Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A przy produkcji paszy jest zużywany gaz czy paliwo bo z tego co wiem to nie... Zobacz jaki koszta ponoszą takie paszarnie za prąd...

a jak Cie tak dymają to nie kupuj gotowca tylko rób sam treściwą i zaoszczędzisz...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, krzychu121 napisał:

Gaz kosztuje tyle co przed wojna. W szczycie kosztował ponad 300 dolarów, teraz trochę ponad 30. Paliwo w tamtym roku 8-9 zł i to przy 8 % vat. Teraz 6 zł i 23 % vat.  Jedynie cena prądu wzrosła i się utrzymała do teraz. Nie uważasz że jesteśmy dymani bez mydła ? Skoro przy paliwe 9 zł i 8 % VAT i gazie ponad 300 dolarów, pszenica 1600 itd gotówa paszową kosztowała 2200-2400 a teraz wszystko po kilkadziesiąt procent w dół a pasza raptem 5-8%

A wieSZ O TYM ZE firmy nadal jadą z cena tego wysokiego gazu bo tak ich państwo urobilo ? I mleczarnie między innymi też . Rzepak soja nadal drogie witaminy bufory też które idą do paszy . A żeby nie zboże z ua po 750 to pewnie pasza byłaby 2700 a w tej chwili takie afrocentrum robi z tych zapasów po 750 a obnizki były tylko przez tańsza soję i rzepak Teraz już raczej nie stanieją bo koszta pracy w górę i ogólne utrzymanie pracownika . I podejrzewam że wszystkie firmy już się przygotowywały do wyższych kosztów pracowniczych .

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Szacunek dla was za to że lubicie być tak dymani i jeszcze wytłaczania na siłę szukacie. Rolnik może robić po kosztach ale taka paszarnia już nie. Jak mają 100 % marży na produkcie tak muszą mieć bo inaczej bankructwo jak tylko 5% by było. Z czego wtedy inwestować miliony. Alfa z Jarkiem rzecznikami zostańcie ,, uciemiężonych '' firm które robią po kosztach i zboże z Ukrainy to dla nas zbawienie 

• Like 6
Opublikowano

@alfa jest rolnikiem, produkuję mleko, mierzy się z tymi samymi problemami co Wy. Realnie przedstawia Wam jak to wszystko wygląda a Wy mimo to jedziecie po nim i nie przyjmujecie tego co pisze a pisze z sensem i prawdę i zamiast mieć do niego pretensje miejcie do rządzących. Jak zwykle szukacie winnego nie tu gdzie trzeba. 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano

Z tymi paszarniami i np. kosztem pradu to na chlopski rozum nie take kwoty. Kazdy sobie policzy ile tona paszy go kosztuje. Np. Zesrutowania 600-700kh ziarna + wymieszanie tony mieszalnikiem. W 10kwh napewno sie zmiesci, a pewbie duzo mniej, a paszarnie maja chyba duzo wydajniejszy sprzet w przeliczeniu na tone, wiec jak dla mnie to bajki.

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Właśnie jak jest długa współpraca i widzą że straciłeś czujność to będą skubać więcej. Jak od czasu do czasu wspomniesz że u konkurencji 50zł/t taniej to się może postarają.

zbyt długo i zbyt dobrze się znamy a paszy nie zmienia się od tak krowy nie lubią zmian

Opublikowano

@krzychu121 skoro tak jest sprzedawaj gospo rób mała paszarnie od niczego się zaczyna jak to się mówi . Sprzedasz na początek 50 ton miesięcznie po 2200 zarobisz na czysto 50 tys na miesiąc to na taką kasę to przy krowach trzeba dymac jak głupi . 

Opublikowano

Jarek wszyscy wiemy że ty jako zwykły szary pracownik piłeś wódkę z prezesem i zarządem i oni ci naświetlili co ile kosztuje żebyś nie przychodził po podwyżkę. Tak jak z etykietą nie raz się chwaliles że to co jest na niej napisane nie wiele ma wspólnego z rzeczywistością. Napisz w jakiej firmie pracowałeś. I nie lamentuje tylko piszę i zachęcam ludzi do zainteresowania tym tematem bo wszyscy się przyzwyczaili że tylko rolnik nie ma kosztów. 

Alfa żeby wejść w ten biznes to trzeba by sprzedać z 10 takich gospodarek jak moja i pewnie było by dużo za mało 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Właśnie jak jest długa współpraca i widzą że straciłeś czujność to będą skubać więcej. Jak od czasu do czasu wspomniesz że u konkurencji 50zł/t taniej to się może postarają.

