Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kris31 napisał:

Witam. czy gorzowską można zostawić na cały przyszły rok i coś da się zebrać na drugi i trzeci pokos?

Nie no gorzowską przecież się da normalnie chyba czy jednak nie?

Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Na kiego ch.ja ten deszcz teraz pada. Jest tak jak mówiłem. W jeden tydzień pogoda będzie chciała nadrobić cały sezon.  Woda na łąkach i polach stanie i nic nie wyjdzie ze zbiorów na torfach. Szykuje się powtórka z przed 4 czy 5 lat. Dowali tyle deszczu ze kto nie zdążyl zebrać do tej pory traw na torfach to będzie zbierał w styczniu albo lutym jak mróz ścisnie. 

Krzychu Ty ze skrajności w skrajność. Ile by musiało padać żeby po takiej suszy nie dało zebrać... Chyba 2 tyg codziennie po 20mm.

Przesadzasz trochę 

2 godziny temu, greg1985 napisał:

U mnie znajomi poodsiewali łąki ale raczej na razie nie ma co spodziewać że coś jeszcze nakoszą .

W tym roku kto skosił żyto czy gorzowską i po tym posiał kukurydzę a jeszcze na słabszej ziemi to porażka . Urosło do pasa i kolby brak także z hektara na dużą przyczepę może wejdzie . Strasznie wyglądają kukurydze na słabszych stanowiskach 😟😟😟 .

Za to nad rzekami na torfach trawa rośnie pięknie . Wiadomo mleka z tego nie będzie ale dla zasuszonych czy jałówek jak znalazł a i pewnie będą tacy co do paszowozu  dla krów mlecznych będą mieszać pół na pół 

Ja dzisiaj zebrałem 4 pokos na torfie 6 bel bez nawozu bo paliło. I to w tym roku świeżo przesiane, to był strzał w dziesiątkę. I poszedł azot pod 5 pokos. Wczoraj zajechałem nawóz siać, a tam trawa w pół łydki, zawróciłem po kosiarkę 😉

A na polu biedny drugi był i trzeci już przypaliło, chyba nie odbije żeby było co kosić. 

Opublikowano

Po 20 mm tak ale nie po 40. Jeszcze jakby to był środek lata. Dzień długi i gorący to szybko by ta woda zeszła. Ale jak nie będzie więcej jak 20 parę stopni i a tak się zapowiada to będzie się to wszystko kisić. Narazie nadają cały tydzień deszczy. Jak się sprawdzi to wrzucę zdjęcia zalanych łąk . Znam swoje tereny i wiem jak to wygląda. Na piaskach nie będzie problemu ale z torfem robi się bardzo duży problem. Zobaczymy co jutro przyniesie 

• Confused 1
Opublikowano

Centralnie w nocy przez Podlasie przeszła wielką burza . Jasno było jak w dzień ale u mnie napadało bardzo mało trochę wiało . Z dużej chmury mały deszcz .

A jak u was ? Podobno na południu sodomy narobiło 😲😲

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Krzychu Ty ze skrajności w skrajność. Ile by musiało padać żeby po takiej suszy nie dało zebrać... Chyba 2 tyg codziennie po 20mm.

Przesadzasz trochę 

Ja dzisiaj zebrałem 4 pokos na torfie 6 bel bez nawozu bo paliło. I to w tym roku świeżo przesiane, to był strzał w dziesiątkę. I poszedł azot pod 5 pokos. Wczoraj zajechałem nawóz siać, a tam trawa w pół łydki, zawróciłem po kosiarkę 😉

A na polu biedny drugi był i trzeci już przypaliło, chyba nie odbije żeby było co kosić. 

zebrałęś czwarty dobre ja mam super stanowiska i dopiero kończe 3 zbierać a ty już 4

Opublikowano
Sam zebrałem 4 pokos na części łąk na torfach ale 1 pokos był wczesnie koszony i łąki siane
Sam zebrałem 4 pokos na części łąk na torfach ale 1 pokos był wczesnie koszony i łąki siane
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, kris31 napisał:

Witam. czy gorzowską można zostawić na cały przyszły rok i coś da się zebrać na drugi i trzeci pokos?

Zostawiłem na próbe 30 ary. 1 skos piękny jak zawsze, drugi nie najgorszy, trzeci porażka mimo braku suszy.

Opublikowano
3 godziny temu, czareczek85 napisał:

zebrałęś czwarty dobre ja mam super stanowiska i dopiero kończe 3 zbierać a ty już 4

Aha no tak, to nikt nie może mieć lepiej bo Ty jesteś najlepszy? 😉 czareczek ja Ci kiedyś mówiłem zjedz Snickersa czasami...

Widać nie takie super. 

I powiem Ci, że to użytki w tym roku pod koniec kwietnia siane 🙋

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, czareczek85 napisał:

koniec kwietnia siane a 10 maj kosiłeś 1 pokos zapewne. zacne masz te mieszanki i stanowiska na których je uprawiasz

Nie wiem co za sen miałeś, ale nie o mnie w nim sniłeś 😉 

Gdybyś zapytał jak człowiek zamiast się wywyższać i insynuować to bym Ci zdradził dlaczego taki plon. Ale skoro Ty najlepszy... 🙋

• Haha 1
Opublikowano
MariuszDe napisał:

Inter Milk za Sierpień cena pozostaje bez zmian

Ty chyba dostajesz SMS o cenie na koniec miesiąca, bo większość z nas ma info po ile będzie doić na następny niesiąc

Opublikowano
2 godziny temu, pawelmf napisał:

Ty chyba dostajesz SMS o cenie na koniec miesiąca, bo większość z nas ma info po ile będzie doić na następny niesiąc

Tak dostaje ostatniego dnia msc za msc który mija i takie mleczarnie też są i to dość sporo

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, radekz200 napisał:

potwierdzam Polmlek tak jak Piatnica cena bez zmian 👍

Haha tak jak Piątnica...no nieźle z tym że niewielka różnica 1-1,2zl za litr ale to szczegół...😁

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v