Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

W ubiegłym roku kupiłem ciągnik od vatowca to żadnej opłaty skarbowej nie robiłem bo miałem fv a przy kupnie drugiego ciągnika już musiałem zapłacić podatek od wartości bo on już ryczałtowiec. 

Nie musiałeś 

Opublikowano
9 minut temu, wlamaj1 napisał:

Nie wiem co tam rejestrowałeś ale jeśli kwota na umowie nie przekraczała 1600 zł to nie trzeba było opłacać podatku - jeśli dobrze pamiętam...

Jeśli pojazd jest warty do 1000 to na pewno nie trzeba składać deklaracji PCC-3 i płacić podatku a powyżej 🤔 wychodzi na to że śmigać do swojego US się dowiedzieć.

Opublikowano
55 minut temu, superfarmer02 napisał:

Pytałem się czy trzeba coś opłacać i mówili że tak, śmieszne pieniądze to nikt nie dochodził, w wk potem pytali się czy w skarbówce byliśmy. Tyle że tu było kupno od osoby fizycznej bez gospodarstwa ale to chyba nie ma znaczenia 

Rozumiem jak mowa jest o 2 % z 5 czy 10tys.zł, ale przy zakupie np. ciągnika za 100 tys.zł to warto się dowiedzieć 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

A na takiego bystrego wyglądasz. 🤨🙆‍♂️

To jakim cudem zarejestrowałeś pojazd w WK?

Chłopie masz napisane jak wół że jesteś zwolniony to co ci jeszcze tłumaczyć... 🤔Masz jakiś rozum? 

Opublikowano (edytowane)

czyli za motór niepotrzebnie w us zapłaciłem? 🙆‍♂️

a zaraz? a żona rolnika też zwolniona?

trzeba jakieś zaświadczenie?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

"" "" Umowa sprzedaży ciągnika rolniczego używanego przez rolnika ryczałtowego wyłącznie do zwolnionej z VAT działalności rolniczej tego rolnika - nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC). Dotyczy to także np. innej niż ciągnik maszyny rolniczej (np. kombajnu), czy innej rzeczy wykorzystywanej w gospodarstwie rolnym - jeżeli były wykorzystywane wyłącznie na cele działalności rolnika ryczałtowego zwolnionej z VAT. Potwierdził to Minister Finansów w odpowiedzi z 27 października 2017 r. na interpelację poselską nr 16209""" 

"" "" Interpretacje podatkowe

Odnośnie opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych są wydawane przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej indywidualne interpretacje podatkowe. Zacytujmy kilka z nich. Co do zasady potwierdzają one stanowiskolp zaprezentowane przez Ministra Finansów w ww. odpowiedzi na interpelację poselską.

Z treści art. 2 pkt 4 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych wynika, że o wyłączeniu z opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych nie decyduje okoliczność, że strony tej umowy posiadają generalnie status podatnika podatku od towarów i usług, lecz wyłącznie fakt, że dana czynność (ta konkretna) jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług lub przynajmniej jedna ze stron tej czynności jest z tego podatku zwolniona.

Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, że zakupiła Pani na podstawie umowy kupna sprzedaży ciągnik rolniczy. Pani i Sprzedający to rolnicy ryczałtowi. Opisana transakcja podlega pod ustawę o podatku od towarów i usług. Na moment transakcji jako rolnik ryczałtowy korzysta Pani ze zwolnienia podmiotowego z tego podatku na podstawie art. 113 ustawy o podatku od towarów i usług.