Raz mi sąsiad belował i wyszło 1520zł za usługę, to akurat 1500 miałem w portfelu dałem  i mówię idę w domu gdzieś znajdę te 20zł, licząc na "już nie szukaj, dobrze jest". A ten, że poczeka :D

Nie wiem jak to w firmach produkujących pełnoporcjówki jest, ale jak ja robię śrutę sam to tam zboża jest ok. 25%, reszta to dodatki.

Czasem warto zmienic firme paszową chociaż na jedno zamówienie. Niby składy podobne mogą być wszelkie parametry te same, a czasem po paszy z innej firmy niż kupujesz w zbiorniku więcej mleka pojawia się. Przepraktykowałem to, zamawiałem dłuższy czas z cargilla, napatoczył się handlowiec z agrocentrum. Mówie daj na próbe 1,5 tony granulatu, jak będzie dobrze to zamawiam następną partie. No i okazało się, że po agrocentrum wtedy mleko poszło do góry.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to uważam że jak ktoś narzeka że droga pasza to nie powinien brać wogole wyjdzie mu taką samą finezja za 1200 jak ja sam zrobi  a i tym nie dobrym właścicielom nie da na sobie przycinać po 1200 na tonie . Takie moje zdanie . Ps a tak na poważnie nie licząc koncentratu i witamin to afrocentrum puszcza w tej chwili około 1800 ton granulki dziennie czyli miesięcznie zarabiają na samej granulce 56mln przy marzy 100 % do tego koncentraty i witaminy czyli jakieś 100mln miesięcznie. Tną nas tak już półtora roku czyli zarobili 1.8mld na czysto i licząc że wcześniej przez kilkanaście lat zarabiali na nas na tonie po 500-700 zł to jakby człowiek nie patrzył to właściciel powinien już solowowa w forbesie przegonic i być pierwszym do tego dochody ze stradun z 10mln litrów mleka z kilkunastu lat to już solowow robi się mały pikuś przy nim . Zdziwilibyscie się jaki jest zarobek na tonie tyle że ilość robi kasę nie ma co gadać i właściciel agro na chleb ma a nawet i na bułki . A jeszcze tak na marginesie grupa afrocentrum zaznaczam grupa zarobiła na czysto w 21 roku 7 mln zł netto 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
robert1226 napisał:

50 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Wiesz ile prądu pobiera jeden granulator?

To niech sypką sprzedają  taniej czemu nie chcą sypkiej sprzedawać tylko wolą gratulować. 

Bo sypka zawiesza sie w silosach na paszarni tak samo jak w beczce w komorach jest problem z wydmuchem do tego orzy wydmuchu polowe mialbys w powietrzu...

Qwazi napisał:

Bo w granuli wszystko schowasz

Tak samo jak w sypkiej. Tak juz slyszalem ze nawet opony zmielone dodaja...

krzychu121 napisał:

Jarek wszyscy wiemy że ty jako zwykły szary pracownik piłeś wódkę z prezesem i zarządem i oni ci naświetlili co ile kosztuje żebyś nie przychodził po podwyżkę. Tak jak z etykietą nie raz się chwaliles że to co jest na niej napisane nie wiele ma wspólnego z rzeczywistością. Napisz w jakiej firmie pracowałeś. I nie lamentuje tylko piszę i zachęcam ludzi do zainteresowania tym tematem bo wszyscy się przyzwyczaili że tylko rolnik nie ma kosztów. 

Alfa żeby wejść w ten biznes to trzeba by sprzedać z 10 takich gospodarek jak moja i pewnie było by dużo za mało 

Pisalem nie raz w jakiej firmie pracowalem. Erykieta musi sje rownac z tym co jest w paszy. Kazda granula musi trzymac parametry ale co Ci tam bede tlumaczyl jak Ty i tak masz wbite w glowe ze na kazdym kroku Cie r...aja

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, alfa napisał:

