Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

W ubiegłym roku kupiłem ciągnik od vatowca to żadnej opłaty skarbowej nie robiłem bo miałem fv a przy kupnie drugiego ciągnika już musiałem zapłacić podatek od wartości bo on już ryczałtowiec. 

Nie musiałeś 

Opublikowano
9 minut temu, wlamaj1 napisał:

Nie wiem co tam rejestrowałeś ale jeśli kwota na umowie nie przekraczała 1600 zł to nie trzeba było opłacać podatku - jeśli dobrze pamiętam...

Jeśli pojazd jest warty do 1000 to na pewno nie trzeba składać deklaracji PCC-3 i płacić podatku a powyżej 🤔 wychodzi na to że śmigać do swojego US się dowiedzieć.

Opublikowano
55 minut temu, superfarmer02 napisał:

Pytałem się czy trzeba coś opłacać i mówili że tak, śmieszne pieniądze to nikt nie dochodził, w wk potem pytali się czy w skarbówce byliśmy. Tyle że tu było kupno od osoby fizycznej bez gospodarstwa ale to chyba nie ma znaczenia 

Rozumiem jak mowa jest o 2 % z 5 czy 10tys.zł, ale przy zakupie np. ciągnika za 100 tys.zł to warto się dowiedzieć 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

A na takiego bystrego wyglądasz. 🤨🙆‍♂️

To jakim cudem zarejestrowałeś pojazd w WK?

Chłopie masz napisane jak wół że jesteś zwolniony to co ci jeszcze tłumaczyć... 🤔Masz jakiś rozum? 

Opublikowano (edytowane)

czyli za motór niepotrzebnie w us zapłaciłem? 🙆‍♂️

a zaraz? a żona rolnika też zwolniona?

trzeba jakieś zaświadczenie?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

"" "" Umowa sprzedaży ciągnika rolniczego używanego przez rolnika ryczałtowego wyłącznie do zwolnionej z VAT działalności rolniczej tego rolnika - nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC). Dotyczy to także np. innej niż ciągnik maszyny rolniczej (np. kombajnu), czy innej rzeczy wykorzystywanej w gospodarstwie rolnym - jeżeli były wykorzystywane wyłącznie na cele działalności rolnika ryczałtowego zwolnionej z VAT. Potwierdził to Minister Finansów w odpowiedzi z 27 października 2017 r. na interpelację poselską nr 16209""" 

"" "" Interpretacje podatkowe

Odnośnie opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych są wydawane przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej indywidualne interpretacje podatkowe. Zacytujmy kilka z nich. Co do zasady potwierdzają one stanowiskolp zaprezentowane przez Ministra Finansów w ww. odpowiedzi na interpelację poselską.

Z treści art. 2 pkt 4 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych wynika, że o wyłączeniu z opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych nie decyduje okoliczność, że strony tej umowy posiadają generalnie status podatnika podatku od towarów i usług, lecz wyłącznie fakt, że dana czynność (ta konkretna) jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług lub przynajmniej jedna ze stron tej czynności jest z tego podatku zwolniona.

Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, że zakupiła Pani na podstawie umowy kupna sprzedaży ciągnik rolniczy. Pani i Sprzedający to rolnicy ryczałtowi. Opisana transakcja podlega pod ustawę o podatku od towarów i usług. Na moment transakcji jako rolnik ryczałtowy korzysta Pani ze zwolnienia podmiotowego z tego podatku na podstawie art. 113 ustawy o podatku od towarów i usług.

