Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, matek0921 napisał:

czytając komentarze to wnioskuje ze 90% użytkowników to wschodnia ściana Polski czyli tzw. Kredyciarze co przygodę z hodowla bydła mlecznego zaczynaja na bogato czyli na kredyt i w ciagu pół roku pełen dorobek maszyn🤔😀 bo jeśli wy macie po 3 zł mleko i obniżka o 30 gr i piszecie ze to już po kosztach to nic innego to nie znaczy  że kredytów więcej macie jak włosów na głowie i rozumu w głowie. 
jestem z wlkp i u nas średnia cena  za mleko w 2022r wyszła 2,20 brutto i nie narzekamy lecz się cieszymy że była przez ostatni rok hossa bo można było kasy odłożyć. 

Mam 50 krów a przez ostatni rok udało się  odłożyć ponad pół banki na koncie. 
Nie mam kredytów i nie miałem a mam tez nowego JD, paszowóz trioliett, 7 letnia JCB i wiele innych nowych maszyn..

poprostu my dorabiamy się małymi kroczkami. 
u nas tezmali likwidują krowy ale w zamian za to kolejny dostawi dwa razy więcej🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ wiec pisanie że jak krowy jeden z drugim i trzecim umniejszy to mleczarnia się przestraszy 😁😁😁😁😁

To zrób jak Michael corleone w ojcu chrzestnym. Sprzedaj wszystko co masz i przenieś się na drugie wybrzeże będziesz miał lepsza cenę i to dużo bo tam wychodziło ludziom lekko ponad 0.5 zł więcej jak tobie. 

Co do opłacalności to każdy ma inną bo każdy ma inne realia . Ja jeśli za 20 k litrów będę brał te 50 k zł no to nie będę narzekał plus na koniec roku jakaś premia, chodzi o to żeby nie tanialo bardziej

Edytowane przez vodz
d*pa
  • Like 3
Opublikowano
15 minut temu, Bercik92 napisał:

trzeba było odrazu obniżyć o złotówkę a nie bawić się w kilkudziesiecio groszowe obnizki...

Trzeba było wyżej jak 2 zł nie podnosić to by teraz płaczu nie było i cena stabilna 🤭

czytając komentarze to wnioskuje ze 90% użytkowników to wschodnia ściana Polski czyli tzw. Kredyciarze co przygodę z hodowla bydła mlecznego zaczynaja na bogato czyli na kredyt i w ciagu pół roku pełen dorobek maszyn🤔😀 bo jeśli wy macie po 3 zł mleko i obniżka o 30 gr i piszecie ze to już po kosztach to nic innego to nie znaczy  że kredytów więcej macie jak włosów na głowie i rozumu w głowie. 
jestem z wlkp i u nas średnia cena  za mleko w 2022r wyszła 2,20 brutto i nie narzekamy lecz się cieszymy że była przez ostatni rok hossa bo można było kasy odłożyć. 

Nie mam kredytów i nie miałem a mam tez nowego JD, paszowóz trioliett, 7 letnia JCB i wiele innych nowych maszyn..

u nas tezmali likwidują krowy ale w zamian za to kolejny dostawi dwa razy więcej🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ wiec pisanie że jak krowy jeden z drugim i trzecim umniejszy to mleczarnia się przestraszy 😁😁😁😁😁

Pogratulować niskich kosztów 

• Haha 2
Opublikowano

Widać żeś typowy pyrak. U was to człowiek szkalnki wody nie dostanie a na Podlasiu w każdym gospodarstwie chłopy wołają na kawę bo inaczej nic nie załatwisz. 

Co do płatności to właśnie na Podlasiu chodowcy krów mają najmniejsze problemy z płynnością. To właśnie oni są najlepszymi płatnikami generalnie gotówką rzucają. Na wielkopolsce te duże gospodarstwa rolują płatności z wyższym oprocentowaniem na rok do przodu i później prolongaty, wezwania do zapłaty itd. 

Kredyt jest normalnym instrumentem finansowym oczywiście mądrze zarządzanym.  Tak jak gospodarstwo. 

• Like 4
  • Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, greg1985 napisał:

Nic sobie nie kupię . Byle co zjem i byle co gadam. Piszesz że ci tak dobrze to ci zaraz jeszcze cenę obetną 😂😂😂

Już obcięli o 30 gr i nie stękam żyje się dalej

Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam to co pisze matek0921 tu taka mentalność wsrod starszych, usług żadnych nie brać bo samemu taniej, robić od rana do wieczora bo trochę się zaoszczędzi, na wakacje a po co to komu potrzebne. Jednak wśród młodych to się zmienia mocno, mam nadzieję że u ciebie też się zmieni matek0921 i będziesz szanował swoją prace bo cieszyć się że ma się mniejsza cenę za tą sama robotę to trudno mi zrozumieć 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

3 godziny temu, kocmen24 napisał:

To w coś zainwestuj bo przy tej inflacji to Ci za jakiś czas mało co zostanie z tych miliardów 🤔pozdrawia tonące w długach Podlasie 😁

