Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, bekba napisał:

Mylisz mleczarnie. To lacpol po sąsiedzku splajtował i teraz członków przejął jakiś inny zakład(żaden znany bardzo) i wożą mleko ileś set kilometrów. Spomlekowi z tego co wiem nic nie jest. Mam do nich rzut beretem i sąsiedzi oddają. 

Lacpol przejął zakład znany bardzo ... Polmlek

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, bop23 napisał:

sama dokładnie nie wie..... sładowych ceny jest  tyle że ch...j wie co zabrali a co dali,     zresztą to jest chore żeby nie wiedzieć ceny  miesiąc do przodu nawet

Ktoś wkoncu się zdenerwuje i napisze tam gdzie trzeba. Wtedy będziecie znali cenę tak jak my w mlekpolu, mlekowicie czy polmleku. 

Opublikowano

Jedyny sposób aby zareagować na te spekulacje to jak napisałem w zeszłym roku, każdy powinien w miarę możliwości zmniejszyć ilość sprzedawanego mleka. Moze to byłby czytelny sygnał 

• Like 3
Opublikowano
8 godzin temu, Marcin441 napisał:

Gdyby oni to normalnie rozpisywali to za grudzień możnaby mówić nawet o premii a nie o obniżce, ale 5 groszy z całego roku wrzucili do mleka listopadowego i zrobiły się kosmiczne liczby ( ja miałem 3,5) ale jest nawet dostawca co miał 4 z przodu bo miał mało mleka względem reszty średnio miesięcznych dostaw. Chociaż trochę dziwne bo miało być te 5 groszy zabrane za wszystkie litry a 30 groszy dołożone do grudnia, a tu Krowiarka pisze o 35 groszach obniżki czyli coś to się nie pokrywa 

No właśnie nie pokrywa się to co Ty pisałeś juz w sumie sporo wcześniej z tym co Krowiarka napisała wczoraj, być może kolejna plota. Ale nie chce mi się wierzyć żeby za grudzień w takich rykach wyszło 3 netto a w sierpcu 2,5-2,6 brutto

Opublikowano

Właśnie przyszedł SMS z Sierpca 

Cennik podstawowy plus dopłata do miesiąca 35gr plus dopłata specjalna 45gr. W listopadzie gdy była ta premia 5 gr SMS był identyczny, te same dopłaty i jeszcze 2 gr na udziały. Teraz nic o udziałach nie pisze. Wychodziłoby na to, że cena powinna być podobna. Jutro powinna być wypłata to się okaże. Raczej nie powinno być aż tak dużej obniżki jak tu niektórzy piszą. Zobaczymy. 

Screenshot_20230110-080046.png

• Haha 1
Opublikowano
PolonezAtu napisał:

mam w wiosce jednych takich i oni już są uwiązani na amen ale to ich sprawa.

W mojej okolicy też niedawno powstała nowa obora na 200 dojnych. I myślę że tylko tacy zostaną i z czasem ci Mali zlikwidują krowy. U nas też od paru lat jest myśl aby rzucić krowy ale jak narazie dobrze płacą (płacili) to się je trzyma bo jeszcze mamy parę inwestycji do zrealizowania ale może być tak że za rok dwa czy 10 lat będzie koniec z produkcją mleczną..

Opublikowano

Bo tacy mleczarni na rękę ,zajechał do jednego ,a nie dziesięciu ,badania jednemu ,a nie dziesięciu ,wypłata jednemu a nie dziesięciu ,klinienie w łeb jednemu a nie dziesięciu ,jeb.... jednego ,a nie dziesięciu😳 .

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, kizak napisał:

Bo tacy mleczarni na rękę ,zajechał do jednego ,a nie dziesięciu ,badania jednemu ,a nie dziesięciu ,wypłata jednemu a nie dziesięciu ,klinienie w łeb jednemu a nie dziesięciu ,jeb.... jednego ,a nie dziesięciu😳 .

A jak mleczarnia słabo płaci to nie będzie musiało odejść 10 tylko starczy jeden żeby zachwiać ilością dostaw do oddziału. W sumie mleczarni z jednej strony jest wygodnie od dużych odbierać, z drugiej strony kilku dużym łatwiej się zebrać i zrobić aferę o cenę mleka czy złe zarządzanie mleczarnią niż kilkudziesięciu małym.

