Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Znowu nie pozwalasz komuś mieć własne zdanie.

Jeden woli duży, a drugi mały.

Kilka lat wstecz, czemu nie kupiłeś większego ciągnika tylko operowałeś bodajże samym Zetorem?

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Kilka lat wstecz, czemu nie kupiłeś większego ciągnika tylko operowałeś bodajże samym Zetorem?

Bo jak kupowałem, to wtedy też był duży.

Dokoła same trzydziestki prawie były, no i ruski .

Szybko stał się za mały.

Mały to tak na dwa ha 

Opublikowano
Desperado napisał:

8 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Znowu nie pozwalasz komuś mieć własne zdanie.

Jeden woli duży, a drugi mały.

kilkanaście lat wstecz do 330m dokupiłem 7011 żałuje że nie wziąłem setki była w tych samych piniądzach i podobnym stanie bez napędu 🤭😁

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Bo jak kupowałem, to wtedy też był duży.

Dokoła same trzydziestki prawie były, no i ruski .

Szybko stał się za mały.

Mały to tak na dwa ha 

No właśnie, marzący o Zetorach też dla nich będzie duży i po uja im większy?  :P

Opublikowano
Desperado napisał:

No właśnie tu nie chodzi  tyle o wasze zdanie żeby je pokazać, tylko o to że jak ja mam jednego dwa trzy, to każdy powinien mieć i powinno być go stać.   :P

a nie 🤔😜😁

Desperado napisał:

No właśnie, marzący o Zetorach też dla nich będzie duży i po uja im większy?  

a co na polu się nie zmieści 🤔😁

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

No właśnie, marzący o Zetorach też dla nich będzie duży i po uja im większy?  :P

Oj pleciesz.

Ja uważam że mały to się nadaje do ogrodu.

Mając nawet te 5 ha wolał bym taki z 80 koni.

Wygodniej, szybciej i milej

Opublikowano

do tego większy nie znaczy że więcej spali... mam u siebie porównanie

Pafnucy12 napisał:

to wcale tak nie ma być 🤭 masz się orobić i żeby Ci wełbie huczało 🤭😁🙋‍♂️

Opublikowano

A niech pali.

Na tych 5 ha ile tego w skali roku?

20 litrów? 

Opublikowano

a często i 80km i 120km a i 60 jest w podobnych pieniądzach jeśli chdzi o starsze używane...

Pafnucy12 napisał:

A niech pali.

bogol 🤭😁😁😁😁

Desperado napisał:

No właśnie, mamy odp.   :D

no weś.... coś napisz bo nuda 😁😉

Opublikowano
32 minuty temu, Desperado napisał:

Dalej nie rozumiecie o co mi chodzi, masa ludzi ma jeden mały ciągnik na małym areale, zazwyczaj jest to C 330 lub C 360, ewentualnie mały rusek i to im w zupełności wystarcza, jest to ciągnik do wszystkiego, ewentualna zmiana na wygodniejszy to właśnie Zetor, jaki jest sens im proponować nawet 4-kę dużą, nie mówiąc już o 6-tce, bo duży lepszy? do czego lepszy na kilku hektarach, zwłaszcza jako jedyny? może jest lepszy, z większymi maszynami i  jak jest drugi mniejszy, ale to są koszty utrzymać dwa ciągniki, chyba że powiązane wszystko drutami, bez przeglądów, itd itp.  do tego paliwa też pójdzie więcej. Porównujecie do siebie, jak już są jakie maszyny większe ciągniki, ale trzeba zrozumieć tych małych, że to nie tak chop siup, bo trzeba się rozwijać, tylko pytam z czego?

Proszę mnie tu w podświadomości nie obgadywać.

Mam tylko ciapka i jest do wszystkiego na 5 ha ale wierz mi że przydał by się zwiększy i mocniejszy ciągnik bo jednak na glinie to dostaje ostro w tyłek jak u mnie.

Tylko narazie mnie niestać na drugi ciągnik a napewno nie jest w moim zainteresowaniu siuntka i Zetor chyba że nie będzie wyboru to dołączę do grona zetorowców 🤭

32 minuty temu, Desperado napisał:

Dalej nie rozumiecie o co mi chodzi, masa ludzi ma jeden mały ciągnik na małym areale, zazwyczaj jest to C 330 lub C 360, ewentualnie mały rusek i to im w zupełności wystarcza, jest to ciągnik do wszystkiego, ewentualna zmiana na wygodniejszy to właśnie Zetor, jaki jest sens im proponować nawet 4-kę dużą, nie mówiąc już o 6-tce, bo duży lepszy? do czego lepszy na kilku hektarach, zwłaszcza jako jedyny? może jest lepszy, z większymi maszynami i  jak jest drugi mniejszy, ale to są koszty utrzymać dwa ciągniki, chyba że powiązane wszystko drutami, bez przeglądów, itd itp.  do tego paliwa też pójdzie więcej. Porównujecie do siebie, jak już są jakie maszyny większe ciągniki, ale trzeba zrozumieć tych małych, że to nie tak chop siup, bo trzeba się rozwijać, tylko pytam z czego?

