Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Co to za wynalazek?

No wymiennik ciepła przecież 😅 nie wiem co ludzie z tym grzebień się mają - w swoim dałem chłodnice oleju do regeneracji, zwykła dobrze wyczyściłem, na bębnie założyłem nowe łożyska i żadnego problemu z graniem się nie ma 🤷

4 godziny temu, slawek74 napisał:

to w Twoim 🤔🤭😁

No gdzie. Przy moim, to ten jest igła

Opublikowano

Wujo pracował w SKR-ze i dostał nowego rekorda gdzieś koło 1989 roku i mówił że się grzał, dwa razy z Płocka przyjeżdżali i chyba za bardzo nic z tym nie zrobili. Także chyba coś z tym grzaniem rekordów jest, no i przede wszystkim kiedyś nie było takich temperatur bo max to 28 stopni w cieniu...

• Haha 1
Opublikowano

Kiedyś nie było takich temperatur? 

W sensie tak wysokich, czy tak niskich? U mnie to zdecydowanie teraz to miesiące wakacyjne są chłodniejsze już kiedyś. 

O moim wszystko można powiedzieć - to kupka złomu na kółkach, ale akurat z grzaniem się nie ma problemu

Opublikowano

Tak wysokich. To że teraz jest chłodno to nie znaczy że są niższe temperatury. W ostatnie lata 33-35 stopni w cieniu często się widywało na termometrze...

Opublikowano

Chyba u Ciebie. U mnie sierpień jest już od ładnych kilku lat chłodniejszy. 

Tzn ja nie z tych, że "gdzie te ocieplenie klimatu, jak jest zimno". Ogólnie  jakby wziął średnia miesięczna to  pewnie wyjdzie, że cieplejszy, ale chodzi mi o dni takie hmm "żniwne". Kiedyś jak była pogoda - to była pogoda. No kurcze nie wiem jak to ująć odpowiednio. Był deszcz, to był deszcz, było gorąco (gdy się kosiło), to było w ch*j gorąco. A teraz jest tak "nijak". No bo jak nazwać pogodę, gdy w sierpniu jest ~20st i co kilka dni pokazują deszcz? Tak od jakiegoś czasu już jest u nas. Gorąco to jest często w maju/czerwcu, wrzesień jest odczuwalnie cieplejszy i bardziej suchy niż kiedyś, ale sierpien, to jakiś dramat z pogodą. Wszystko się kisi tylko. 

Opublikowano

Zgadza się to co piszesz ale choćby w tym roku żniwa u mnie (zbożowe) zaczęły się gdzieś po połowie lipca i wtedy była zupełnie inna pogoda niż teraz - było bardzo gorąco. Generalnie ze trzydzieści lat temu maksymalna temperatura w której pracowały kombajny to było około 28 stopni, od jakiegoś czasu gdy żniwa są pogodne (nie takie jak obecnie) temperatury przekraczają znacznie 30 stopni. U Ciebie może być trochę chłodniej bo ty mieszkasz bliżej Suwałk😉

Opublikowano
6 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Wujo pracował w SKR-ze i dostał nowego rekorda gdzieś koło 1989 roku i mówił że się grzał, dwa razy z Płocka przyjeżdżali i chyba za bardzo nic z tym nie zrobili. Także chyba coś z tym grzaniem rekordów jest, no i przede wszystkim kiedyś nie było takich temperatur bo max to 28 stopni w cieniu...

k**wa…. Może jestem zjebany…. Może mam słabą pamięć…. Ma już 38 lat…. Pamietam za dzieciaka jak miałem z 8-10 lat to tak piekło że po małe snopki wyjeżdżało się o 4 do 11 max i pozniej koło 18 bo tak było gorąco że każdy padłby przez cały dzień podając takie snopeczki widłami…. A dziś w żniwa miałem 25 stopni i tak juz od jakiś 5-6 lat … to gdzie ten efekt cieplarniany????

Opublikowano

Poza tym polecam otworzyć oczy, uszy i przede wszystkim mózg. Na początku lat 90 straszyli dziurą ozonową i że około 2000 roku nie będziemy znać świata obecnego bo oceany zaleją 1/3 lądu. Jak jeździłem nad może 330km tak ciągle jeżdżę nie jest bliżej, jakieś 150/180km

• Like 1
Opublikowano

jak sasiadka mloda i ladna to czemu nie 😂

32 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Poza tym polecam otworzyć oczy, uszy i przede wszystkim mózg. Na początku lat 90 straszyli dziurą ozonową i że około 2000 roku nie będziemy znać świata obecnego bo oceany zaleją 1/3 lądu. Jak jeździłem nad może 330km tak ciągle jeżdżę nie jest bliżej, jakieś 150/180km

mlody jestes wiec pewnie doczekasz gdy morze bedzie par km blizej.. 

pokaz artykul w ktorym jest napisane ze zaleje 1/3 ladow ??

srednia temperatura w tym roku jest najwyzsza od poczatku pomiarow czyli gdzies 250 lat..

u nas bylo po 34 stopnie. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, soltys48 napisał:

U mnie bardziej Sahara niż Bałtyk 

Przemek, ja wiem że zalatany jesteś, ale jakbyś tam kiedy odgrzebał ten silnik do Rometa to możesz dać znać 

Nic pilnego oczywiście 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

jak sasiadka mloda i ladna to czemu nie 😂

mlody jestes wiec pewnie doczekasz gdy morze bedzie par km blizej.. 

pokaz artykul w ktorym jest napisane ze zaleje 1/3 ladow ??

srednia temperatura w tym roku jest najwyzsza od poczatku pomiarow czyli gdzies 250 lat..

u nas bylo po 34 stopnie. 

Mhm… nie pamiętasz jak straszyli dziurą ozonowa???? I nagle cisza? Nikt nie mówi o ozonie a teraz o CO2???? 
Jestes tak głupi czy tylko czerpiesz wiedzę z debilnych źródeł?

wedlug specjalistów lekarzy, doktorów, profesorów i innych gówien- tak gówien bo oni składali przysięgę, ja nie Covid miał zabijać ludzi w 2022 tak że trupy miały leżeć na ulicach Simon

• Like 1
Opublikowano

dziura zniknela bo zakazano uzywac freonow-poczytaj troche o tym.

u was na wsi to tez trzeba bylo na pogrzeb czekac 2 tygodnie jak w krakowie ??  tablice byly obwieszone klepsydrami ?? w dobra sobote to i 3 pogrzeby byly na parafii..

tak samo jest z globalnym ociepleniem - wschodnia polske omija bokiem..

czemu zachod tak zaostrza przepisy ekologiczne- prawie co dzien widac w tv co sie dzieje na zachodzie i poludniu. dawniej takich ekstremalnych zjawisk nie bylo wcale albo znacznie mniej.

34 minuty temu, witejus napisał:

Wielkie mecyje, po 38 bywało nieraz w poprzednich latach, propaganda strachu jak z kowidem.

na termometrze z chin to nic wielkiego 😂. slonce jest w okresie niskiej aktywnosci.

t

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

na termometrze z chin to nic wielkiego 

Dokładnie, 34 na termometrze z Chin.Twój zapewne z Wietnamu.

Edytowane przez witejus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v