Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciemnoszyjka na tiktoku mówi, że była na zebraniu w Giżycku i nastroje są nieciekawe na najbliższe miesiące, ale NA SZCZĘŚCIE mąż miał rację, że dostawił krów i teraz więcej doją to i nie odczują bo ilością nadrabiają 😂 no hit, babka niegłupia się wydaje, a tu klops

• Haha 7
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Pięknie opisałeś stagflacje, nie jest to nic nadzwyczajnego koszty rosną a przychody nie, chyba każdy rozsądny się z tym liczył przy tym dodruku pieniędzy

Ja nic nie opisuje to.z życia wzięte wszytko. Ja się z tym liczę od dobrych kilku miesięcy stagflacja może potem deflacja przeciwieństwo inflacji nikt nie wie co będzie...  😔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ciemnoszyjka na tiktoku mówi, że była na zebraniu w Giżycku i nastroje są nieciekawe na najbliższe miesiące, ale NA SZCZĘŚCIE mąż miał rację, że dostawił krów i teraz więcej doją to i nie odczują bo ilością nadrabiają 😂 no hit, babka niegłupia się wydaje, a tu klops

Ciemnoszyjka vel szczena z wadą zgryzu 😁 ona wszystkie rozumy świata pozjadała. Ale tutaj ten klopsik to konkretny, szkoda tylko że nie pomyślała o tym że kolejna sztuka =dodatkowy koszt utrzymania ale co tam. Pewnie kury dobrze się niosą i sekacze idą tonami 😁

Edytowane przez konradek88
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

No to teraz to po same brzuchy w gównach będą chodzić te krowy .

A może jej unia  da na jaki tam kurs może jakim pilotem będzie. 

Opublikowano
15 godzin temu, Pablo16 napisał:

Czas pokaże co będzie, może będzie tak jak Ty mówisz a może być też tak że małego nie będzie stać na Twoje maszyny a bamber pójdzie do dealera po nowe i większe 

Za maszynę w dobrym stanie można wziąść dobry pieniadz, kupiec zawsze się znajdzie

Opublikowano
40 minut temu, robert1226 napisał:

Niestety wielu jest takich jak oni, z takim podejściem. Cena w dół to dostawiamy żeby wypłata była taka sama. I jak mają rolnika szanować jak on sam siebie nie szanuje.

• Like 6
Opublikowano

kredyciarz będzie gonił za każdym ogonem i litrem bo on musi wycisnąć co miesiąc kwotę na ratki ...Tu nie ma litości i żadnego szacunku do siebie bo ten jest już sprzedany /zastawiony w banku ...cena leci musi doić więcej bo kwota opłat nie spada ...Tu nie ma litości .🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Wg GUS ilość skupionego mleka w okresie styczeń-marzec 2023 jest o blisko 1% większa niż w tym samym okresie 2022 r.

Edytowane przez Zenio23
Opublikowano
5 godzin temu, vodz napisał:

Dostawiac można ile sie chce, dopóki jest czym karmić, bo w sumie to jeszcze tylko prawdziwej suszy brakuje

Też tak myślę, niestety ale wbrew pozorom to by nas trochę podratowało. 

Opublikowano
9 godzin temu, robert1226 napisał:

Co ma mówić jak oni w kredytach po uszy. To widać, babka pielęgniarka nie głupia tylko czasami za dużo się mądrzy, mąż też a to usługi a to konstrukcje, doby brak. Kilka dni temu temu był u mnie gość z federacji, rozmawialiśmy, fajny starszy człowiek, namawiał na wejście pod ocenę, odpowiedziałem, że muszę się zastanowić bo jestem świadom plusów ale mam za słabe stado. Mówił, że kiedyś pojechał do rolnika a ten od razu mu się żali, że co miesiąc płaci 52 tyś rat, widocznie chłop musiał się wygadać. Ok dziś takie czasy, że bez kredytu ciężko coś za swoje zrobić ale niektórzy jak wpadli w te kołowrotek to jak ten chomik w kółku i końca nie widać. Tak samo z tymi celebrytami z Ciemnoszyj. Co to za podejście wyrównywanie strat zwiększaniem obsady.... Kiedyś pamiętam kryzys sprzed kilku lat to na drogę wyszli ci którzy pobudowali piękne duże obory a nie mali rolnicy, tam zjazd 10 gr i już po nocach nie mogą spać. 