Jeżeli istotnie omawiana we wniosku transakcja – jak wynika z opisu zdarzenia – będzie korzystała ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem od towarów i usług, to zgodnie z art. 2 pkt 4 lit. b) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych opisana transakcja nie będzie opodatkowana podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

(interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 26 stycznia 2022 r., sygn. 0111-KDIB2-3.4014.421.2021.2.JS)"" "" 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
jahooo napisał:

2 minuty temu, rafal3939 napisał:

Wydział komunikacji od kilku lat nie potrzebuje nic z urzędu skarbowego.

dokładnie, za to WK przesyła informacje do US o każdym zarejestrowanym pojeździe

dokładnie tak WK wysyłają raporty do US i urząd skarbowy ma 2 lub 5 lat na weryfikację tego

Bogdan_ja napisał:

"" "" Umowa sprzedaży ciągnika rolniczego używanego przez rolnika ryczałtowego wyłącznie do zwolnionej z VAT działalności rolniczej tego rolnika - nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC). Dotyczy to także np. innej niż ciągnik maszyny rolniczej (np. kombajnu), czy innej rzeczy wykorzystywanej w gospodarstwie rolnym - jeżeli były wykorzystywane wyłącznie na cele działalności rolnika ryczałtowego zwolnionej z VAT. Potwierdził to Minister Finansów w odpowiedzi z 27 października 2017 r. na interpelację poselską nr 16209""" 

ale to jest interpretacja z 2017r przez 6lat obecnej władzy mogło wiele się zmienić. ciągniki rolnicze i maszyny są zwolnione z pcc ale trzeba chyba pokazać w US nakaz płatniczy podatku rolnego

Opublikowano (edytowane)

Masz wyżej dodałem  aktualną.... 

Jeśli nie zachodzi obowiązek podatkowy to niczego nie musisz... 

Ludzie właśnie sami sobie tworzą problemy bo pyta taki  pani w okienku US... ta mówi że lepiej zapłacić... I jelenie płacą... 🤕

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Pafnucy12 napisał:

czyli za motór niepotrzebnie w us zapłaciłem? 🙆‍♂️

a zaraz? a żona rolnika też zwolniona?

trzeba jakieś zaświadczenie?

Jak kupiłeś cost do tysiunca 🤭 i zapłaciłem to straciłem. A żona kupiła drugi 🛵 w tej cenie też straciła. Lepiej jej tego nie mów bo będziesz musiał oddać 😂

15 minut temu, wojtal24 napisał:

dokładnie tak WK wysyłają raporty do US i urząd skarbowy ma 2 lub 5 lat na weryfikację tego

5 lat

Opublikowano
3 minuty temu, gregory81 napisał:

Jak kupiłeś cost do tysiunca 🤭 i zapłaciłem to straciłem. A żona kupiła drugi 🛵 w tej cenie też straciła. Lepiej jej tego nie mów bo będziesz musiał oddać 😂

A pro po motorów

Nie chce ktoś se kupić?

IMG_20221029_152859.jpg

Opublikowano

a wspomnę że na niepoważne oferty odpowiadał nie będę...

Opublikowano (edytowane)

zależy czego i ile %

Opublikowano (edytowane)

pfyyy...

Opublikowano

Tak na poważnie to myślę o kupnie jakiś dwóch kółek (póki jeszcze mogę dosiąść motóra) ale co jakiś czas mi się preferencje zmieniają, celuję w coś z napędem wałem i ostatnio coś długo mnie "trzyma" yamaha bulldog, wcześniej BMW RS, RT bez różnicy czy bokser czy rzędówka. Na razie dosiadam (bardzo rzadko) CZ 350...

Opublikowano
34 minuty temu, wlamaj1 napisał:

A co to na chłopa pół litra 😉

Śmiem twierdzić że na początek większego nie trzeba 

4 minuty temu, wlamaj1 napisał:

yamaha bulldog

Ciekawy motocykl, mało ich jest, niestety dla mnie za ciężka 

Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

No ciekawe co piszesz bo przy rejestracji ciągnika pytali czy opłata skarbowa jest już zrobiona bo w przeciwnym razie nie chcą zarejestrować pojazdu. 

Od lat PCC3 składam przez internet i nikt w WK o to nie pyta. 

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

3 minuty temu, gregory81 napisał:

A pro po motorów

Nie chce ktoś se kupić?

IMG_20221029_152859.jpg

pewnie drogo cenisz 🤭🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v