Jeżeli istotnie omawiana we wniosku transakcja – jak wynika z opisu zdarzenia – będzie korzystała ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem od towarów i usług, to zgodnie z art. 2 pkt 4 lit. b) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych opisana transakcja nie będzie opodatkowana podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

(interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 26 stycznia 2022 r., sygn. 0111-KDIB2-3.4014.421.2021.2.JS)"" "" 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
jahooo napisał:

2 minuty temu, rafal3939 napisał:

Wydział komunikacji od kilku lat nie potrzebuje nic z urzędu skarbowego.

dokładnie, za to WK przesyła informacje do US o każdym zarejestrowanym pojeździe

dokładnie tak WK wysyłają raporty do US i urząd skarbowy ma 2 lub 5 lat na weryfikację tego

Bogdan_ja napisał:

"" "" Umowa sprzedaży ciągnika rolniczego używanego przez rolnika ryczałtowego wyłącznie do zwolnionej z VAT działalności rolniczej tego rolnika - nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC). Dotyczy to także np. innej niż ciągnik maszyny rolniczej (np. kombajnu), czy innej rzeczy wykorzystywanej w gospodarstwie rolnym - jeżeli były wykorzystywane wyłącznie na cele działalności rolnika ryczałtowego zwolnionej z VAT. Potwierdził to Minister Finansów w odpowiedzi z 27 października 2017 r. na interpelację poselską nr 16209""" 

ale to jest interpretacja z 2017r przez 6lat obecnej władzy mogło wiele się zmienić. ciągniki rolnicze i maszyny są zwolnione z pcc ale trzeba chyba pokazać w US nakaz płatniczy podatku rolnego

Opublikowano (edytowane)

Masz wyżej dodałem  aktualną.... 

Jeśli nie zachodzi obowiązek podatkowy to niczego nie musisz... 

Ludzie właśnie sami sobie tworzą problemy bo pyta taki  pani w okienku US... ta mówi że lepiej zapłacić... I jelenie płacą... 🤕

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Pafnucy12 napisał:

czyli za motór niepotrzebnie w us zapłaciłem? 🙆‍♂️

a zaraz? a żona rolnika też zwolniona?

trzeba jakieś zaświadczenie?

Jak kupiłeś cost do tysiunca 🤭 i zapłaciłem to straciłem. A żona kupiła drugi 🛵 w tej cenie też straciła. Lepiej jej tego nie mów bo będziesz musiał oddać 😂

15 minut temu, wojtal24 napisał:

dokładnie tak WK wysyłają raporty do US i urząd skarbowy ma 2 lub 5 lat na weryfikację tego

5 lat

Opublikowano
3 minuty temu, gregory81 napisał:

Jak kupiłeś cost do tysiunca 🤭 i zapłaciłem to straciłem. A żona kupiła drugi 🛵 w tej cenie też straciła. Lepiej jej tego nie mów bo będziesz musiał oddać 😂

A pro po motorów

Nie chce ktoś se kupić?

IMG_20221029_152859.jpg

Opublikowano

a wspomnę że na niepoważne oferty odpowiadał nie będę...

Opublikowano (edytowane)

zależy czego i ile %

Opublikowano (edytowane)

pfyyy...

Opublikowano

Tak na poważnie to myślę o kupnie jakiś dwóch kółek (póki jeszcze mogę dosiąść motóra) ale co jakiś czas mi się preferencje zmieniają, celuję w coś z napędem wałem i ostatnio coś długo mnie "trzyma" yamaha bulldog, wcześniej BMW RS, RT bez różnicy czy bokser czy rzędówka. Na razie dosiadam (bardzo rzadko) CZ 350...

Opublikowano
34 minuty temu, wlamaj1 napisał:

A co to na chłopa pół litra 😉

Śmiem twierdzić że na początek większego nie trzeba 

4 minuty temu, wlamaj1 napisał:

yamaha bulldog

Ciekawy motocykl, mało ich jest, niestety dla mnie za ciężka 

Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

No ciekawe co piszesz bo przy rejestracji ciągnika pytali czy opłata skarbowa jest już zrobiona bo w przeciwnym razie nie chcą zarejestrować pojazdu. 

Od lat PCC3 składam przez internet i nikt w WK o to nie pyta. 

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

3 minuty temu, gregory81 napisał:

A pro po motorów

Nie chce ktoś se kupić?

IMG_20221029_152859.jpg

pewnie drogo cenisz 🤭🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v