Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Odnośnie kukurydzy to chyba dużo lepiej będzie kupić ziarno i je zakisic wtedy wiesz na co wydałeś pieniądze jednak mimo wszystko trzeba zrobić strukturę słomą. Ogólnie przeliczając to białko jest taniej dokupić niż energię bynajmniej kiedyś tak było. Ps kolega ma kilka ha kukurydzy do sprzedania na pniu powiat białostocki pod moniecki 4,5 tys dość przyzwoita miała być na ziarno ale cena wiadomo jaka plus zwierzyna działa 

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał:

U mnie akurat teraz jak nie potrzeba to pada. :) Zalało całą okolicę. I widzę że znowu coś idzie . Nic nie będzie pryzmie kukurydzy? Wlało w nią ze 20-25 l na M2 i pewnie jeszcze z 10 doleje 

Dziś ci tyle popadało?

Opublikowano (edytowane)

Małe rękawy przerost formy nad treścią, pryzma only chyba że masz z 500 ton to możesz myśleć bo taniej na tone wychodzi duży rękaw chyba że z Piątnicy jesteś to wiadomo sky is the limit

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
15 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie masz co z pieniędzmi robić ? :)

Nie mamy kukurydzy więc bazujemy wyslodkach i kiszonym gnieconym ziarnie kukurydzy 😉

13 minut temu, Mateusz1q napisał:

Małe rękawy przerost formy nad treścią, pryzma only chyba że masz z 500 ton to możesz myśleć bo taniej na tone wychodzi duży rękaw chyba że z Piątnicy jesteś to wiadomo sky is the limit

100 ton planujemy zakupić na zimę i w rękaw wychodzi taniej ok 14.000 zł niż w balotach tylko nie praktykowałem tej formy przechowywania i nie wiem czy nie będzie większego odpadu dlatego zasięgami opinii

Opublikowano
Dnia 12.09.2023 o 21:03, Mateusz1q napisał:

Ja minimalnie większe parametry i >15 1,70 brutto jesteśmy murzynami 

Dnia 12.09.2023 o 16:30, Qwazi napisał:

Koło tł 4,0; bi 3,34; przedział 0-15 tys. 1,61zł brutto RR

U mnie 1,53 ten sam przedział tl 3,80 b 3,09

Opublikowano
1 godzinę temu, konradek88 napisał:

Nie mamy kukurydzy więc bazujemy wyslodkach i kiszonym gnieconym ziarnie kukurydzy 😉

100 ton planujemy zakupić na zimę i w rękaw wychodzi taniej ok 14.000 zł niż w balotach tylko nie praktykowałem tej formy przechowywania i nie wiem czy nie będzie większego odpadu dlatego zasięgami opinii

Nie lepiej zrobić w pryzmę. Ja nie dawno właśnie zrobiłem w jedną pryzmę 4 składy. Czyli 100 ton. Folia wyszła mnie 385 zł. Znajomemu dałem 250 zł za pomoc przy uformowaniu i przysypaniu piachem. Doliczając paliwo za ugniecenie i wożenie piachu wychodzi jakieś 800-900 zł za całość. Za rękaw myślę że biorą około 70-80 zł od tony. Czyli 7-8 tys za całość plus musisz te wysłodki wrzucić do młynka ciągnikiem. A też przy tym trochę roboty jest. Dla mnie bez sensu robota bo za koszt tego rękawu masz 1,5 samochodu wysłodek w grstisie a i tu i tu trzeba ręcznie trochę popracować przy wybieraniu 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Nie lepiej zrobić w pryzmę. Ja nie dawno właśnie zrobiłem w jedną pryzmę 4 składy. Czyli 100 ton. Folia wyszła mnie 385 zł. Znajomemu dałem 250 zł za pomoc przy uformowaniu i przysypaniu piachem. Doliczając paliwo za ugniecenie i wożenie piachu wychodzi jakieś 800-900 zł za całość. Za rękaw myślę że biorą około 70-80 zł od tony. Czyli 7-8 tys za całość plus musisz te wysłodki wrzucić do młynka ciągnikiem. A też przy tym trochę roboty jest. Dla mnie bez sensu robota bo za koszt tego rękawu masz 1,5 samochodu wysłodek w grstisie a i tu i tu trzeba ręcznie trochę popracować przy wybieraniu 

Może i masz rację z tą pryzma. Wysłodki normalnie ugniatałes jak kukurydzę??? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v