Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, slawek74 napisał:

dla Ciebie normalne ale większość komentujących to twierdzi że ,,wydajność,, to się nie opłaca...

Sławek, ja nie twierdzę że się nie opłaca tylko, że koszty są wyższe. To różnica. Masz wyższe koszty, ale też masz więcej mleka. Są też gospodarstwa, gdzie wysokowydajnych krów zwyczajnie się nie da utrzymywać, bo koszty mogą zjeść przychody. Sam dobrze wiesz, że u mnie się właśnie nie da

No i nie lubię czarno białych 😜

Opublikowano
40 minut temu, DanielFarmer napisał:

mlekpol to wszystko weźmie, nawet drewnianą stodołę jak będzie na niej szyld spółdzielni

Akurat tego im nie można zarzucić że biorą wszystko jak leci na pałę. Nie potrzebnie według mnie  biorą kolejne zakłady no ale co zrobić 

47 minut temu, alfa napisał:

Płaci h*jowo troszkę gorzej od mlekpolu i chodzą plotki że Piątnica miala przejąć Giżycko ale że pojechali i zobaczyli że hujnia i nie chcą i że teraz mlekpol jeździ i chce wziąć . A czy to prawda? Cholera wie. 

Ucieszylbys się napewno z takiego przyjęcia mlekpolu 😄

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Cicho siedzą to się domyśl jak ceny szły na górę to yacenty nowych stron nie nadążał dodawać do postów a jak cena w dół to już nie ma kto dodawać cen z tych wszystkich intermilków łozorków czy polmleków 

Inter Milk za czerwiec przy małej ilości 1,76 brutto chciałeś to masz 😁

Opublikowano
44 minuty temu, alfa napisał:

@krzychu121Haha trzeba będzie brać kwiaty i do Kwiatkowskiej jechać 🤣🤣🤣😜 

Moze temu panu co przeszedł do Giżycka i oddaje ponad milion litrów to  statuetkę by wkoncu dali.  Narzekał że powinien dostać ale go nie szanują i nie dostał :)

Opublikowano

Ale to co w niektórych okolicach nie da się np. przejść na daną mleczarnie czy jak nie mają do kogo jeździć to do jednego czy dwóch rolników średnio im się opłaca?

Opublikowano
4 godziny temu, czareczek85 napisał:

wszyscy płaczą że się nie opłaca a bele kiszonki płacicie po 250-300zł to ja tu czegoś nie rozumiem

Chyba w Piątnicy to nie macie na co narzekać. 

Opublikowano

2 skos zakończony.

1 skos pryzma 10x50 Areał: 7,33 Ha, Gorzowska+Koniczyna. Do tego ponad 80 belek ~750kg z areału: 8,16 Ha, Życica+Koniczyna

2 skos pryzma 10x42.5 areał: 9.46 Ha, Koniczyna+Życica+Lucerka. Do tego 20 belek ~750kg z areału 3 Ha Życicy.

Baloty 16.5 białka, pryzma jeszcze nie otwierana. Nie narzekam na 2 skos, nawożenie na 1 skos Gnojowica ponad 30 metry/Ha + RSM 32% 150l, na drugi skos tylko gnojowica ponad 30 metry/ha

Opublikowano
radekz200 napisał:

Przed chwilą, czareczek85 napisał:

Piątnica średnia cena 2.79 przy białku 3.53 i tłudzczu 4.35 przedział 60-80tyś

i tak w koło bedziesz nas denerwował to cena? 🤔😂

maść już zakupiłeś 🤔😁😛

fuji napisał:

Ale to co w niektórych okolicach nie da się np. przejść na daną mleczarnie czy jak nie mają do kogo jeździć to do jednego czy dwóch rolników średnio im się opłaca?

ano mleczarnia z pomoża trochę ma daleko zajechać na Śląsk czy podkarpacie....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, alfa napisał:

Płaci h*jowo troszkę gorzej od mlekpolu i chodzą plotki że Piątnica miala przejąć Giżycko ale że pojechali i zobaczyli że hujnia i nie chcą i że teraz mlekpol jeździ i chce wziąć . A czy to prawda? Cholera wie. 

Co by noe gadać to Giżycko wynikami finansowymi za 2022roku rozwaliło bank. MEGA cyfry. Myślę że takiej Piątnicy takie Giżycko by się przydało. Pełna synergia dwóch podmiotów, teren skupu. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
3 godziny temu, Optimus napisał:

Giżycko za czerwiec 1.94brutto 16 tys bi 3.28 także jeszcze do przeżycia   dla mnie i tak bez znaczenia bo kończę mleko 

Taka ładna oborę masz i kończysz? 

Opublikowano
53 minuty temu, radekz200 napisał:

dotrze na spokojnie 😛

Dzwoniłem pieniądze mają być w następny tygodniu koło 20 

53 minuty temu, radekz200 napisał:

dotrze na spokojnie 😛

Opublikowano
11 minut temu, grzesiu napisał:

Co by noe gadać to Giżycko wynikami finansowymi za 2022roku rozwaliło bank. MEGA cyfry. Myślę że takiej Piątnicy takie Giżycko by się przydało. Pełna synergia dwóch podmiotów, teren skupu. 

To źle myślisz. Jak Piątnica zacznie iść w ślady molochów to będzie później płacić jak molochy. Lepiej nie zaspokajać rynku w 100% na swoje produkty bo dzięki temu można cenę podbijać. Jak zrobi się za dużo towaru to wszyscy widzą co to oznacza 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, strsw33 napisał:

A zawsze kiedy był przelew? To A tak tam słabo? W końskich wypłacili?

Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

To źle myślisz. Jak Piątnica zacznie iść w ślady molochów to będzie później płacić jak molochy. Lepiej nie zaspokajać rynku w 100% na swoje produkty bo dzięki temu można cenę podbijać. Jak zrobi się za dużo towaru to wszyscy widzą co to oznacza 

Myślę że oni wiedzą sami jakie mają zapotrzebowanie na produkty, zawsze jest też eksport

• Thanks 1
Opublikowano

Eksport uzależnia od cen giełdowych. Marka i produkcja dostosowana do potrzeb rynku pozwala na uzyskanie ceny.

Albo robisz masówkę i sprzedajesz gdzie się tylko da i za ile można. Albo wypracowywujesz markę i Ty dyktujesz cenę. Cała tajemnica ceny w Piątnicy

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jakoś molochy eksportują i tej ceny nie widać. Najważniejsza jest marka i ilość taka żeby zawsze towaru brakowało. Wtedy klienci przychodzą i  się tylko dopytują kiedy będzie dostawa. A jt toak się zrobi za dużo towaru to kto kupi ten serek np w Niemczech albo Francji nie znając marki Piątnica. Myślisz że tam ktoś zapłaci tyle za ten serek czy twaróg co w Polsce jak mają swoje produkty na miejscu to raz a dwa to  tam rządy dobrze pilnują tego żeby nikt niepożądany nie wszedł na rynek. 

Czy oglądam reklamę mlekowity , mlekpolu czy polmleku to w każdym spocie jest to samo. ,, Jako lider mleczarstwa w Europie srodkowo wschodniej. ''. Zastanawiam się w czym oni są liderami bo każda z wymienionej trójki się tak tytułuje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v