Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, krzychu121 napisał:

O Kole zapomnieli napisać a byliby na pierwszym miejscu jeśli chodzi o obniżki. Tak dla przypomnienia to daleko im bylo do czołówki jeśli chodzi o cenę za grudzień czy wcześniejsze miesiące. To zostali liderem pod względem obniżki. A może specjalnie nie napisali o tym. 

Co Ty tak tego Koła nie lubisz? Odstawiasz do nich?

Opublikowano
27 minut temu, michalcium napisał:

Sam nie tak dawno bym się tak naciął w hipotece porządek miał być robiony przy okazji aktu ale zorientowałem sie że coś nie halo jak sprzedający chciał tylko gotówkę przelew nie wchodził w grę 😜 bo przecież konto było zajęte a potem tak jak kolega mowi to wygląda 😉

Kiedyś jak kupowałem wycinak od gościa z okolic Iławy to mi wyjaśnił ten proceder bo u nich takie rzeczy na porządku dziennym były. Nawet jak hipoteka była czysta przy sprawdzaniu to później się na nią wpisywali. Np było 2-3 tygodnie czasu do notariusza i w tym czasie robili wpis . A przed podpisaniem przedwstępnej umowy oczywiście hipoteka czysta jak zła :) Mówił że jedyną opcja kupić od tych ,,byznesmesnow'' ziemię i nie umoczyć to załatwienie wszystko jednego dnia żeby nie zdążyl się bank wpisać. Ale oczywiście tak nie chcieli sprzedawać . 

5 minut temu, Qwazi napisał:

Co Ty tak tego Koła nie lubisz? Odstawiasz do nich?

Nie to że nie lubię. Po prostu podałem przykład że koło obniżyło o około  50% więcej jak mlekpol a i z cena za grudzień też byli kilkadziesiąt groszy z tyłu i o nich jest cisza. Jako najgorszych podaje się mlekpol któryś raz z rzędu. Jak ktoś nie ma pojęcia o tym że mlekpol w końcówce roku płacił dużo lepiej niż znaczną większość spółdzielni to zaraz ma mlekpol za najgorsza spółdzielnie bo opuścili aż 42 grosze. Tylko mieli z czego opuścić.  Teraz po tej obniżce w mlekpolu nadal wychodzi mi 40 groszy więcej niż w osm koło. To jednak różnica chyba jest i to ogromna. A wizerunek mlekpolu na tym traci. Pomijam fakt że byla.podana informacja że niby za pierwszy kwartał miała być taka sama cena w mlekpolu jak w grudniu. Zrobili tutaj ludzi w bambuko. Ale nadal jest to jedna z najlepiej płacących mleczarni. Nie bronie ich tylko staram się obiektywnie podejść do sprawy. Co w tej gazecie nie ma miejsca. Równie dobrze mogli napisać że sierpc dal obniżkę 1 zł bo w listopadzie niektórym wychodziło po 3,7 a w grudniu już 2,7 albo mniej. A za styczen kolejne kilkadisesya groszy w dol.

A wracając do sedna. Przeczytaj wcześniejsze komentarze innych użytkowników. Ta gazeta złego słowa nie napiszę o spółdzielniach które ją finansują. Między innymi tak jak osm koło prenumerujac ta gazetę. A może też w inny sposób. 

• Like 4
Opublikowano
29 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie bronie ich tylko staram się obiektywnie podejść do sprawy. Co w tej gazecie nie ma miejsca.

29 minut temu, krzychu121 napisał:

Między innymi tak jak osm koło prenumerujac ta gazetę. A może też w inny sposób. 

Zgadzam się z Tobą i jak będą zebrania roczne, nie omieszkam o tym powiedzieć. Natomiast co do ceny w Kole to faktycznie "więksi" dostawcy mogą narzekać, natomiast "mniejsi" tak chyba nie do końca. Ja właśnie jestem tym "mniejszym" i jak porównuję swoją cenę z cenami ludzi, którzy mają podobne ilości i odstawiają np do Łowicza, czy Mlekomy to nie bardzo mam powód do narzekania. O Polmleku na tym pułapie ilościowym nawet nie wspominam. Celowo wymieniłem te mleczarnie, bo mam niedaleko kilku znajomych, którzy tam właśnie odstawiają i ceny mieli niższe. Wszystko za sprawą progów ilościowych, które Koło ma trochę inne, ale uważam, że sprawiedliwe. W ubiegłym roku zmieniły się trochę różnice w dopłatach do poszczególnych progów i obecnie są one wyższe, a wcześniej były niewielkie 

Opublikowano
Zenonim napisał:

W sklepach nabial nie spadnie chyba, że symbolicznie, ale brałem nabial w sklepie stacjonarnym mlekovity to masło 5.48 bez żadnych promocji. A to samo masło w sklepie od 8.99 

masło było w promocji zamawiałem na program lojalnościowy i też miałem rabat na 5,48

Opublikowano

Jak ktoś ma 3 tyś na odbiór to może tak się bawić, jak ja mam 500 to mogę uciąć max 10l xd

Opublikowano
24 minuty temu, Qwazi napisał:

Zgadzam się z Tobą i jak będą zebrania roczne, nie omieszkam o tym powiedzieć. Natomiast co do ceny w Kole to faktycznie "więksi" dostawcy mogą narzekać, natomiast "mniejsi" tak chyba nie do końca. Ja właśnie jestem tym "mniejszym" i jak porównuję swoją cenę z cenami ludzi, którzy mają podobne ilości i odstawiają np do Łowicza, czy Mlekomy to nie bardzo mam powód do narzekania. O Polmleku na tym pułapie ilościowym nawet nie wspominam. Celowo wymieniłem te mleczarnie, bo mam niedaleko kilku znajomych, którzy tam właśnie odstawiają i ceny mieli niższe. Wszystko za sprawą progów ilościowych, które Koło ma trochę inne, ale uważam, że sprawiedliwe. W ubiegłym roku zmieniły się trochę różnice w dopłatach do poszczególnych progów i obecnie są one wyższe, a wcześniej były niewielkie 

Masz racje w Kole taka sama cena tego kto oddaje 100l na odbiór i 900 na odbiór wg mnie to nie jest uczciwe. Powinno być dużo przedziałów z różnicami 1-2grosze 

Opublikowano

Zgadza się ucięcie zależy od ilości odstawianego mleka i to wymusi na nas ekonomia. Ja sprzedawałam krowy jak dawały już poniżej 20l dziennie teraz podnoszę pułap. No i obtaniłam żywienie...

Opublikowano
1 minutę temu, Krowiarka napisał:

Zgadza się ucięcie zależy od ilości odstawianego mleka i to wymusi na nas ekonomia. Ja sprzedawałam krowy jak dawały już poniżej 20l dziennie teraz podnoszę pułap. No i obtaniłam żywienie...

Kurcze sprzedajesz krowy na rzez co dają 20l? u niektórych to by była najlepsza krowa w stadzie😁

19 minut temu, PolonezAtu napisał:

Jak ktoś ma 3 tyś na odbiór to może tak się bawić, jak ja mam 500 to mogę uciąć max 10l xd

Maksymalnie możesz uciąć 500😄

Opublikowano
21 minut temu, Mateusz1q napisał:

Masz racje w Kole taka sama cena tego kto oddaje 100l na odbiór i 900 na odbiór wg mnie to nie jest uczciwe. Powinno być dużo przedziałów z różnicami 1-2grosze 

Jak dla mnie litr to litr i dlaczego jeden litr ma być w tej samej mleczarni droższy lub tańszy od innego litra? Pomijam parametry

• Like 3
Opublikowano
41 minut temu, Mateusz1q napisał:

Jak ktoś tu wcześniej pisał koszt zwiezienia litra od kilku osób a od np 2 przy tej samej ilości to są grosze. Oczywiście nie mówię o takich dostawcach 50-100 litrów. Ale już tacy 300-500 którzy są w niedużej odległości od siebie nie powinni tracić aż tyle kasy na przedziałach. Ja uważam że max różnica pomiędzy największym a najmniejszym powinna być 5 gr. A różnice w cenie powinny robić parametry bez ograniczeń. Więcej ,,produktów'' wyjdzie z litra o średnich parametrach bi  3,7 i tl 4,7  niż z litra o parametrach 3,1 i 3,8. Wtedy każdy by dbał o jakość a i mniejsi rolnicy też by godziwie zarabiali. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Ale ten wiekszy rolnik ma mniejsze koszty .

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Jak ktoś tu wcześniej pisał koszt zwiezienia litra od kilku osób a od np 2 przy tej samej ilości to są grosze. Oczywiście nie mówię o takich dostawcach 50-100 litrów. Ale już tacy 300-500 którzy są w niedużej odległości od siebie nie powinni tracić aż tyle kasy na przedziałach. Ja uważam że max różnica pomiędzy największym a najmniejszym powinna być 5 gr

To nie chodzi o koszty zwózki czy więcej mleka o jednakowych parametrach bo to jest nie istotne. Mleczarnie chcą żeby rolnicy zwiększali bo tylko w ten sposób gwarantują sobie byt społdzielni, rolnik który nie ma zobowiązań czy to wobec agencji, banku czy kogokolwiek zrezygnuje z hodowli prędzej czy później. Pracować w tym będą Ci którzy muszą i to nawet pomimo obniżek czy ewentualnego kryzysu. W 2016 mniejsi hodowcy likwidowali stada a więksi brali obrotówki. Dlatego większym płaci się więcej że niby mają lepiej 

• Like 2
Opublikowano
Krowiarka napisał:

Trafiłam na artykuł TPR redaktorzy znowu straszą obniżką w lutym 😠u mnie juz 700 litrów mniej na odbiór, a to nie koniec. Kto da więcej? 😂

nie martw się inni za Ciebie wyrównają

Opublikowano
5 godzin temu, MariuszDe napisał:

Kurcze sprzedajesz krowy na rzez co dają 20l? u niektórych to by była najlepsza krowa w stadzie😁

5 godzin temu, MariuszDe napisał:

Umnie naigorsza krowa daje 22l według oceny i myślę żeby się jej pozbyć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v