Opublikowano
22 godziny temu, pedro2 napisał:

No z tym tekstem to doj**ala równo...brak słów 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 20.04.2023 o 18:33, krzychu121 napisał:

Chora sytuacja. Jakby nasz rząd jak i cały sejm był propolski to jakby ukry wprowadzili zakaz wjazdu naszych produktów na Ukraine to automatycznie powinna skończyć się pomoc w postaci uzbrojenia, wstrzymanie dostaw paliwa , nawozów itd. I tych wszystkich ,, uchodźców '' pakować i wywozić spowrotem na Ukrainę. Co za czasy że tyle kasy ladujemy w obce państwo ( nikt nam tych pieniędzy nie odda ) , ich obywatele mają lepiej w naszym kraju niż my , są przyjmowani bez kolejki itd i ich rząd wprowadził zakaz wwozu naszych produktów bo my nie chcemy ich zbóż u siebie , które jak każdy wie są pryskane czym każdy chce i kiedy chce. 

A Ty myślisz że to uzbrojenie to za darmoszę idzie? Hehehehe

Opublikowano

Dla każdego powinno być miejsce tylko coś w tym jest, że mną jak by co to nikt się nie przejmie i razie W to ci duzi tylko czekają jak sępy i nie mówię tu konkretnie o Tobie, uwierz mi że choć jestem w miarę młody to pamiętam trudniejsze czasy w mleczarstwie i dojenie krów za dużo mniejsze pieniądze niż kara nałożona za przekroczenie kwoty w ostatnim roku jej obowiązywania. Od razu uprzedzam że to  przekroczenie nie było spowodowane chorymi ambicjami i nadmiernym rozrostem produkcji. Jak miałem małe gospodarstwo tak mam nadal, po prostu jak zaczynasz dosłownie od zera i kilku sztuk to tak jest  Spokojnie w dzisiejszych czasach nigdy nie osiągnę Twojego poziomu i nie będę dla Ciebie żadną konkurencją. Czasy są jakie są i każdy myśli o przyszłości ale niektórzy to jednak odkleili się od rzeczywistości i popadli w spirale z której ciężko będzie się wyrwać bo jedno będzie gonić drugie i nawet jeżeli w banku się uspokoi to na wsi tak już jest, że zawsze chciałoby by się coś, bo można mieć piękne maszyny itd i wszystko do ręki tylko nagle się okazuje, że po kilku latach te sprzęty albo trzeba naprawić albo wymienić i od nowa. Też mam kredyt na ciągnik bo mi nikt nigdy nic nie dał, nie dostałem gospodarstwa w super kondycji, tylko ja przy 30 średnich krowach a może i słabych bo są różne mam ten komfort, że mogę wszystkie swoje sprawy zamknąć dosłownie w 5 minut, uwierz że nie są to przechwałki i być wtedy wolnym, to co piszę o tych 10 gr nie było skierowane personalnie do Ciebie więc tak tego nie odbieraj 😉Co będzie to będzie ale już mi nie zależy, chciałbym z tego żyć jednak nie mam już takiej chęci jak kiedyś, mam też dość wysłuchiwania jak to dobrze tym rolnikom bo wszystko dostają, kiedyś trzeba powiedzieć dość, przyszłość nie rysuje się dobrze ani dla małych ani dla dużych, jak ktoś nie przesadził to wytrzyma a resztę upodlą bo jak niektórzy wyżej pisali będą i po złotówce doić aby w banku się zgadzało, dopiero wtedy zacznie się niewolnictwo w mleczarstwie. Pozdrawiam 🙂

• Like 2
  • Thanks 5
Opublikowano
5 godzin temu, Krowiarka napisał:

Odczepcie się od dużych zakredytowanych gospodarstw, że im 10 groszy mniej zaszkodzi prędzej tym małym niestety.

Oj jo joj zabolało? Przepraszam ale to ty narzekałaś  i myślałaś o przeniesieniu bo tam wincy placo.

Opublikowano

Mnie to zawsze zastanawia jak według co niektórych można doić za 1 zł i oddawać raty skoro koszt wyprodukowania litra to łagodnie licząc 1,5 zł. Jak taka sytuacja by się utrzymała bardzo długo to jak ktoś mocno siedzi w kredytach to poprostu gospodarstwo idzie na sprzedaż, chociaż takich przypadków w mojej okolicy to ciężko znaleźć. Jak ktoś ma nie duzy kredyt to sprzedaje bydło plus jakieś maszyny czy jakaś  ziemię i następuje koniec przygody z bydłem. A ci co myślą że jak ktoś wziął kredyt to będzie doił i za 1 zł to nie mają chyba zielonego pojęcia o kosztach wyprodukowania litra i po co się bierze kredyt 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v