Mam tylko ciapka i jest do wszystkiego na 5 ha ale wierz mi że przydał by się zwiększy i mocniejszy ciągnik bo jednak na glinie to dostaje ostro w tyłek jak u mnie.

Tylko narazie mnie niestać na drugi ciągnik a napewno nie jest w moim zainteresowaniu siuntka i Zetor chyba że nie będzie wyboru to dołączę do grona zetorowców 🤭

Opublikowano
45 minut temu, lukasz222 napisał:

Podpowie ktoś ile tak realnie można cenić Ursusa 902, 84r., orbitrol + siłownik skrętu, z turem czeskim bez osprzętu? Widzę w okolicy oferty po 30tys, ale wszystko stoi już dłuższy czas

Pokazuj , wycenimy 

Opublikowano
15 minut temu, stempos1980 napisał:

5 ha ale wierz mi że przydał by się zwiększy i mocniejszy ciągnik

Adam, inaczej wygląda twoje 5ha pod warzywami, a inaczej 5ha zboża czy qq na ziarno

1 minutę temu, jacus napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/silnik-zetor-zts-ursus-CID757-IDTTamm.html

a z reszta co zrobi ?? wystawial calego i nie poszedl wiec moze na czesci sprzeda.

u nas też jest taki co ciągniki na części sprzedaje, ostatnio wystawiał całego Zetora 7045, nie poszedł, więc rozsprzedaje go na części

Opublikowano
53 minuty temu, lukasz222 napisał:

Podpowie ktoś ile tak realnie można cenić Ursusa 902, 84r., orbitrol + siłownik skrętu, z turem czeskim bez osprzętu? Widzę w okolicy oferty po 30tys, ale wszystko stoi już dłuższy czas

7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Pokazuj , wycenimy 

Wczoraj z ciekawości patrzyłem na OLX za ursusem 12 lub 16 z tych nowszych to ceny są straszne. Ciekawe tylko czy to stoi czy coś się kupuje. Ja mam Fortschrita 323 i niczym nie ustępuje 

Opublikowano
10 godzin temu, michal8011 napisał:

Zetor 7011 to super ciągnik 😍 😍😍

Czy ja wiem..może jakby nie to ile się na nim naskakalem po glinach, to miłej bym go wspominał 😅 napewno bez porównania do 60. W sumie jakby nie to, że to przez ojca kupiony - od nowości u nas, to pewnie bym go opierdolik, bo i tak tylko stoi (jeszcze w tamtym roku przekładnia kierownicza mi wapnela), ale żal, bo ojcowy 🤦

46 minut temu, lukasz222 napisał:

Jak wszystko sprawne, to zależy od wyglądu. Jak jest ok, to myślę, że za te 30 można wystawić i zobaczyć co rynek powie. Obniżyć zawsze można.

44 minuty temu, Desperado napisał:

A jeszcze kwestia - co dla Ciebie jest małym arealem? 4ka powiem Ci, ze swojej perspektywy - jest moim zdaniem, bardzo uniwersalna. Może z niektórymi sprzętami śmiesznie wyglądać, ale kurcze - nawet , głupia rotacyjna jak jeżdżę - mam 4ha takiego stromego terenu i dużo lepiej się czuję jeżdżąc tam 8145 niż jak kiedyś 60czy 7011. Nawóz wiosna - z napędem bez stresu, że gdzieś siądę, bez napędu - strach przed każdym dolkiem (to samo z uprawa). Głupie zwożenie zboża w żniwa - muszę pmwjechac przyczepa do magazynu i małym bez napędu ciezko było przodem podepchac, bo przyczepa ciężka i ściągało ciągnik itd itd. Poza tym ile kosztuje sprzęt do takiego ciągnika? Możesz pług kupić jakiś nawet ug4 za tysiaka i zamiast męczyć się 60tka 3h, to we wmiare spoko warunkach ogarniesz sobie bez męczenia się je i ciągnika w 2h. Na 5ha masz 5h oszczędności, a to już zyskujesz czas na rozsianie nawozu i uprawę pod siew. No i zanim Twój sąsiad obok skończy orać, Ty już wjeżdżasz z siewnikiem. Jasne, że jak się ma tylko 5ha, tylko gospodarkę do pilnowania, to może te 5h niewiele zmienia, ale to jednak czas. A ten chyba najmniej każdy liczy. 

