Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, slawek74 napisał:

tyle co ona zużywa to się o nią nie martw...

często widzę samochody z łukowa i wiem co tam jest... miałem propozycjię bycia ,,paserem,, i zaraz współpraca się skończyła z tym zakładem tam jak nie dzielisz się z kierowcą to on się z tobą nie dzieli tylko bierze ile mu pasuje... a ten gad tam jeszcze pracuje...

A masz jakieś materiały zarejestrowane zgodnie z prawem, bądź świadków, którzy mogą to potwierdzić?

Opublikowano

Zgadałem się dziś że znajomym że dostał telefon z mlekpolu czemu oddaje mniej mleka. A spadło mu około 200 l . Sprzedał kilka krów plus jakieś zasuszyl. Czyżby tak bardzo potrzebowali mleka? Niech dadzą cenę to będą mieli mleko. Bo płacić dostawcom tyle za ile można kupić przerzut to trochę słabo 

Opublikowano

Z Ciekawości zapytam jaką macie średnią wydajność stada ? , w mojej wsi to chyba lata świetlne do tyłu z tą wydajnością jak ludzie co mają 15 krów to w szczytowym okresie mają max 250L na dzień..

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, slawek74 napisał:

ostatnio też sporo rozmawiałem z hodowcami i nie tylko z różnych stron to mocno niektórzy po ograniczali....

a 200L to dobre 3 krowy lub słabsze 4...

Susza dała się we znaki dość mocno. Choć nie wszystkim. A u niektórych drugi rok z rzędu. Więc nie dość że mniej paszy to i słabszej jakości. Do tego dużo gospodarstw kończy produkcję z powodu braku następców a i słaba cena za mleko plus wysokie koszta produkcji zrobiły swoje. A susza to przypieczętowała 

Opublikowano

U mnie w okolicy duże gospodarstwa na potęgę kupują wysłodki i pakują w rękawy. Niektórzy kupowali kukurydzę na pniu inni kupują kiszonkę a ci średni bez kredytów po prostu sprzedają kilka sztuk bydła bez spiny na luzie . Mleka trochę mniej na pewno jest na rynku ale obory cały czas się budują. 

Opublikowano
Sean_Layton napisał:

Z Ciekawości zapytam jaką macie średnią wydajność stada ? , w mojej wsi to chyba lata świetlne do tyłu z tą wydajnością jak ludzie co mają 15 krów to w szczytowym okresie mają max 250L na dzień..

ja 11 lat temu miałem 200l na odbiór z 11 dojnych 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Sean_Layton napisał:

Już myślałem że 250 co drugi dzień. 😎

Opublikowano
Sean_Layton napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

od 25 szt 1500L na dwa dni przebija policz....

Nadal to jest przepaść o 200L przy 15szt.

są i u nas ancymony ... 50 dojnych i 15-20 litrów od sztuki...

krzychu121 napisał:

Susza dała się we znaki dość mocno. Choć nie wszystkim. A u niektórych drugi rok z rzędu. Więc nie dość że mniej paszy to i słabszej jakości. Do tego dużo gospodarstw kończy produkcję z powodu braku następców a i słaba cena za mleko plus wysokie koszta produkcji zrobiły swoje. A susza to przypieczętowała

u nas kikurydzę na pniu śmiało można było kupić za 4-5tys hektar i to takie do 3m że masy było i kolby ładne o słabej cenie nie pisz jak oddajesz do mlekpolu bo to chyba następna mleczarnia po Piątnicy z ceną...

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

od 25 szt 1500L na dwa dni przebija policz....

Tylko ile utrzymasz takie mleko ? Jeszcze parę lat temu pisałeś że nawet 10 tyś nie przekraczasz a teraz wielki kozak. To się ciesz że suszy nie było. Drugi rok suszy, słabsze paszę i rok do roku mleko poleciało prawie 20 % więc to nie wszystko takie proste.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v