Ja to uważam że jak ktoś narzeka że droga pasza to nie powinien brać wogole wyjdzie mu taką samą finezja za 1200 jak ja sam zrobi  a i tym nie dobrym właścicielom nie da na sobie przycinać po 1200 na tonie . Takie moje zdanie . Ps a tak na poważnie nie licząc koncentratu i witamin to afrocentrum puszcza w tej chwili około 1800 ton granulki dziennie czyli miesięcznie zarabiają na samej granulce 56mln przy marzy 100 % do tego koncentraty i witaminy czyli jakieś 100mln miesięcznie. Tną nas tak już półtora roku czyli zarobili 1.8mld na czysto i licząc że wcześniej przez kilkanaście lat zarabiali na nas na tonie po 500-700 zł to jakby człowiek nie patrzył to właściciel powinien już solowowa w forbesie przegonic i być pierwszym do tego dochody ze stradun z 10mln litrów mleka z kilkunastu lat to już solowow robi się mały pikuś przy nim . Zdziwilibyscie się jaki jest zarobek na tonie tyle że ilość robi kasę nie ma co gadać i właściciel agro na chleb ma a nawet i na bułki . A jeszcze tak na marginesie grupa afrocentrum zaznaczam grupa zarobiła na czysto w 21 roku 7 mln zł netto 

Nie porównuj dochodu z zyskiem. Co z tego że ma dochodu te powiedzmy 56mln, opłać surowiec, opłać ludzi, opłać prąd, paliwo, opłać leasingi samochodów dorzuc inwestycje i wuala, z dochodu wynoszącego dziesiątki milionów zostaje pare groszy po to aby podatków nie płacić dodatkowych. To tak tylko ładnie wygląda tak jak z naszą hodowlą. Pokażesz miastowemu ze masz 100.000 za mleko to on powie o kurde, ty to jesteś bogacz. Nie, dochodu tyle masz a ile zysku? 

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
13 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Bo sypka zawiesza sie w silosach na paszarni tak samo jak w beczce w komorach jest problem z wydmuchem do tego orzy wydmuchu polowe mialbys w powietrzu...

Taa, mąkę, cement wybierają i przesypują wiadrami z beczki, bo nie słyszałem o granulowanej mące czy cemencie.

Opublikowano

Aż poszukam tematu jak wysmiewales osoby które chwaliły agrocentrum za skład paszy. Twierdziłeś wtedy że na etykiecie piszą co chcą bo ty pracowałeś i wiesz że etykieta nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym. Jesteś jak chorągiewka na wietrze. 

Alfa wiesz że zysk to pojęcie względne? Mogli zarobić 107 mln i 100 zainwestować i już podatku nie płacą 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Tak samo jak w sypkiej. Tak juz slyszalem ze nawet opony zmielone dodaja...

Pisalem nie raz w jakiej firmie pracowalem. Erykieta musi sje rownac z tym co jest w paszy. Kazda granula musi trzymac parametry ale co Ci tam bede tlumaczyl jak Ty i tak masz wbite w glowe ze na kazdym kroku Cie r...aja

Zamawiam sypką pasze, i jakoś wydmuchuje ciśnieniem wszystko. Pierwszy raz jak zamówiłem sypką wydmuchiwaną ciśnieniem to poszedłem z kierowcą zobaczyć na góre beczki, czy mnie w uja nie robią i że coś zostaje Otworzył komore i  Czysto, sama blacha.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Rolniik122 napisał:

Nie porównuj dochodu z zyskiem. Co z tego że ma dochodu te powiedzmy 56mln, opłać surowiec, opłać ludzi, opłać prąd, paliwo, opłać leasingi samochodów dorzuc inwestycje i wuala, z dochodu wynoszącego dziesiątki milionów zostaje pare groszy po to aby podatków nie płacić dodatkowych. To tak tylko ładnie wygląda tak jak z naszą hodowlą. Pokażesz miastowemu ze masz 100.000 za mleko to on powie o kurde, ty to jesteś bogacz. Nie, dochodu tyle masz a ile zysku? 

Powoli powoli ty wiesz co znaczy dochód ? Bo nie jestem tego pewny . Od Przychódu odliczasz leasing surowce  place i cała resztę a dochód to to co ci zostało . Przychódu w 21 mieli 600 mln a w 22 prawdopodobnie 1.5 mld idąc tokiem myślenia Krzychu zarobili 0.75 mld w rok na czysto . Czyli nie 7 mln a 750 mln rozpisze to bo może nie kazdy ta liczbę rozumie 750000000 zł zysku czystego 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Za 10 lat znalezienie gospodarstwa o profilu mlecznym będzie niezwykłym zjawiskiem...to jak prędko zmienia się nam klimat i cała ta sytuacja z ceną mleka oraz kosztami wszystkiego spowoduje masowe wymarcie mlecznej gałęzi rolnictwa w naszym kraju.

Coraz więcej widzę ogłoszeń jak ludzie sprzedają całe stada krów mlecznych 😢.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v