No nie wiem, jak tam po przesiadce na ciągniki z napędem nie widzę dla swoich bez napędu żadnej pracy. Czy może inaczej - żadnej,z której widzialnym jnantylemduza korzyść żeby robić nimi, zamiast dużymi. No może poza, tak jak napisałeś, z tymi ziemniakami. 

Opublikowano
7 minut temu, KlimekPL napisał:

Chyba chciałeś powiedzieć "jeśli będę miał za dużo kasy"

Może i tak ale narazie są ważniejsze wydatki jak ciągnik🙄 

Ciapek wysiądzie to będzie remont a nie kupno drugiego odrazu😁

Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

ale żal, bo ojcowy 🤦

Wiele osób tak ma, mój kolega ma cztery Valtry w zakresie mocy od 70 do 200KM i C360 po ojcu. Po kapitalnym remoncie, po odnowieniu, po odpicowaniu cieszy oko i przypomina o dawnych czasach. A i czasem się przyda, coby jakiegoś grata na podwórku przestawić z miejsca na miejsce. :P 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś że bronię takich.

Jeździłeś kiedyś Zetorami typu 52-72? 60-tka się nie umywa, o ciapku nie wspominam, celowo nie mówię o zachodnich, bo temat był o Zetorze, czy jednak wolałbyś jakiegoś dużego Ursusa, najlepiej 1634 by się nadawał do folii, tak koledzy radzą.  :P

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Oj pleciesz.

Ja uważam że mały to się nadaje do ogrodu.

Mając nawet te 5 ha wolał bym taki z 80 koni.

To samo pytanie, pracowałeś na dużym Ursusie, masz porównanie czy taki wygodny w porównaniu do Zetora? zwłaszcza z przednim napędem, na polach gdzie krowa ma problem z obróceniem się, czy tylko wygłaszasz swoje zdanie nie mając pojęcia?   :P

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

do tego większy nie znaczy że więcej spali... mam u siebie porównanie

to wcale tak nie ma być 🤭 masz się orobić i żeby Ci wełbie huczało 🤭😁🙋‍♂️

Słuszna uwaga, tylko złe porównanie sprzętu :P duży Ursus jak będzie jeździł z wózkiem i robił wszystko to co może zrobić mały, to wtedy pogadamy o spalaniu.

Tu większość porad i odpowiedzi to jest typu, po co pchasz się w spodnie wąskie w pasie, jak te na 120kg i duży brzuch są super, albo buty 42, bierz 45, 46 są lepsze i wygodniejsze bo ja takie mam, noga ci urośnie i będziesz żałował że większych nie brałeś, koszt zakupu podobny, to przecież trzeba być kretynem żeby wybrać mniejsze.    xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
22 minuty temu, Desperado napisał:

To samo pytanie, pracowałeś na dużym Ursusie, masz porównanie czy taki wygodny w porównaniu do Zetora? zwłaszcza z przednim napędem, na polach gdzie krowa ma problem z obróceniem się, czy tylko wygłaszasz swoje zdanie nie mając pojęcia?   :P

...bo takie marzenie mam by duży traktor mieć....

Matko jaki Ty Szonuś zaczepny...

Opublikowano
22 minuty temu, Desperado napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś że bronię takich.

Jeździłeś kiedyś Zetorami typu 52-72? 60-tka się nie umywa, o ciapku nie wspominam, celowo nie mówię o zachodnich, bo temat był o Zetorze, czy jednak wolałbyś jakiegoś dużego Ursusa, najlepiej 1634 by się nadawał do folii, tak koledzy radzą.  :P

Słuszna uwaga, tylko złe porównanie sprzętu :P duży Ursus jak będzie jeździł z wózkiem i robił wszystko to co może zrobić mały, to wtedy pogadamy o spalaniu.

Tu większość porad i odpowiedzi to jest typu, po co pchasz się w spodnie wąskie w pasie, jak te na 120kg i duży brzuch są super, albo buty 42, bierz 45, 46 są lepsze i wygodniejsze bo ja takie mam, noga ci urośnie i będziesz żałował że większych nie brałeś, koszt zakupu podobny, to przecież trzeba być kretynem żeby wybrać mniejsze.    xD

A na co mi taki kolos jak 16🤭 

Dla mnie to taki w przedziale 50-70 koni i max gabarytów siuntki🤔.

Bardziej chodzi o wysokość 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v