Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ja wiem czy 10 tys ma sens. To powiedzmy będzie jakieś 18 tys brutto. minus koszty. pewnie dwoje ludzi którzy przy tym pracują. i to dzień w dzień. kiepsko to wygląda

slawek74 napisał:

a jak myślisz ? 😀

obstawiam między 15 a 20. trafiłem ?

Opublikowano
26 minut temu, FarmerDyzio napisał:

czy ja wiem czy 10 tys ma sens. To powiedzmy będzie jakieś 18 tys brutto. minus koszty. pewnie dwoje ludzi którzy przy tym pracują. i to dzień w dzień. kiepsko to wygląda

obstawiam między 15 a 20. trafiłem ?

Tu jest pełno ludzi którzy mają dużo mniej i to jedyne źródło utrzymania często. Powiedz to im że nie ma sensu. Sam jeszcze niedawno miałem poniżej 10tyś l, żyć się da, ale brak szans na  inwestycje to zjazd w dół. Ewentualnie kilka lat się przemęczyć i mieć plan B.

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Niech tylko zobowiązania agencyjne pokasują i co będzie. Bo logiki tu nie widzę, masz zwiększać ale ogólna polityka mówi, że trzeba zmniejszać xD . Pełnoporcjówka staniała mi 40 zł na tonie :o. Właśnie spasam ostatnią dostawę i finał, zboże tanie jak barszcz a tu zrobili taką korektę, że nie wiem co by za to kupić .. 

Zwiększanie skali produkcji ma się odbywać poprzez kasację małych i średnich gospodarstw 

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Tu jest pełno ludzi którzy mają dużo mniej i to jedyne źródło utrzymania często. Powiedz to im że nie ma sensu. Sam jeszcze niedawno miałem poniżej 10tyś l, żyć się da, ale brak szans na  inwestycje to zjazd w dół. Ewentualnie kilka lat się przemęczyć i mieć plan B.

oczywiście że nie ma sensu. sam miałem do 10 tys i albo rozwój albo rezygnacja. Wybrałem to drugie i był to dobry krok. Ale każdy ma inne gospodarstwo i inne podejście.

Opublikowano

Kolega oddaje  do małej spółdzielni 15000 ty.dostal za mleko 1.2  w mojej okolicy już tak płacą 1.2 i 1.4 te najgorsze mleczarnie  .ale są też co płacą powyżej  2 zł. Ale są  napaleńcy biorą dzierżawę  i płacą 2.5 tys.i dopłaty właśnie  jeden co ma Skup zbóż i sporo ziemi odał w dzierżawę  40 h 

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał:

To jeden Radek a kto ten drugi 🤭🤦‍♂️

No słyszałem sławek ze ty dostaniesz na dzień dobry 😅

3 godziny temu, ThePerkins napisał:

Niech tylko zobowiązania agencyjne pokasują i co będzie. Bo logiki tu nie widzę, masz zwiększać ale ogólna polityka mówi, że trzeba zmniejszać xD . Pełnoporcjówka staniała mi 40 zł na tonie :o. Właśnie spasam ostatnią dostawę i finał, zboże tanie jak barszcz a tu zrobili taką korektę, że nie wiem co by za to kupić .. 

Kto aż tak zaszalał? Agrocentrum po 20zł/tona obniża 🤣

• Haha 1
Opublikowano
Rolniik122 napisał:

4 godziny temu, slawek74 napisał: To jeden Radek a kto ten drugi 🤭🤦‍♂️ No słyszałem sławek ze ty dostaniesz na dzień dobry 😅

ale ja ,,do widzenia,, a raczej ,,nie do zobaczenia,, mówię 🤣

Opublikowano
4 godziny temu, artur12441 napisał:

Na operatora ciągnika i opasy żeby obora pusta nie stała i juz... Właśnie mam zamiar zacząć życia smakować dokładnie....

To przestajesz być gospodarzem , a zaczynasz być parobkiem u jakiegoś prezesa 

Opublikowano
7 minut temu, robert1226 napisał:

No i ch*j, może być parobkiem jakiegoś prezesa chodząc na zmiany. Nie u każdego gospodarza który najmuje pracowników się pracuje 16h dziennie.

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, robert1226 napisał:

Skoro będąc "parobkiem' zarabia się więcej niż podczas bycia gospodarzem to może nie jest to takie złe.

• Like 5
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v