Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 26.08.2023 o 16:08, niesamowity90 napisał:

Ja wziąłem od sąsiada piaski i na razie rozliczenie w belach, ale za dzierżawę nie dałbym więcej niż...kwota podatku. Z 9ha 4 bele z drugiego pokosu. 

To jeszcze dolozyłeś do paliwa . U mnie łąki zalane wodą 

Opublikowano

Ja wziąłem od sąsiada piaski i na razie rozliczenie w belach, ale za dzierżawę nie dałbym więcej niż...kwota podatku. Z 9ha 4 bele z drugiego pokosu. 

Co tam było do koszenia ? Jak 3 bele z ha to już człowieka krew zalewa bo więcej roboty niż to warte ...

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

To jeszcze dolozyłeś do paliwa . U mnie łąki zalane wodą 

2 godziny temu, lamboEVO100 napisał:

Co tam było do koszenia ? Jak 3 bele z ha to już człowieka krew zalewa bo więcej roboty niż to warte ...

Jak masz braki paszy to i nieopłacalne kawałki kosisz, wolę skosić i wiem co jest w beli niż kupić tak jak ostatnio z jakimś błotem pomieszane.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, niesamowity90 napisał:

Jak masz braki paszy to i nieopłacalne kawałki kosisz, wolę skosić i wiem co jest w beli niż kupić tak jak ostatnio z jakimś błotem pomieszane.

Pewnie kretowisko na kretowisku było, grabione tak, że grabie w zgrabiarce zachaczały o ziemie i grabiły z ziemią i gotowe.

• Like 1
Opublikowano
lamboEVO100 napisał:

to ile tych bel byś chciał 🤔 u mnie z trzeciego 5.5 beli i jestem mega zadowolony 😁

Opublikowano
13 godzin temu, ubogiwladek napisał:

Łazorko - 5 gr za sierpień. Przy ilości 20-30 tyś 1,95 netto wyjdzie.  Parametry bez znaczenia. Jak na prywatny podmiot to wydaje mi się że trzyma poziom dobrze :D

Ponoć FigAND lepiej płaci. 

Opublikowano
42 minuty temu, Marcin133 napisał:

Po czym masz gorzowska? U mnie piąty pokos  rośnie ale chyba nawozu nie dostanie już. Zostawia ja chyba na drugi rok. Za noc 8litra

Po jęczmieniu ozimym i zycice westerwoldzka po pszenżycie 

Opublikowano

Wzeszłym roku kukurydza miała 4 mety wysokości i kolby zaj.....e było 12-15 ton mokrego ziarna z hektara i cena blisko 1 tys / tonę,  a dziś co masz na polach kukurydza 1 m bez kolby i cena ok 400zl / tonę. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

U nas qq nie za dużo ale kolby ładne. W 2 dni 45l dalo lekkiego deszczu. Miałem 4 pokos kosic ale tydzień deszczu pokazują. Co by jeszcze 5 urósł. 3 pokos urósł taki ze na 2 tyg karmienia będzie. U nas qq z pnia 7-8 wołają

Opublikowano

Na kiego ch.ja ten deszcz teraz pada. Jest tak jak mówiłem. W jeden tydzień pogoda będzie chciała nadrobić cały sezon.  Woda na łąkach i polach stanie i nic nie wyjdzie ze zbiorów na torfach. Szykuje się powtórka z przed 4 czy 5 lat. Dowali tyle deszczu ze kto nie zdążyl zebrać do tej pory traw na torfach to będzie zbierał w styczniu albo lutym jak mróz ścisnie. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie znajomi poodsiewali łąki ale raczej na razie nie ma co spodziewać że coś jeszcze nakoszą .

W tym roku kto skosił żyto czy gorzowską i po tym posiał kukurydzę a jeszcze na słabszej ziemi to porażka . Urosło do pasa i kolby brak także z hektara na dużą przyczepę może wejdzie . Strasznie wyglądają kukurydze na słabszych stanowiskach 😟😟😟 .

Za to nad rzekami na torfach trawa rośnie pięknie . Wiadomo mleka z tego nie będzie ale dla zasuszonych czy jałówek jak znalazł a i pewnie będą tacy co do paszowozu  dla krów mlecznych będą mieszać pół na pół 

Edytowane przez greg1985
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Marcin133 napisał:

To ładnie dałeś czadu 

Mało paszy to nie oszczędzamy może jakoś uda się trochę nadrobić. A jak mam płacić po 300zl  za balota po simpie i nie wiadomo co w nim jest to warto zaryzykować 😃

Edytowane przez dantur96
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v