Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, subiektywny napisał:

A co mają powiedzieć jak w dwa miesiące ucięli co najmniej 90 gr, jest jakaś inna spółdzielnia czy prywatny zakład, który tyle delikatnie pisząc uciął?

Ta słynna Rozspuda chyba ze 2zl ucięła i Poland food też niewiele mniej 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bercik92 napisał:

Jak miałem pierwszego JD na testach i stał u mnie kilka dni to ktoś pomyślał że kupiliśmy i przyszli w nocy do garażu w którym stał samochód a w samochodzie był portfel i mi go wzięli i dokumenty rozrzucili po wsi... No ale od tego czasu minęło już 4 lata i Narazie jest względny spokój... 

Nie mają u was ludzie co robić 

U nas tam takich rzeczy nie ma 

2 minuty temu, Dodi napisał:

Uj wie po co pobierali tyle na udziały, nawet po 10gr jak teraz trzeba wypłacić kilka milionów i wiadomo kto to pokrywa. 

A nie było czasem kiedyś kredytów do wysokości stanu udziałów? 

• Like 1
Opublikowano

Coś było ale szczegółów nie znam. Nie korzystałem. Ktoś mi mówił że był ostatnio  zapis, że po takiej pożyczce trzeba było jakiś okres oddawać mleko bo były przypadki że ludzie brali kredyt wewnętrzny na kwotę wysokości udziałów i następnego miesiąca składali wypowiedzenie.

5 minut temu, Karol6130 napisał:

nie było czasem kiedyś kredytów do wysokości stanu udziałów? 

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Bo bez przesady przesianie wapno co roku tego nie robisz albo dzierżawa, to jeszcze dolicz amortyzację ciągnika i maszyn tak samo i te nawozy znak zapytania wielki tyle nawliles a tylko 13 bel .

Zbieramy jakość czy bele ? Bo to zasadnicza różnica.  Nie dasz nawozu nie ma jakości 15 bel z 1 pokos to maks 17 białka 

3 godziny temu, robert1226 napisał:

Bo bez przesady przesianie wapno co roku tego nie robisz albo dzierżawa, to jeszcze dolicz amortyzację ciągnika i maszyn tak samo i te nawozy znak zapytania wielki tyle nawliles a tylko 13 bel .

A wapno co rok Bo to jakość a nie bele tak jak już mówiłem.  Z torfu to u nas ile chcesz po 80 zł 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

Zbieramy jakość czy bele ? Bo to zasadnicza różnica.  Nie dasz nawozu nie ma jakości 15 bel z 1 pokos to maks 17 białka 

To co lepiej zebrać, co bardziej się opłaca? Ponieść mniejszy koszt na nawożeniu i zebrać 15 bel po 600kg każda 15% białka czy większy koszt na nawożeniu i 10 bel 600 kg każda 20% białka?  😅

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, robert1226 napisał:

Bez urazy ale widocznie dobrze z ludźmi żyjesz jak ci balony tną albo gowniarz z nudów 

Za rękę nie złapałem to nie wiem. Nie tylko u mnie cięli. A wrogów nie brakuje, z każdym nowym kawałkiem ziemi wrogów po sąsiedzku przybywa.

6 godzin temu, PRIMO napisał:

Życzę powodzenia. 🤦‍♂️

Ja nie Caritas primo 😉 jak mam darmo oddawać albo dokładać to gdzie rozum...

6 godzin temu, gregor1284 napisał:

Qq w belach masz?

Nie qq w pryzmie, źle sformułowałem

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

14 bel a resory w lawecie w drugą stronę niektórzy to chyba nie wiedzą co to bela 🤪 pajac mówi że dawał dwie na dzień a ,,prawdziwej,, to pół by zjadły 🤭👍

125 waży tonę

Pajacem to możesz sobie na swojego synka wołać bambrze małorolny. Wiadomo, że u suafka w idealnym świecie wszystko najlepsze i największe. Nie zaczynaj, stęskniłeś się?

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano

to chyba nie jest oczywiste. Wiadomo że te procenty tak pi razy oko. Podejrzewam że ta druga opcja lepsza. Do lepszego białka trzeba doliczyć też lepsze pobieranie. Suplementacja białka nie jest tania

Opublikowano
6 minut temu, tumiwisizm napisał:

To co lepiej zebrać, co bardziej się opłaca? Ponieść mniejszy koszt na nawożeniu i zebrać 15 bel po 600kg każda 15% białka czy większy koszt na nawożeniu i 10 bel 600 kg każda 20% białka?  😅

Wolę moje 13 i 20% białka.  Jak dbasz wapnujesz przesiewasz i dajesz nawozy to każdy pokos jest zjadliwy i wartościowy jedynie po 4 pokos mogą biegunkowac Bo spada wlokno 

Opublikowano

Aj tam rozgryzliscie od razu co miałem na myśli, nie bawię się tak. Ogólnie rzecz biorąc to ja zbierałem badziew mimo że nawoze co pokos ale w tym roku idzie pod pług 4 ha. Ale to temat bardziej do tematu rozmów producentów mleka.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał:

ciekawe co na rejonowych powiedzą 🤔

Powiedza ze gaz maja po 500-1000% drozszy, paliwo do zbiorki mleka o x%, odbiorcy mniej placa za towar, ukraina nas zalewa itp. 

Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał:

A wapno co rok Bo to jakość a nie bele tak jak już mówiłem.  Z torfu to u nas ile chcesz po 80 zł 

To z tego co ty tu piszesz tylko koszty wysokie masz bo plon mizerny , i po gnojowicy świńskiej trawa jest bardziej zjadliwa niż po nawozach o % bialka nie będę się przechwalał jak ty bo nie robię takich pomiarów bo pomiary w belach są bezsensu musiał bym mieć własny aparat i każdą  mierzyć,  albo jak ktoś przyjedzie mierzyć by trzeba conajmniej kilka bel rozerwać. 

Opublikowano

Jeśli masz duże kawalki traw to każda bela taka sama . Ja dla siebie robię pryzmy ale jak widzę że za dużo to bele.  Żeby mieć jakośc to i plon nie będzie nie wiadomo jaki . Przetrzymam 5 dni i będzie 20 bel ale co z tego 

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

To z tego co ty tu piszesz tylko koszty wysokie masz bo plon mizerny , i po gnojowicy świńskiej trawa jest bardziej zjadliwa niż po nawozach o % bialka nie będę się przechwalał jak ty bo nie robię takich pomiarów bo pomiary w belach są bezsensu musiał bym mieć własny aparat i każdą  mierzyć,  albo jak ktoś przyjedzie mierzyć by trzeba conajmniej kilka bel rozerwać. 

Nie wiem jak u Ciebie ale widzę efekty przesiewania i nawożenia łąk. Wolę zebrać wcześniej i lepszej jakości trawy o dawać jej np 16kg na sztukę niż 20kg na sztukę słabszej trawy i do tego naganiać biało z pasz. To jest pasza która my przygotujemy na dłuższy okres czasu i ma być dobrej jakości.

Opublikowano
35 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Osm koło oficjalnie 10 gr w górę od marca 

25 minut temu, Qwazi napisał:

Też dostałem SMS

Gratulacje chłopaki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v