Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

czy ja wiem czy 10 tys ma sens. To powiedzmy będzie jakieś 18 tys brutto. minus koszty. pewnie dwoje ludzi którzy przy tym pracują. i to dzień w dzień. kiepsko to wygląda

slawek74 napisał:

a jak myślisz ? 😀

obstawiam między 15 a 20. trafiłem ?

Opublikowano
26 minut temu, FarmerDyzio napisał:

czy ja wiem czy 10 tys ma sens. To powiedzmy będzie jakieś 18 tys brutto. minus koszty. pewnie dwoje ludzi którzy przy tym pracują. i to dzień w dzień. kiepsko to wygląda

obstawiam między 15 a 20. trafiłem ?

Tu jest pełno ludzi którzy mają dużo mniej i to jedyne źródło utrzymania często. Powiedz to im że nie ma sensu. Sam jeszcze niedawno miałem poniżej 10tyś l, żyć się da, ale brak szans na  inwestycje to zjazd w dół. Ewentualnie kilka lat się przemęczyć i mieć plan B.

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Niech tylko zobowiązania agencyjne pokasują i co będzie. Bo logiki tu nie widzę, masz zwiększać ale ogólna polityka mówi, że trzeba zmniejszać xD . Pełnoporcjówka staniała mi 40 zł na tonie :o. Właśnie spasam ostatnią dostawę i finał, zboże tanie jak barszcz a tu zrobili taką korektę, że nie wiem co by za to kupić .. 

Zwiększanie skali produkcji ma się odbywać poprzez kasację małych i średnich gospodarstw 

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Tu jest pełno ludzi którzy mają dużo mniej i to jedyne źródło utrzymania często. Powiedz to im że nie ma sensu. Sam jeszcze niedawno miałem poniżej 10tyś l, żyć się da, ale brak szans na  inwestycje to zjazd w dół. Ewentualnie kilka lat się przemęczyć i mieć plan B.

oczywiście że nie ma sensu. sam miałem do 10 tys i albo rozwój albo rezygnacja. Wybrałem to drugie i był to dobry krok. Ale każdy ma inne gospodarstwo i inne podejście.

Opublikowano

Kolega oddaje  do małej spółdzielni 15000 ty.dostal za mleko 1.2  w mojej okolicy już tak płacą 1.2 i 1.4 te najgorsze mleczarnie  .ale są też co płacą powyżej  2 zł. Ale są  napaleńcy biorą dzierżawę  i płacą 2.5 tys.i dopłaty właśnie  jeden co ma Skup zbóż i sporo ziemi odał w dzierżawę  40 h 

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał:

To jeden Radek a kto ten drugi 🤭🤦‍♂️

No słyszałem sławek ze ty dostaniesz na dzień dobry 😅

3 godziny temu, ThePerkins napisał:

Niech tylko zobowiązania agencyjne pokasują i co będzie. Bo logiki tu nie widzę, masz zwiększać ale ogólna polityka mówi, że trzeba zmniejszać xD . Pełnoporcjówka staniała mi 40 zł na tonie :o. Właśnie spasam ostatnią dostawę i finał, zboże tanie jak barszcz a tu zrobili taką korektę, że nie wiem co by za to kupić .. 

Kto aż tak zaszalał? Agrocentrum po 20zł/tona obniża 🤣

• Haha 1
Opublikowano
Rolniik122 napisał:

4 godziny temu, slawek74 napisał: To jeden Radek a kto ten drugi 🤭🤦‍♂️ No słyszałem sławek ze ty dostaniesz na dzień dobry 😅

ale ja ,,do widzenia,, a raczej ,,nie do zobaczenia,, mówię 🤣

Opublikowano
4 godziny temu, artur12441 napisał:

Na operatora ciągnika i opasy żeby obora pusta nie stała i juz... Właśnie mam zamiar zacząć życia smakować dokładnie....

To przestajesz być gospodarzem , a zaczynasz być parobkiem u jakiegoś prezesa 

Opublikowano
7 minut temu, robert1226 napisał:

No i ch*j, może być parobkiem jakiegoś prezesa chodząc na zmiany. Nie u każdego gospodarza który najmuje pracowników się pracuje 16h dziennie.

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, robert1226 napisał:

Skoro będąc "parobkiem' zarabia się więcej niż podczas bycia gospodarzem to może nie jest to takie złe.

• Like 5
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v