Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słoma droga bo firmy skupują, ekoschematy zachęcające do zostawienia słomy na polu, susza która swoje już zrobiła na słabszych klasowo działkach no i bardzo dużo ludzie sieją kukurydzy w miejsce zbóż,nie wiem czy nie więcej niż 50% to już kukurydza. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kamil20151 napisał:

I Opłaca ci się to?

to powiedz mi dlaczego te ceny słomy są nagle takie ogromne?

Pytasz dlaczego? bo w moim rejonie jest zróżnicowana przemysł - cukrownia ( plantatorzy buraka ), warzywa (pomidory), chodowle trzody , i hodowcy bydła mlecznego i opasowego , jest to zagłębie o dużym zróżnicowaniu i rolników też dużo więc jest pobyt na ziemię , słomę , siano i inne produkty do produkcji rolniczej, pewnie inaczej wygląda to w innych rejonach kraju.

Rozmawiałem z jednym rolnikiem który nie ma chodowli a posiada łąkę to wołał sobie  6000tys za hektar trawy( plus zbiór w własnym zakresie- towar pierwsza klasa) mało czy dużo według was? 

Edytowane przez adamowicz84
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Nie jest to region mleczarski fakt że żyto tęgie bo 1,8m ma bo równe ze mną ale to wychodzi po 30 zł za bele a w tamtym roku płaciłem po 20-25.

Szukaj taniej jak za drogo 

Opublikowano

Obserwuję to co się dzieję z klimatem w Polsce i w tym roku u mnie jest tak sucho że jest coraz bardziej żółta trawa na podwórku i pastwiskach..

Ostatnio czytałem że klimat w Polsce będzie taki jak na lazurowym wybrzeżu ( cały rok temperatury dodatnie , okres wakacyjny bez kropli deszczu , generalnie rolnictwo intensywne chyba odeszłoby wtedy do historii.. ) i czy branża mleczna w Polsce zniknęła by w większym stopniu (?).

Żyjemy w dość burzliwym okresie zmian polityczno - gospodarczo - klimatycznych..

Jak widzicie gałęź mleczną w Polsce przez pryzmat zmieniającego się klimatu ?.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, adamowicz84 napisał:

Pytasz dlaczego? bo w moim rejonie jest zróżnicowana przemysł - cukrownia ( plantatorzy buraka ), warzywa (pomidory), chodowle trzody , i hodowcy bydła mlecznego i opasowego , jest to zagłębie o dużym zróżnicowaniu i rolników też dużo więc jest pobyt na ziemię , słomę , siano i inne produkty do produkcji rolniczej, pewnie inaczej wygląda to w innych rejonach kraju.

Rozmawiałem z jednym rolnikiem który nie ma chodowli a posiada łąkę to wołał sobie  6000tys za hektar trawy( plus zbiór w własnym zakresie- towar pierwsza klasa) mało czy dużo według was? 

Drogo. Jak dla mnie niech sam zbiera a potem stoi z towarem 2 lata

Edytowane przez tedek2
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Obserwuję to co się dzieję z klimatem w Polsce i w tym roku u mnie jest tak sucho że jest coraz bardziej żółta trawa na podwórku i pastwiskach..

Ostatnio czytałem że klimat w Polsce będzie taki jak na lazurowym wybrzeżu ( cały rok temperatury dodatnie , okres wakacyjny bez kropli deszczu , generalnie rolnictwo intensywne chyba odeszłoby wtedy do historii.. ) i czy branża mleczna w Polsce zniknęła by w większym stopniu (?).

Żyjemy w dość burzliwym okresie zmian polityczno - gospodarczo - klimatycznych..

A jak myślisz? Jak można to widzieć? Ja to widzę w bardzo ponurych barwach.

Opublikowano
8 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Jak tak dalej bedzie to z 80 hektarów które uprawiam da radę utrzymać bez kupowania 120sztuk bydła a nie 200 jak w chwili obecnej. U mnie od 15 maja bez deszczu 

Opublikowano

trzeba będzie nastawiać się na uprawy specjalistyczne które wymagają nawadniania ale dają duże przychody, a reszta ogrodzić posiać trawę i niech samo się mnoży i jak w  Argentynie co rok spęd robić.

Opublikowano
53 minuty temu, czareczek85 napisał:

Jak tak dalej bedzie to z 80 hektarów które uprawiam da radę utrzymać bez kupowania 120sztuk bydła a nie 200 jak w chwili obecnej. U mnie od 15 maja bez deszczu 

przez ostatnie dni nie popadało? 

Opublikowano
adamowicz84 napisał:

No chyba go po.... Ło. 6 tyś za hektar przecież z jednego hektara więcej niż 20 bel kieszonki nie zrobisz... To po ile wyjdą bele po minimum 300zl?

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Bercik92 napisał:

No chyba go po.... Ło. 6 tyś za hektar przecież z jednego hektara więcej niż 20 bel kieszonki nie zrobisz... To po ile wyjdą bele po minimum 300zl?

Po simpie wyjdzie 40 to już taniej 😂😂

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Bercik92 napisał:

Sam tak myślałem ale towaru podobno było sporo i dużo chętnych było, w naszym rejonie z pierwszego pokosu łąk sporo towaru nazbierali więcej niż w poprzednim roku  , u mnie z hektara ugoru wyszło 28 balotów po prasie  pasowej.

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Trzeba przestać te prognozy śledzić bo kręćka dostanę. U mnie na Mazurach ponad 2 miechy bez deszczu. Pierwszy pokos mimo solidnego nawożenia 40% normalnego plonu. Po pokosie ściernisko  suche i żółte. Czy jak wleje do to jeszcze odżyje? Pytam bo ja takiej suszy jeszcze nie przeżyłem. Dwa ostatnie dni tak pada że jak krowy przed chwilą spędzałem to tuman kurzu za nimi. Wszystko bokiem przechodzi, co zacznie się chmurzyć to zaraz się przejaśnia. Pada gdzieś w okolicach Kętrzyna?

Trzy krople na krzyż, Barciany..

Opublikowano (edytowane)

PGS- Zero deszczu . 

Nie zdziwcie się że takie ceny , za hektar kuku w zeszłym roku wołali na początku 12k dopiero pod koniec sezonu cena zeszła do 8tys.

Może nie w temacie, ale będą przetargi na ziemię z Kowru , jakieś 2000 ha dokładnie nie powiem i na liście wpisanych ponad 800 rolników, to sobie pomyscie jakie parcie jest u nas na ziemię , z tych chodzby 800 ludzie byle zostało naprawdę chętnych 400 -500 to i tak nie starczyło by dla każdego, niedaleko mnie ma pójść pod młotek 900 ha liczac średnio działki 20ha to wyjdzie 45 działek a chętnych będzie sporo.

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

I 120 będzie musiało wystarczyć. Każdy po zmniejsza to może mleko zdrożeje 🤔

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem Sławek on do Czarka. 

Ogólnie w całym kraju gówno pada nawet jak przeleci 10l to na trawy nic nie znaczy nawet nie odbija. Kuku narazie w miarę się trzyma w naszych rejonach, buraki słabe ostatni opad ok 15maja. Teraz tego deszczem nazwać nie można co popadało. Środek Polski

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

U mnie pada ze 3 dni to ziemia może namokla ze 3 cm to co to jest kukurydza w dwa dni to wypije a jeszcze po niedzieli upały nadają. Teraz to żeby ruszyło trawy to min że 30 l i to przez dzień i noc 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v