• Like 2
Opublikowano

U mnie w okolicy podobno karuzela z nową obora będzie się budować niby na początku 250 a docelowo 450 krow teraz ta kolenda90 na 140 krow taki co ma 25 ha stawia na 100 i 2 się już budują w bloskiej okolicy można powiedzieć na ukończeniu na oko i ta i ta ok 200 dojnych może więcej.  Nie wspomnę o tych dalej jak się od domu odjedzie także mleka pewnie będzie 

Opublikowano
33 minuty temu, kizak napisał:

Raz słyszałem taką plotkę że kierowcy zajadą do 4 osób w mojej wsi i samochód mają pełny

Opublikowano

Zrobili gospodarki że możesz ciągnąć do usranej śmierci ,i co i ilu na to się połasi  jak czlek po pięćdziesiątce a już jest zajechany . Jak mi łapa napieprza ,to się złapię za górę paszowozu i tak powiszę minutę ,czy pół ,i elegancko odchodzi . Dziś się podłapałem ,może dwie trzy sekundy ,we łbie zawirowalo i postanowiłem puścic się ,ocknąłem podnosząc się z pod beli obok paszowozu. Nie wiem ile leżałem ,ale raczej kilka sekund ,i w tym czasie zdążyło się coś przyśnić .  I co i ja mam ryć na łeb na szyję ? 

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
55 minut temu, Grinch1 napisał:

Właśnie przyszedł SMS z Sierpca 

Cennik podstawowy plus dopłata do miesiąca 35gr plus dopłata specjalna 45gr. W listopadzie gdy była ta premia 5 gr SMS był identyczny, te same dopłaty i jeszcze 2 gr na udziały. Teraz nic o udziałach nie pisze. Wychodziłoby na to, że cena powinna być podobna. Jutro powinna być wypłata to się okaże. Raczej nie powinno być aż tak dużej obniżki jak tu niektórzy piszą. Zobaczymy. 

Screenshot_20230110-080046.png

Wyjdzie tyle co w październiku.

Opublikowano
komizmo napisał:

Jedyny sposób aby zareagować na te spekulacje to jak napisałem w zeszłym roku, każdy powinien w miarę możliwości zmniejszyć ilość sprzedawanego mleka. Moze to byłby czytelny sygnał 

a jak ktoś ma kredyt na ciągnik i bronę talerzową i nie może pozwolić sobie na mniejszą wypłatę ?

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Mateusz1q napisał:

Podniecacie się kto ile buduje, ja patrzę z niemałą zazdrością na tych co zlikwidowali a udało im się dokupić gleby i mogą spokojnie żyć 

Myślę tak jak ty z zazdrością na tych co zlikwidowali tym co budują nie ma czego zazdrościć.  U mnie jak dobrze pójdzie to może 3 lata 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Mateusz1q napisał:

Podniecacie się kto ile buduje, ja patrzę z niemałą zazdrością na tych co zlikwidowali a udało im się dokupić gleby i mogą spokojnie żyć 

Żeby to takie łatwe i proste było gleby dokupić tylko powiedz z kat ta gleba ma się brać jak ziemi rolnej ciągle ubywa a chętnych coraz więcej.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał:

Obawiam się że to nic nie da, żadnego kupca sieci handlowej nie interesuje to co będzie się działo za 3 miesiące, ważne aby teraz tabelki się zgadzały

Opublikowano

Kto jej nie zdobył kilka lat temu to już teraz nie ma szans . Ci co budują będą dzierżawy podbijać do 4 tys a za ha płacą 150 nawet i gdzie tu logika ? I ten co ma ta oborę na tym nie wyjdzie I  tym bardziej ten który zlikwidował i na roślinna pójdzie.  Dlatego przyszłośc nie wygląda różowo dla tych co nie mają ziemi.  Ci co postawili oborę chcąc dokupić 20 ha muszą 3 mln dać a spłaca 6 mln to tylko gwozdz do trumny dla tego co ma roślinna  to wogole wydatek nie do akceptacji 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, alfa napisał:

U mnie w okolicy podobno karuzela z nową obora będzie się budować niby na początku 250 a docelowo 450 krow teraz ta kolenda90 na 140 krow taki co ma 25 ha stawia na 100 i 2 się już budują w bloskiej okolicy można powiedzieć na ukończeniu na oko i ta i ta ok 200 dojnych może więcej.  Nie wspomnę o tych dalej jak się od domu odjedzie także mleka pewnie będzie 

W przyszłości mleka nie będzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v