Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Z tego co wiem to już doszli kto robił ten bunt i tak jak piszesz pozaklasowe się szykuje 

Jeśli jest się pewnym swojego mleka to przy pierwszym podejrzanie wysokim wyniku z mleczarni bierzemy dodatkową próbkę i do niezależnego laboratorium najlpeiej tego z którego korzysta nasz PIW

Opublikowano (edytowane)

Sierpc poniżej średniej krajowej 😡, ale stabilnie 😅 2,12 netto przy tł. 4,05 i bi. 3,54 najwyższy przedział litrowy. Dobrze, że zeszły rok byl dobry i mam z czego dokladać...

Edytowane przez Krowiarka
Opublikowano
5 godzin temu, sisu napisał:

Ratuje mnie to ze nie mam kredytu. Jak tak dalej bedzie to bedzie trzeba zakonczyc dojenie. Najgorsze jest to ze lubie swoją prace

Zawsze możesz się zatrudnić w ciemnoszyjach lub pokaniewie🤭

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Sierpc poniżej średniej krajowej 😡, ale stabilnie 😅 2,12 netto przy tł. 4,05 i bi. 3,54 najwyższy przedział litrowy. Dobrze, że zeszły rok byl dobry i mam z czego dokladać...

Hmm i tak zauważalnie lepiej niż Ryki, które też na serach stoją. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
4 godziny temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Już chyba po strajku bo post usunięty :D Znając życie było by tak ze Ci co byli na strajku to mleko pozaklasowe i cena w dół ;)

Śmiałem się do mojej ze wkoncu może prawdziwe somatyki i bakterie by im przysłali 

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jakiej firmy folia ?

Z tego co wiem to już doszli kto robił ten bunt i tak jak piszesz pozaklasowe się szykuje 

Wydaje mi się że wiem kto mógł to nakręcać 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

4 godziny temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Już chyba po strajku bo post usunięty :D Znając życie było by tak ze Ci co byli na strajku to mleko pozaklasowe i cena w dół ;)

Śmiałem się do mojej ze wkoncu może prawdziwe somatyki i bakterie by im przysłali 

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jakiej firmy folia ?

Wydaje mi się że wiem kto mógł to nakręcać 

Na ulatowych bylo głośno o tym strajku, jedna osoba na messenger pisala do każdego i pytała czy sie nie oddaje do Chorzel.

Opublikowano

Krzychu folia  balensil Grupa Barbier. Mialem w tamtym roku była ok w tym stówkę zrobiłem jest ok a przy samozaladowczej lipy nie może być. Żałuję że nie wziąłem z 5 na próbę tytana najmocniejsza niby może kiedyś. Komizmo 10zl drożej to pikuś. U nas za 170 się jeździło a przy dużym areale można by negocjować 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dantur96 napisał:

Polmlek szykuje się na obniżkę znów. Dziś kierowca mówił a ostatnio dobre ma informacje sprawdzają się niestety 😃

Śmiech. Mleczarnię biją się między sobą o niższa cenę zamiast trochę powspółpracować w tym kierunku. I tak mamy niższe ceny niż zachodnie. Nie ma potrzeby dalszych obniżek... Markety ceny i tak niższej na produkty nie zrobią. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

No bez jaj że przy 2,12 ty dokładasz. 

Ogólnie do gospodarstwa wiosna kosztuje, bo pole, usługi, dużo wycieleń, leczenia, inseminacji przy dużym stadzie trochę tego jest. Pasza droga, opryski nie wspomnę o zakupionych nawozach i zbożu paszowym akurat w czasie po najwyższych cenach 😉 mam też kredyty, gdzie oprocentowananie  razy dwa wychodzi. No może nie dokładam, ale za tyle pracy to jest to gówniane wynagrodzenie.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Teraz sie z tobą zgodzę a zwłaszcza z tą  ostatnią tezą,  a koszty to mają wszyscy czy duże czy mniejsze gospodarstwo proporcjonalnie %towo .

Mi też wyszło 2,12 tylko że przy 17tys .

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Krowiarka napisał:

Ogólnie do gospodarstwa wiosna kosztuje, bo pole, usługi, dużo wycieleń, leczenia, inseminacji przy dużym stadzie trochę tego jest. Pasza droga, opryski nie wspomnę o zakupionych nawozach i zbożu paszowym akurat w czasie po najwyższych cenach 😉 mam też kredyty, gdzie oprocentowananie  razy dwa wychodzi. No może nie dokładam, ale za tyle pracy to jest to gówniane wynagrodzenie.

Też ostatnio wydałem w miesiąc dwie wypłaty. Wszystko drogo, coś tam musiałem dokończyć co zacząłem, zakup pasz, paliwo. Dokupienie nawozów, materiał siewny. Wynagrodzenie dla pomocnika i kasy nie ma.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

co mają powiedzieć Ci wszyscy co mają 1,5zł?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Polmlek szykuje się na obniżkę znów. Dziś kierowca mówił a ostatnio dobre ma informacje sprawdzają się niestety 😃

Ktoś tam parę stron do tyłu pisał że 15 gr. Kur** za kwiecień było 1.93 za maj - 25 gr to poniżej 1.7 już będzie jak za czerwiec obetną to za darmo doić jak już się prawie doi toć to nie ma z czego obniżać już bez przesady. Aż chyba zadzwonię jutro do swojego kierownika niech sam se doi ... Jakoś prezesom w pracownikom wypłat nie obniżyli jak nam weź co wypłata parę tys w plecy. Chyba serio trzeba poważnie pomyśleć o zmianę profiu gospodarstwa...  Jeszcze żeby za cena mleka spadały adekwatnie koszty pasz paliwa nawozów pradu to.by człowiek jakoś przetrwał wszystko a tak to robi się nieciekawie. Ile rzekomo tej obniżki ma być? 🤔🥺

Edytowane przez artur12441
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v