Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, ChiquitaB napisał:

Nie wiem niektórzy bazują tylko na wyslodkach. Mnie koszt 1ha qq z koszeniem wyszedl 3tys. Nawozu nie liczę bo szlo 50m3 gnojowicy na hektar. Czyli za 3tys mam 55t kiszonki

U mnie nasiona 700-800. Oprysk 200. Siew 160. Ścięcie 1100. 100 kg soli za 340 zł, 150 kg  polidapu za 620 zł. Jakieś opryski . To już się robi ponad 3 tys. Doliczyć 70 ton obornika po 30 zł. To dodatkowe 2 tyś. Rozwiezienie tego i przygotowanie pola to z 1,5 tys. Łącznie robi się 6,5-7 tys i ile czasu trzeba poświęcić by wszystko ogarnąć. Po wysłodki człowiek dzwoni. Pokazuje gdzie rozładować i na spokojnie w pół dnia idzie ogarnąć te 4 transporty z okryciem. 

• Like 4
Opublikowano

Obornik czy gnojowicę licze bo mógłbym je sprzedać za dobrą kasę. Policzyć te 2 tyś na ha za obornik i 1 tys za załadunek i rozwiezienie to przy 15 ha robi się 45 tys. Więc mam już 10 składów wysłodki. Na przyszły rok będzie redukcja ha kukurydzy. Na największych piaskach nie będę siał i nawozenie ograniczam do minimum. Zasieje na kawałkach gdzie w tym roku wypaliło trawę więc i tak poszla by pod pług. 

Tak trzeźwo patrząc to jest to daremne wywalanie kasy. W tamtym roku poszło 100 tys w tym również 100 tys a towaru całe gowno. W tamtym roku zebrałem z 16 ha około 600 ton masy. W tym z 15 ha będzie mniej jak 400 ton.  Dwa lata temu z 16 ha było około 1000 ton to sobie można uświadomić czy była susza czy nie było. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

U mnie nasiona 700-800. Oprysk 200. Siew 160. Ścięcie 1100. 100 kg soli za 340 zł, 150 kg  polidapu za 620 zł. Jakieś opryski . To już się robi ponad 3 tys. Doliczyć 70 ton obornika po 30 zł. To dodatkowe 2 tyś. Rozwiezienie tego i przygotowanie pola to z 1,5 tys. Łącznie robi się 6,5-7 tys i ile czasu trzeba poświęcić by wszystko ogarnąć. Po wysłodki człowiek dzwoni. Pokazuje gdzie rozładować i na spokojnie w pół dnia idzie ogarnąć te 4 transporty z okryciem. 

No tylko że wyslodka mokra to nie kukurydza raz że bardziej zakwasza a i wartości tej nie ma 

• Like 3
Opublikowano

Zrobisz to na Podlasiu do najbliższej cukrowni 200km tak samo cena wysłodki dużo wyższa przez transport zauważyłem też że wysłodki od paru lat mają chyba coraz to mniej wartości wydaje mi się że to przez wydajniejsze i dokładniejsze maszyny w cukrowniach jest ona bardziej wyciśniętą to moja taka lakoniczna obserwacja. A żeby porównać kuku i wysłodki trzeba by to przeliczyć na suchą masę

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Najlepsza opcja jest zejść trochę z qq i zasiac buraków. Tylko nie wiem jak przeliczają ile wyslodek za ile burakow

Za 100 ton buraka około tir wysłodek

Opublikowano
Dnia 17.09.2023 o 22:23, leszek1000 napisał:

Ja traktuje wysłodki, jako dodatek do tmru. Energetycznie nie zastąpi kukurydzy. 

Zgadzam się. Do tmr opartego w sporej części na wysłodce mokrej najlepiej dorzucić kiszonego ziarna qq

• Like 1
Opublikowano

a tam gadacie głupoty że mleko się nie opłaca a nasza była koleżanka z forum i rolnika rozpoczyna budowę obory 😛 w okolicy tez się buduje wielka obora no ale trzeba przyznać ze ona gospodarstwa oddają mleko do Piatnicy 

Opublikowano

i to ma się opłacać 🤔

radekz200 napisał:

a tam gadacie głupoty że mleko się nie opłaca a nasza była koleżanka z forum i rolnika rozpoczyna budowę obory 😛 w okolicy tez się buduje wielka obora no ale trzeba przyznać ze ona gospodarstwa oddają mleko do Piatnicy 

jaka koleżanka 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Na mgr też dużo wniosków więc coś nie widać tej biedy jak niektórzy prorokowali, że nie będzie komu brać. 

Ty wyciągasz wnioski po opiniach 20 użytkowników z forum? 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jakie wnioski? 

Prorocy twierdzili, że nie będzie komu brać mgr, a tymczasem wniosków kupa. Nie na af tylko w skali kraju. Co weryfikuje ich wizje 

Się pytam jacy prorocy? 20 anonimowych użytkowników forum? Na poważnie ich brałeś? To świadczy tylko o tobie

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, fuji napisał:

2,5

I to właśnie tak jest jeden ma 2.5zl drugi 1.7zl a są i tacy co mają 1.3zl. Dziwny kraj. Ten sam towar a cena bez komentarza, nie wiem jak to może tak być. 

• Like 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v