Nie mam już w co inwestować 🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ 

8 minut temu, Mateusz1q napisał:

Potwierdzam to co pisze matek0921 tu taka mentalność wsrod starszych, usług żadnych nie brać bo samemu taniej, robić od rana do wieczora bo trochę się zaoszczędzi, na wakacje a po co to komu potrzebne. Jednak wśród młodych to się zmienia mocno, mam nadzieję że u ciebie też się zmieni matek0921 i będziesz szanował swoją prace bo cieszyć się że ma się mniejsza cenę za tą sama robotę to trudno mi zrozumieć 

Za dużo mam tego czasu 8 godz pracy dziennie 

Edytowane przez matek0921
Opublikowano

Mógłbyś wyliczyć jakie masz koszta i napisać jaka wydajność od sztuki?  Może coś my na wschodzie źle robimy że nie mamy kosztów na poziomie 1 zł lub niższej. Takie koszta to były ale 4-5 lat do tyłu. A niby wszystko droższe na zachodzie jest. 

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał:

Mógłbyś wyliczyć jakie masz koszta i napisać jaka wydajność od sztuki?  Może coś my na wschodzie źle robimy że nie mamy kosztów na poziomie 1 zł lub niższej. Takie koszta to były ale 4-5 lat do tyłu. A niby wszystko droższe na zachodzie jest. 

Zero kredytu i nie mam dzierżaw a płody  kupuje z pola od innych rolników 

Opublikowano

Ale ja w to nie wliczylem kredytów. Dzierżaw mam zaledwie parę ha i to kwocie 400-500 zł od ha. Ciekawi mnie koszt zywienia i jaka masz wydajność. 

3 godziny temu, komizmo napisał:

Ciekawe jeszcze ile ma Pan biznesmen hektarów 🤔

Pewnie z 15 bo jakby więcej to odkładałby już miliony a nie tysiące 

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-o-ile-wzrosna-ceny-produktow-spozywczych-w-2023-roku-najnows,nId,6514231

Chociaż jedni napisali prawdę że ceny produktów w sklepach będą tylko droższe tylko szkoda że nie dopisuja najważniejszego. A chodzi mi o to że rolnicy którzy muszą najwięcej pracować i ponosić koszta mają coraz niższe ceny za swój produkt. A pośrednicy i sklepy mają coraz wyższe marże. Ale o tym już nie napisza bo zwykły szary kowalski nie może się o tym dowiedzieć bo mógłby zacząć bojkotować te super i hipermarkety. Na to sobie te wszystkie koncerny nie mogą pozwolić. Lepiej mówić jak rolnicy mają dobrze płacone przez miesiąc czy dwa. Ile to mld dopłat im wpływa , a jakie mogą brać dofinansowania. A jeszcze się doda że rolnicy znęcają się nad zwierzętami. I tak się dzieli społeczeństwo. 

Naprawdę zdecydowana większość dziennikarzy to nawet miernota nie jest. Skoro piszą taki artykuł to mogli by się zainteresować gdzie ta cena najbardziej wzrasta i kto najbardziej wyciąga z ludzi kasę 

• Like 1
Opublikowano

Ja wiem o tym ale tu kolega pisze że nie ma kredytu i dzierżaw. A skoro odłożył ponad pół miliona z 50 sztuk to musi mieć zarobek na litrze 1-1,2 zł jakby miał wydajność z 10 tys od sztuki co przy cenie 2,2 zł brutto jest bardzo interesujące. Osiągnąć 10 tys wydajności przy koszcie 1 zł na litr to nie wiem czym trzeba żywic 

Opublikowano

Tak Ci się wydaje że masz duży zarobek. Gdyby tak usiąść i porządnie policzyć amortyzację maszyn i budynków, koszty napraw, wymian płynów, części zamiennych, leczenia zwierząt. Serio chłopy, my teraz na tej ładnej górce dopiero zaczęliśmy zarabiać i chcą nam to zabrać.

• Like 9
Opublikowano
13 minut temu, krzychu121 napisał:

Ja wiem o tym ale tu kolega pisze że nie ma kredytu i dzierżaw. A skoro odłożył ponad pół miliona z 50 sztuk to musi mieć zarobek na litrze 1-1,2 zł jakby miał wydajność z 10 tys od sztuki co przy cenie 2,2 zł brutto jest bardzo interesujące. Osiągnąć 10 tys wydajności przy koszcie 1 zł na litr to nie wiem czym trzeba żywic 

Pewnie u niego te pół banki to miał na myśli 50 tys.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

☝️👍

15 minut temu, niesamowity90 napisał:

Tak Ci się wydaje że masz duży zarobek. Gdyby tak usiąść i porządnie policzyć amortyzację maszyn i budynków, koszty napraw, wymian płynów, części zamiennych, leczenia zwierząt. Serio chłopy, my teraz na tej ładnej górce dopiero zaczęliśmy zarabiać i chcą nam to zabrać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v