Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pewnie nikt juz nie pamięta jak długo trwało przestawienie się konsumentów z margaryn  na masło , a zostało rozwalone w pół roku  ,według mnie mleczarnie powinny utrzymać cene masła w PL na poziomie 6-7 zł za kostkę to była akceptowalna cena niestety wysokie ceny sprawiły ze cześć konsumentów zmieniła swoje nawyki zywieniowe i raczej do masła nie wrócą  .      

Opublikowano (edytowane)

Inter Milk mała ilość do 5 tys.Faktura za styczeń - 2,31 brutto porównując z Grudniem -37groszy. Za luty kolejna obniżka i jeszcze taki dodatek do faktury 

IMG20230207080543.jpg

IMG20230207080535.jpg

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, MariuszDe napisał:

i jeszcze taki dodatek do faktury 

Co z tego, że rolnikom dadzą takie info, tą kartką nie zapłacisz za paszę, paliwo czy inne koszta. 

Opublikowano
17 minut temu, MariuszDe napisał:

Inter Milk mała ilość do 5 tys.Faktura za styczeń - 2,31 brutto porównując z Grudniem -37 groszy za luty kolejna obniżka i jeszcze taki dodatek do faktury 

IMG20230207080543.jpg

IMG20230207080535.jpg

To Inter Milk jest spółdzielnią? Bo to pismo z Krajowego Związku:/

Opublikowano
2 minuty temu, Mirek250 napisał:

To Inter Milk jest spółdzielnią? Bo to pismo z Krajowego Związku:/

Nie jest. mają umowy między innymi ze spółdzielniami i płacą cenę wg średniej GUS no ale jeśli spółdzielnie obniża cenę to i oni proporcjonalnie tez

Opublikowano
16 minut temu, Grinch1 napisał:

Co z tego, że rolnikom dadzą takie info, tą kartką nie zapłacisz za paszę, paliwo czy inne koszta. 

Takie info ma przekonac ze niby cos robia i ze (jesli nie bedzie interwencji UE) to bedzie wszystko wina UE, ciekawe czy wg takie pismo do UE zostalo/zostanie wystosowane 

Opublikowano
3 minuty temu, Mieciu24 napisał:

Ano kredyty ludzie pobrali obory jeden przez drugiego budowali to nawet po 1 zł będzie to też trzymać będą musieli 🤔🤔🤔

Mietek po ile teraz u Ciebie ? 

Opublikowano
23 minuty temu, Grinch1 napisał:

Jak są takie ceny sera i masła itp to tyz nikt nie zapłaci 3 zł za, mleko tylko 1,5 zł 🤷‍♂️😭

Opublikowano
1 minutę temu, Mieciu24 napisał:

Ano kredyty ludzie pobrali obory jeden przez drugiego budowali to nawet po 1 zł będzie to też trzymać będą musieli 🤔🤔🤔

Tak tak i Tabaluga będzie latał z nimi doić. Z czego dołożą do wyprodukowania litra mleka ? Jak dostaną 1 zł za litr i trzeba będzie jeszcze 70-80 gr dołożyć żeby wyjsc na zero a co dopiero zarobić na kredyt. Będą ludzie likwidować i sprzedawać  bydło czy maszyny a w ostateczności ziemię. Aktualnie ludzie nie mają takiego przywiązania do gospodarstwa jak kiedyś a już zwłaszcza do produkcji zwierzęcej że sami będą jeść suchy chleb i popijać wodą ale będą robić na firmy i banki. Nie opłaca się to sie likwiduje póki jest cena na bydło czy inne rzeczy. Inaczej sprawa wygląda jak ktoś wziął kilka milionów na oborę i musi zarabiać żeby pokryć kredyt ale też jak nie będzie mial z czego to jest bankrut 

• Like 6
Opublikowano
17 minut temu, Mieciu24 napisał:

Ale taki co nie ma kredytów i nie stawial obory za kilka milionów to nie będzie doil za 1,5 zł w tych czasach. A ten co ma kredyty i jest przeinwestowany sporo to nie wytrzyma i zbankrutuje 

• Like 3
Opublikowano

Panowie władza majątek OSM przejmie  skarb państwa i zrobią co chcą z tym taż osm to własność Spółdzielcza a to własność niczyja.Gdyby rządowi zależało na produkcji żywności to gdzie są upusty cen na energię i gaz chcą przejąć mleczarstwo i tyle a najlepszym sposobem na przejęcie jest zrobienie sztucznie górki i szybki zjazd w dół z cena 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, GucioJUMZ napisał:

Panowie władza majątek OSM przejmie  skarb państwa i zrobią co chcą z tym taż osm to własność Spółdzielcza a to własność niczyja.Gdyby rządowi zależało na produkcji żywności to gdzie są upusty cen na energię i gaz chcą przejąć mleczarstwo i tyle a najlepszym sposobem na przejęcie jest zrobienie sztucznie górki i szybki zjazd w dół z cena 

A po co im to mleczarstwo 🤔 

Opublikowano
34 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mietek po ile teraz u Ciebie ? 

Ja teraz to prawie nie mam bo zajalowił tak jakoś się ułożyło, to troszkę co mam to po jakieś 2,2 powinno być netto. A mleko za jakiś dwa miesiące będzie jak dobrze pójdzie 🤔

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Mieciu24 napisał:

Znam takich co i po 1zl będą doic,niby oni malutcy ale będą... a bo to całe życie to robiłem i co teraz będę za 50pare lat do roboty... a gdzie...a może będzie lepiej...a do emerytury niedaleko...a nic innego nie umie ...i takie tam...znam osobiście takiego co parę lat temu jak cena była gdzieś tam około 1,20-1,30 a jemu robili co jakiś czas pozaklasowe i dostawał po 70 groszy...niby przeszedł gdzie indziej ale trzyma

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Ja w pierwszym roku gospodarzenia 2015 postawiłem oborę na krechę i kupiłem 3ha, mleko w lato spadło na 1,1zł jak ruski przestał brać i jeszcze giga susza tylko pierwszy pokos się zebrało, zboża połowa,słomy 1/3. W 2016 sianokicha po 250zł. To była masakracja, ale po czasie widzę, że lepiej inwestować w dołku i przyjmować realne ceny niż przy mega górce i potem zderzyć się z rzeczywistością. Z większej wysokości spaść jest zdecydowanie większy ból 😉

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, MariuszDe napisał:

Znam takich co i po 1zl będą doic,niby oni malutcy ale będą... a bo to całe życie to robiłem i co teraz będę za 50pare lat do roboty... a gdzie...a może będzie lepiej...a do emerytury niedaleko...a nic innego nie umie ...i takie tam...znam osobiście takiego co parę lat temu jak cena była gdzieś tam około 1,20-1,30 a jemu robili co jakiś czas pozaklasowe i dostawał po 70 groszy...niby przeszedł gdzie indziej ale trzyma

Też mam ponad 5 lat i aby do emerytury robić nawet będzie jakaś obniżka 🤔

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, MariuszDe napisał:

Żeby po złotówce to najpierw trzeba mieć z czego dołożyć żeby to przynajmniej utrzymać. 

Za drogo teraz na takie ceny, nawet po kosztach. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v