Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Marcin133 napisał:

W pierwszym pokosie lucerny miały z początku trochę za mokro i też szału nie było. Ogólnie lucerna fajna pasza ale wad ma ogrom

Wady jakieś są, ale więcej plusów jak minusów moim zdaniem.

Opublikowano
18 minut temu, PiotrZet napisał:

Wady jakieś są, ale więcej plusów jak minusów moim zdaniem.

Plusy są takie że na polu teraz w ogóle coś jest....

Opublikowano
8 minut temu, bop23 napisał:

Plusy są takie że na polu teraz w ogóle coś jest....

I w susze rośnie. Co prawda nie plon jak jest wilgotno, ale większy niż przy zwykłej trawie

Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jak pada to cos będzie. Z okolicy ostatnio ze znajomymi rozmawiałem to bociany praktycznie nie mają młodych. Albo nie ma wcale albo jedno piskle 

5 sztuk miały a 3 odchowują 

Opublikowano

Ten UZ (V klasa) został przesiany jakieś 6 lat temu, przez ten czas lucerna wyginęła. Jak widać Trawę spaliło, a lucerna mimo, że rośnie kępkami to nie poddała się. Jednakże kwalifikuje się ten kawałek do rekultywacji. Gleba raczej jest zakwaszona bo widać szczaw polny. Nawożenie to jedynie gnojówka bydlęca i swińska. 

20230703_152100.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Bercik92 napisał:

Z około 10 tyś dostawców zostało jakies 8400. A propo lucerny moja zaczyna kwitnąć to już czas na koszenie ? Czy można jeszcze potrzymać pare dni?

Już czas. Z dnia na dzień będzie białko spadać no i potem będzie coraz gorze, bo będzie łodyga twarda i może folie na belkach dziurawić

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dzikib11 napisał:

Z ceną będzie ok.Mlekpol uciekinierom zaproszenia do powrotu przekazuje . Myślę że obawiają się spadku produkcji.

To może jaką premie by dali za wierność i miłość

Opublikowano
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

U mnie na podwórku są 4 młode i tyle było. Maj około 100mm spadło czerwiec podobnie. Trawy mam aż nadto. Pierwszy pokos koszony wysoko, Dał dwie pryzmy gdzie w zeszłym roku z większego areału jedną mniejszą dało. I do tego 8 przyczep kostek siana gdzie z pierwszego nigdy tego nie robiłem. Teraz z drugiego na zielone wszystko idzie a i tak 6ha mam nadto i nikt nie chce kupić. Mogę to skosić zgrabić za dopłatą i nawet znajomy McHale moze zebrać z nożami i owinąc tylko że trzeba na podkarpacie dojechać a chętnych brak. A w zeszłym roku bida była

Opublikowano
1 godzinę temu, Dzikib11 napisał:

Z ceną będzie ok.Mlekpol uciekinierom zaproszenia do powrotu przekazuje . Myślę że obawiają się spadku produkcji.

Niech dadzą tyle co Piątnica i nie będzie trzeba zaproszeń wysyłać. Będą przebierać wtedy. 

2 godziny temu, WojtekBuawski napisał:

Ten UZ (V klasa) został przesiany jakieś 6 lat temu, przez ten czas lucerna wyginęła. Jak widać Trawę spaliło, a lucerna mimo, że rośnie kępkami to nie poddała się. Jednakże kwalifikuje się ten kawałek do rekultywacji. Gleba raczej jest zakwaszona bo widać szczaw polny. Nawożenie to jedynie gnojówka bydlęca i swińska. 

20230703_152100.jpg

Chciałbym żeby u mnie na zielono wypalało 

Opublikowano

trawy nie ma nic, tylko lucerna została

Może teraz jest zielono ale kilka dni upału i będzie żółto znów. Jednak najbardziej ciężko miała po zbiorze 1 pokosu, wilgoci nie było by cokolwiek odbiło....

od 1 pokosu minął miesiąc

Opublikowano
1 godzinę temu, MlekpolLover napisał:

To może jaką premie by dali za wierność i miłość

To przecież dali hehe. A takie dodatki to chyba kiedyś były w spomleku, za ilość lat współpracy jakieś grosze dorzucali.

Opublikowano
4 godziny temu, Rolniik122 napisał:

I w susze rośnie. Co prawda nie plon jak jest wilgotno, ale większy niż przy zwykłej trawie

@DanielFarmer powiedz koledze jaka lucerka była po dole, a jaka na górkach. 

Jest susza i susza, u mnie tak samo mam pół hektara górki żwirowej i nigdy lucerna nie zawiodła. Każdy pokos w pół uda. W tym roku nie ma sensu wjeżdżać z kosiarką 

Opublikowano
Xawier napisał:

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

U mnie na podwórku są 4 młode i tyle było. Maj około 100mm spadło czerwiec podobnie. Trawy mam aż nadto. Pierwszy pokos koszony wysoko, Dał dwie pryzmy gdzie w zeszłym roku z większego areału jedną mniejszą dało. I do tego 8 przyczep kostek siana gdzie z pierwszego nigdy tego nie robiłem. Teraz z drugiego na zielone wszystko idzie a i tak 6ha mam nadto i nikt nie chce kupić. Mogę to skosić zgrabić za dopłatą i nawet znajomy McHale moze zebrać z nożami i owinąc tylko że trzeba na podkarpacie dojechać a chętnych brak. A w zeszłym roku bida była

koś zbieraj od przybytku głowa nie boli...

Opublikowano
pedro2 napisał:

4 godziny temu, Rolniik122 napisał:

@DanielFarmer powiedz koledze jaka lucerka była po dole, a jaka na górkach. 

Jest susza i susza, u mnie tak samo mam pół hektara górki żwirowej i nigdy lucerna nie zawiodła. Każdy pokos w pół uda. W tym roku nie ma sensu wjeżdżać z kosiarką 

A co tu mówić,, żeby tak się lucerna kilkuletnia poddała to nie pamiętam....

Opublikowano
6 godzin temu, Dzikib11 napisał:

Chyba jakiś blef bo nikt o niczym takim nie mówi z tych co odeszli a i już chodzą plotki że Giżycko mlekpol przejął . Nie jest z cena w Giżycku różowo ale przejęcia żadnego nie było . A tak na pół serio 😉 tym z Piątnicy też te zaproszenia dają ? 😜

• Haha 2
Opublikowano

2 pokos  traw był już  ,,ciekawy "ale 3 to zapowiada się imponująco.podlaskie nablizsze 10 dni przelotne jakies tylko w srod,e a tak to patelnia i po 28 stopni .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v