Skocz do zawartości

Ceny mleka 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
4 godziny temu, kampl napisał:

W sumie to nie wiem. Mój szwagier mowił że może mi załatwić w takiej cenie, podobno bardzo szybko staniała.

Ile tego dawać na sztukę? I z co w zamian ograniczyć?

Ja wolałem mokra bo w workach można spokojnie zakisic. A sucha to musi iść do garażu. Myszy zrobią bałagan. Przyjmę więcej to jeszcze gorszy problem. Przyjmę mniej to nie wiadomo jaka będzie cena przy następnej dostawie.

Możesz dzięki tej suszonej kukurydzy podnieść energię w dawce. Albo treściwej którą robisz lub TMRu  jak tak karmisz. Zakładając że nie Masz niedoborów energii w dawce to można by było zmienić proporcje sianokiszonki względem kiszonki z kukurydzy na korzyść pierwszej.  Zmniejszanie kg objętościówek dla suchej kukurydzy bym zostawił.

1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Tylko co z tej qq teraz jak to sama pleśń ... Tym bardziej widziałeś jak suszą jakie hałdy leżą ?. Nie raz chłopaki gadali jak niebieską na suszarnie walili "się wymiesza". QQ dzień po skoszeniu na przyczepie jest ciepła, co dopiero na takiej hałdzie ... 

To akurat nie jest nowość, że kukurydza zanim wysuszą leży na hałdach w dziesiątkach czy setkach ton. Dopiero teraz co widze po skupach to nie wyrabiają z suszeniem to pakują to w rękawy a w wolnym czasie dopiero suszą.

Też to widziałem, są filmiki na yt. Kukurydzę suszą nawet do lutego. Tylko musi być poniżej 30% wilgotności. Też mnie ciekawi ile mykotoksyn jest w takiej kuku. Nikt pewnie tego nie bada. Brak tlenu, na pewno blokuje rozwój grzybów i pleśni, ale jakieś reakcje występują. Chyba, że dodają jakiś środków. 

3 godziny temu, ubogiwladek napisał:

Ale to taka mokra w rękawy? To nie ukisnie albo splesnieje ?

Spleśnieć na pewno nie spleśnieje bo jest odcięte od powietrza. Jak już to podkiśnie. No ale jak ludzie śrutują mokrą kukurydze to co za różnica?

2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Też to widziałem, są filmiki na yt. Kukurydzę suszą nawet do lutego. Tylko musi być poniżej 30% wilgotności. Też mnie ciekawi ile mykotoksyn jest w takiej kuku. Nikt pewnie tego nie bada. Brak tlenu, na pewno blokuje rozwój grzybów i pleśni, ale jakieś reakcje występują. Chyba, że dodają jakiś środków. 

Do lutego? Lokalny skup w lipcu kupował ziarno a na boku suszarnia chodziła i z rękawa sypali prosto na suszarnie.

10 godzin temu, sw_kamil napisał:

Ale później taka kukurydza ma tyle mykotoksyn, że firmy które to badają wogole takiej nie chcą kupić albo są potrącenia w cenie. Miałem raz i więcej nie chcę.  Ale np. dla firm paszowych świetna opcja bo część idzie bezpośrednio do produkcji.

Bajki opowiadasz temperatura przy suszeniu robi robotę i kukurydza jest ok.

7 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Z ciekawości zapytam , jakbym np. Kupił z 15 jałówek cielnych hf-ów po matkach z wydajnością ok.12tys to czy takie pierwiastki dałyby chociaż z 25L na dzień ? .

Nie mam wydajności rzędu  12 tys a jalowki więcej dają niż 25 / dobę to zależy jak się daje papu.

25 minut temu, robert1226 napisał:

Bajki opowiadasz temperatura przy suszeniu robi robotę i kukurydza jest ok.

To zbadaj sobie taką kukurydzę to zobaczysz jak jest. Wg twojej teorii kukurydza porażona mykotoksynami przed zbiorem po przejściu przez suszarnię też nie powinna ich mieć, a jednak ma. 

Podobnie jest z tą z rękawa. Będzie porażona i po wysuszeniu.

• Like 3

58 minut temu, sw_kamil napisał:

To zbadaj sobie taką kukurydzę to zobaczysz jak jest. Wg twojej teorii kukurydza porażona mykotoksynami przed zbiorem po przejściu przez suszarnię też nie powinna ich mieć, a jednak ma. 

Podobnie jest z tą z rękawa. Będzie porażona i po wysuszeniu.

Przecież od mykotoksyn się nie da w 100% one są I będą. 

A kukurydza  z rękawa nie jest gorszej jakości od tej suszonej na bieżąco,  on chyba że ktoś bardzo wilgotną pakuje , a jeszcze gorzej jak na pryzmie zmoknie i taka po deszczu pakowana.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Dodaj nową pozycję...