krów i może nawet nie ma ciągnika. A co do balikow to ja jestem przeciwnikiem. Jak policzymy koszt folii to już taniej wyjdzie brać usługę na pryzmę i jeszcze roboty sobie oszczędzimy.

Opublikowano
Marcin133 napisał:

35 minut temu, kampl napisał:

Owijarka swoja tak, prasa według mnie niekoniecznie, oczywiście jeśli jest w pobliżu kilka pras żeby ktoś zrobił usługę. Kiedyś też braliśmy usługę owijania ale to działy się różne cyrki ( przyjeżdżali owijać o 21) że kupno nowej za te kilka tysięcy było konieczne.

kampl napisał:

W polskich warunkach to tak. Chociaż są miejsca gdzie mają setki krów i może nawet nie ma ciągnika. A co do balikow to ja jestem przeciwnikiem. Jak policzymy koszt folii to już taniej wyjdzie brać usługę na pryzmę i jeszcze roboty sobie oszczędzimy.

Wszystko zależy od sposobu trzymania i ilości bydła. Gdy ktoś ma nie dużo i wypasa na pastwiskach pryzma robi się bardziej uciążliwa niż belki.

Opublikowano (edytowane)

A mam jeszcze pytanie. Bo mam 3 jałówki 16 miesięcy. Piękne. I czekam żeby zacielic a nie gonią się. Czekać dalej czy hormony?

Edytowane przez kampl
Opublikowano
29 minut temu, kampl napisał:

A mam jeszcze pytanie. Bo mam 3 jałówki 16 miesięcy. Piękne. I czekam żeby zacielic a nie gonią się. Czekać dalej czy hormony?

Hormony dawaj nie ma na co czekać skoro ładne są. Chyba że masz za dużo krów i mleka to czekaj 😉

Opublikowano
2 godziny temu, konradek88 napisał:

Hormony dawaj nie ma na co czekać skoro ładne są. Chyba że masz za dużo krów i mleka to czekaj 😉

No raczej każdy powie że ma za mało. 

Opublikowano
5 minut temu, kampl napisał:

Zdecydowanie się z tym nie zgodzę. To już jest sprawa indywidualna na którą wpływa kilka rzeczy jak np ilość paszy i ile osób do pracy przy tych krowach  😉

• Like 2
Opublikowano
kampl napisał:

2 godziny temu, konradek88 napisał:

nie każdy ... mam na sprzedaż jałówki ... wycielenia od stycznia...

konradek88 napisał:

5 minut temu, kampl napisał:

Zdecydowanie się z tym nie zgodzę. To już jest sprawa indywidualna na którą wpływa kilka rzeczy jak np ilość paszy i ile osób do pracy przy tych krowach  😉

bardziej pomieszczenia brak...

Opublikowano

Też mam za ciasno. Obsada max a 8 - 9 jałówek do wiosny. Może ze 4 wcisnę jak będą jakieś niespodzianki. Ogólnie młode stado : pierwiastki druga i trzecia laktacja. Teraz najlepsze mleko przed nimi. Choć te co wchodzą mają być genetycznie lepsze. Za taką ładną bez kwitów ile brutto można dostać? Bo może lepiej taką wieloródkę o grubszej kości troszkę słabszą  na mięso korzystniej będzie opylić.

Opublikowano
7 godzin temu, kampl napisał:

Ja bym pytanie sobie zadał, czemu nie wchodzą w ruje skoro ładne i wiek ok🤔🤔🤔

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, MaloSypiam napisał:

Trochę mnie to niepokoilo. Żywienia bym nie obwiniał. Może przegapione. Ale to też bez sensu. 3 obok siebie stoją. 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Ja chcę właśnie pozbyć się kilku sztuk które nie są stworzone do produkcji mleka i zakupić jakieś jałówki wysokocielne. 

Sławek masz typowe hf? Jak matki się doją ?

tak hf obecnie około 10tys średnia i rośnie bo większość stada to pierwastki i druga laktacjia na zbiorniku 32litry i tendencjia w górę bo idą dalej wycielenia

przeważnie zacielane sexowanym nasieniem i po sexowanym tak więc indexy wysokie

kampl napisał:

1 minutę temu, MaloSypiam napisał:

Trochę mnie to niepokoilo. Żywienia bym nie obwiniał. Może przegapione. Ale to też bez sensu. 3 obok siebie stoją. 

i tu się możesz mocno mylić bo zbyt bogato żywione to też problem ...

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Troker1979 napisał:

Boże broń. Byki to trzeba dobierać do sztuki, nie kryć jednym całego stada. Jak się okaże felerny to całe pokolenie cofnie Ci rozwój stada.

Nie mam krów pod oceną więc ciekawi mnie co taki byk ma w karcie?

No też właśnie się zastanawiam bo jednak mam to w głowie że jakby coś było nie tak to później bieda. Ogólnie w karcie jest jego zdjęcie i opis od jakiej krowy itp. Oczywiście wszystko jest sprawdzane krew pobierana od takiego byka i matki  czy jest zgodność tak jak podajemy i jak jest ok to wystawiają po kilku tygodniach papiery i może iść oficjalnie na rozplodnika 

34 minuty temu, slawek74 napisał:

i co z tego że byk z papierami 🤔🤦‍♂️

To że możesz go później komuś sprzedać do kryciai i ludzie takiego buhaja chętniej kupią z pochodzeniem

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

tak hf obecnie około 10tys średnia i rośnie bo większość stada to pierwastki i druga laktacjia na zbiorniku 32litry i tendencjia w górę bo idą dalej wycielenia

przeważnie zacielane sexowanym nasieniem i po sexowanym tak więc indexy wysokie

i tu się możesz mocno mylić bo zbyt bogato żywione to też problem ...

32 litry na udój?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v