Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, Marcin133 napisał:

Nie ma się co dziwić tym z Piątnicy że zamawiają gotowe poprostu stać ich. Człowiek miał 2.5netto i też ładnie się odłożyło a jak oni non stop tak to bajka. 

głupoty do głowy przychodziły?

Opublikowano

Wystarczy że się ma dobrych sąsiadów znajomych i taka firma oszuka wtedy raz

Do mnie firma raz wysłała duże auto 

Kierowca cudak zrobił po swojemu i krzyczy że dawaj traktor

Jakby powiedział to normalnie to nie było by sprawy

Tak to zadzwoniłem do pośrednika że jest taka sytuacja 

Odrazu fajera z tonu zszedł 

Zaczął płakać że było małe auto w zamówieniu ale firma niż z tego se nie robi

Od tamtej pory dostawa małym autem

Opublikowano

Ktoś mi mówił że nie ma co przyzwyczajać się do jednego podmiotu skupującego bbo wiedzą że weźmiesz od nich president za czerwiec 2.08 brutto parametry trochę spadły 

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Koszt paszy to nie tylko koszt zboża...

90% to koszt zboża. Z pelnoporcjowkami grają to samo co z nawozami. Jak zboże drogie to i pelnoporcjowki drogie ,bo przecież 90% ceny to koszt zakupu zboża. Jak zboża tanie to nagle pensje drogie, energia droga itd. Wypisz wymaluj gadka jak z cena nawozów i cenie gazu. Wiadomo firmy zużywają dużo prądu i paliwa ale nikt przykładowo nie wysyła ciężarówki na drugi koniec Polski po 2 tony pszenicy albo nie chodzi gniotownik na produkcji cały dzień żeby przerobić 2 czy 3 tony ziarna. To wszystko to są grosze jeśli chodzi o wkład w cene gotowego produktu. Wmawia nam się te bajki a niektórzy jak widać łykają. 

• Like 2
Opublikowano
krzychu121 napisał:

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Koszt paszy to nie tylko koszt zboża...

90% to koszt zboża. Z pelnoporcjowkami grają to samo co z nawozami. Jak zboże drogie to i pelnoporcjowki drogie ,bo przecież 90% ceny to koszt zakupu zboża. Jak zboża tanie to nagle pensje drogie, energia droga itd. Wypisz wymaluj gadka jak z cena nawozów i cenie gazu. Wiadomo firmy zużywają dużo prądu i paliwa ale nikt przykładowo nie wysyła ciężarówki na drugi koniec Polski po 2 tony pszenicy albo nie chodzi gniotownik na produkcji cały dzień żeby przerobić 2 czy 3 tony ziarna. To wszystko to są grosze jeśli chodzi o wkład w cene gotowego produktu. Wmawia nam się te bajki a niektórzy jak widać łykają. 

Zakup zboża to jakies 30-40% ceny paszy. Pracowalem na paszarni kilkanascie lat i wiem jak to wygląda.

• Like 1
Opublikowano

To pewnie nam to wytłumaczysz skąd tak cena poszła do góry.  Skoro pszenica poszła z 900-1000 zł na 1500-1600 zł. Analogicznie rzepak tak samo itd itd . A pelnoporcjowka z 1200-1300 poszła na 2200-2400. To skoro zboża podrożały 60-70% to czemu gotowa pasza podrożała 80-100% jak piszesz że koszt zboża to tylko 30-40%

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

ja też nikogo nie udaje.... a tymi ludźmi znam się ponad 15 lat współpracy....

Właśnie jak jest długa współpraca i widzą że straciłeś czujność to będą skubać więcej. Jak od czasu do czasu wspomniesz że u konkurencji 50zł/t taniej to się może postarają.

2 godziny temu, radekz200 napisał:

ja to nawet o 20 zł się targuje 😂

Raz mi sąsiad belował i wyszło 1520zł za usługę, to akurat 1500 miałem w portfelu dałem  i mówię idę w domu gdzieś znajdę te 20zł, licząc na "już nie szukaj, dobrze jest". A ten, że poczeka :D

57 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie wiem jak to w firmach produkujących pełnoporcjówki jest, ale jak ja robię śrutę sam to tam zboża jest ok. 25%, reszta to dodatki.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, krzychu121 napisał:

To pewnie nam to wytłumaczysz skąd tak cena poszła do góry.  Skoro pszenica poszła z 900-1000 zł na 1500-1600 zł. Analogicznie rzepak tak samo itd itd . A pelnoporcjowka z 1200-1300 poszła na 2200-2400. To skoro zboża podrożały 60-70% to czemu gotowa pasza podrożała 80-100% jak piszesz że koszt zboża to tylko 30-40%

A widziałeś o ile prąd i gaz poszedł do góry ? Paliwa itd. a teraz jeszcze pensje w h*j pójdą do góry ZUS itd . A np finezji była 1470  a poszła na 2350 czyli 60 procent 

Edytowane przez alfa
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, slawek74 napisał:

a 24 na 320 🤔

to trochę za wąska do ładowacza,wolę szerszą taka jak była ,nawet łysawą 

Edytowane przez kizak
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, alfa napisał:

A widziałeś o ile prąd i gaz poszedł do góry ? Paliwa itd. a teraz jeszcze pensje w h*j pójdą do góry ZUS itd . A np finezji była 1470  a poszła na 2350 czyli 60 procent 

Gaz kosztuje tyle co przed wojna. W szczycie kosztował ponad 300 dolarów, teraz trochę ponad 30. Paliwo w tamtym roku 8-9 zł i to przy 8 % vat. Teraz 6 zł i 23 % vat.  Jedynie cena prądu wzrosła i się utrzymała do teraz. Nie uważasz że jesteśmy dymani bez mydła ? Skoro przy paliwe 9 zł i 8 % VAT i gazie ponad 300 dolarów, pszenica 1600 itd gotówa paszową kosztowała 2200-2400 a teraz wszystko po kilkadziesiąt procent w dół a pasza raptem 5-8%

Edytowane przez krzychu121
  • Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v