Skocz do zawartości

Ceny mleka 2023

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Proxima84 napisał:

Tylko że te droższe nasienie niekoniecznie jest lepsze. Jak za dużo w genetykę zajść to potem krowy na wkładki trzeba ustawiać i zastrzyki bo wogóle cyklu nie mają. 

Tu nie chodzi o markę ani technologię samochodu wybitnie wyczynowego tylko o umiejętność jego opanowania. Sam nie jestem najlepszym kierowcą ,ale im  szybciej to zrozumiemy tym lepiej dla nas.

1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Kiedyś nie było opon zimowych samochody miały na tył napęd bez absu i różnych wspomagan i jakoś ludzie jeździli..😏

4.42tł 3.56bi ilość 15-25tys 2.44brutto mlekpol 🙃

To nie  są moje wymarzone czasy , ale jak już przyszło w nich żyć to do kiedy da się to trzeba się przystosowywać.   Ps. W czasach gdy nie było opon zimowych   spora część  ludzi z tego forum pytała by się ile wioska kosztuje prz teraźniejszej produkcji , a teraz hektar to niezły wydatek przy cenie 2.44 za litr

Edytowane przez AGROTOM
  • Like 2

32 minuty temu, Bercik92 napisał:

W shiuzu był 2 lub 3 dniowy 

Wiadomo ile można się na takim kursie nauczyć. 2 lata temu zapisałem się na tygodniowy, ale z przyczyn niezależnych ode mnie musiałem zrezygnować. I tak od tych dwóch lat nie mogę się zebrać, żeby to zrobić. Zawsze coś nie pasuje, bo ten kurs miał być wyjazdowy, a na krótszy nie chcę iść

Kiedyś takie kursy były szesciotygodniowe

ThePerkins napisał:

Zapisałem się, w styczniu będzie. Zobaczymy czy będzie ze mnie insyminator xD 

do kogo sie zapisałeś? ja robiłem w konradzie ale napewno warto się przylożyć i zrobić kurs..

Qwazi napisał:

Po samym kursie wątpię, ale życzę jak najlepiej. Jednodniowy?

kurs u mnie trwał tydzień i nie wiem czy bez kursu bym się odważył...

Proxima84 napisał:

Przy 20-40 sztukach nie warto robić kursu. 

z takim podejściem to nie warto nic robić.... połoźyć się i narzekać robiłem mając 20+ krów...

• Like 1

Ja sam próbuje się uczyć na krowach do odstrzału. Czasem idzie elegancko, znajdę szyjkę macicy i przecisnę kateter a czasem można powiedzieć że sam wpada. A czasem szyjkę ciężko wymacać albo ciężko przejść przez trzon macicy a czasem trafić trudno. Nie jest to takie łatwe. Na kurs nie ma czasu po nie ma komu bydła w opiece zostawić. Większe okienko w sezonie wypaśnym ale znowu innej roboty zawalenie. Ponoć teraz to taki kurs to d*pa. Uczą na manekinie krowy, który nie wierzga, nie rusza się. Nie ma już zajęć w ubojni, rzeźni. A krowy są różne, każda inna jeśli chodzi o wielkość, kształt układu rozrodczego. No i te grzebanie w d*pie niekoniecznie każdemu się spodoba.

• Like 4

43 minuty temu, slawek74 napisał:

kurs u mnie trwał tydzień i nie wiem czy bez kursu bym się odważył...

A u mnie nie trwał wcale

13 minut temu, Troker1979 napisał:

Ja sam próbuje się uczyć na krowach do odstrzału. Czasem idzie elegancko, znajdę szyjkę macicy i przecisnę kateter a czasem można powiedzieć że sam wpada. A czasem szyjkę ciężko wymacać albo ciężko przejść przez trzon macicy a czasem trafić trudno. Nie jest to takie łatwe. Na kurs nie ma czasu po nie ma komu bydła w opiece zostawić. Większe okienko w sezonie wypaśnym ale znowu innej roboty zawalenie. Ponoć teraz to taki kurs to d*pa. Uczą na manekinie krowy, który nie wierzga, nie rusza się. Nie ma już zajęć w ubojni, rzeźni. A krowy są różne, każda inna jeśli chodzi o wielkość, kształt układu rozrodczego. No i te grzebanie w d*pie niekoniecznie każdemu się spodoba.

Pogadaj z jakim starym inseminatorem, to Ci pokaże parę tricków. Między innymi na to, żeby się krowa nie wierciła😉. Najlepiej żeby to był taki, co już kończy swoją działalność. Na pewno to pomoże w nauce😉. Powodzenia 

• Like 1

2 godziny temu, Qwazi napisał:

A u mnie nie trwał wcale

Pogadaj z jakim starym inseminatorem, to Ci pokaże parę tricków. Między innymi na to, żeby się krowa nie wierciła😉. Najlepiej żeby to był taki, co już kończy swoją działalność. Na pewno to pomoże w nauce😉. Powodzenia 

No też uważam ze ten cały kurs to przerost formy nad treścią lepiej pogadać z kimś kto to robi I się na tym zna niech pokaże wytłumaczy co i jak lepszy będzie z tego pożytek niż ten kurs na odpieprz. 

• Like 1

Ja byłem na tygodniowym,  ćwiczyliśmy na ubojni :d jak ktoś przeszedł kateterem szyjkę sztuki która nie jest w ruji to jak ma ruje tym bardziej sobie poradzi. No chyba że jest szyjka przyrośnięta do boku gdzieś czy coś i nie da się dobrze złapać. Teraz wet mi zaciela. I też jest dobrze :D nie wiem czy taniej czy drożej,  na pewno wygodniej 

• Like 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Dodaj nową pozycję...