Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, Szu15000 napisał:

sprzedane 4 byki, średnia 810kg wiek 23-24msc, U klasowe cena 14 netto.

Do kogo? 

Handlował ktoś z was z firmą wrzesień lub wróbel ze świętokrzyskiego? Nigdy do nich nie sprzedawałem i bym chciał poznać opinie 

Opublikowano

Wrzesień jakoś dziwnie zachowuję się przy ważeniu, byk wskakuje na wage a on ręce cyk do kieszeni... oczywiście najpierw opowieści że ma legalizowaną wagę itd. Kiedyś kolegę chciał zrobić ale się nie dał.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 18.02.2023 o 16:57, WojtekBuawski napisał:

na razie trzymam, będę mieć w sumie 7 sztuk do sprzedania. Liczę na 12zl za HF ale zobaczymy jak to będzie.

Nie cytuj poprzedniego posta!

jak dobry HF to myślę, że może się uda....

Opublikowano
25 minut temu, TommyLee napisał:

Wrzesień jakoś dziwnie zachowuję się przy ważeniu, byk wskakuje na wage a on ręce cyk do kieszeni... oczywiście najpierw opowieści że ma legalizowaną wagę itd. Kiedyś kolegę chciał zrobić ale się nie dał.

Dzięki, bo daje mi 14 netto za lm tylko nie wiem właśnie jak z wagą i płatnością. Wagi się nie boje bo mam zawsze zważone. A wróbel ktoś się orientuje?

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Za czyste limuziaki wszędzie dostaniesz po 14 netto 

Tylko oni mi tyle dają, reszta do 13 netto....

Dwa czyste reszta mieszańce 

Opublikowano
10 godzin temu, Berthold napisał:

Jeśli wyjdzie to samo to sprzedawaj zawsze na żywo bo możesz się zdziwić ...

14 netto na żywa nikt nie proponował . Może dlatego ze mam swoją wagę ?🤭

• Like 1
Opublikowano

Jak ten tydzień z cenami? Raczej bez zmian?

Pytanie do bardziej doświadczonych. Kupiłem odsadki LM w średniej wadze 310kg. Są u mnie 445dni. Z ważyłem jednego średniaka i ma 805kg. Wychodzi że przyrosty około 1,1kg. Co Wy na to?

Z ważyłem też największego od swojej mamki CHxLM i ma 960kg wiek równo 23mies. 960kg - 50kg (załóżmy wagę cielaka po urodzeniu) 910kg/700dni= przyrosty1,3kg dobrze liczę?

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Pytanie do bardziej doświadczonych. Kupiłem odsadki LM w średniej wadze 310kg. Są u mnie 445dni. Z ważyłem jednego średniaka i ma 805kg. Wychodzi że przyrosty około 1,1kg. Co Wy na to?

Z ważyłem też największego od swojej mamki CHxLM i ma 960kg wiek równo 23mies. 960kg - 50kg (załóżmy wagę cielaka po urodzeniu) 910kg/700dni= przyrosty1,3kg dobrze liczę?

Być może to limuziaki powinny jechać da da do 20msc , gdyby jeszcze były zważone ok 18msc to wszystko byłoby jasne 

Charolaise to rasa późno dojrzewająca 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, wojak1986 napisał:

Inny gabaryt od szaloreza. Pytanie jeszcze czy odsadek dokarmiany, ile mleka ma mamka?

Te kupione były odsadzone i nauczone śruty a ile były przy mamkach to nie wiem. Moje cielaki dokarmiane są przy mamkach. 

Bydło Charolaise tańsze od LM ale przyrosty będą lepsze do tego krowy spokojniejsze. Wczoraj wycieliła się pierwiastka. Poród szybki bez pomocy. Niesamowite jaka spokojna i opiekuńcza

IMG_20230220_083621_1.jpg

Edytowane przez Daro20
  • Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, TommyLee napisał:

Może w ping ponga gra

Opublikowano

macie jakieś "złote" rady na problemy z płucami u cieląt? zawsze 1-2 sztuki na grupę chorują... przeciągów brak.. podając im selectan oxytet i tym podobne leki działają 3-4 dni i choroba wraca.. macie jakieś sprawdzone sposoby?

Opublikowano

W jakim wieku masz teraz te LM?? Czym karmisz?

14 godzin temu, Daro20 napisał:

W jakim wieku masz teraz te LM?? Czym karmisz?

Opublikowano
2 godziny temu, Szu15000 napisał:

macie jakieś "złote" rady na problemy z płucami u cieląt? zawsze 1-2 sztuki na grupę chorują... przeciągów brak.. podając im selectan oxytet i tym podobne leki działają 3-4 dni i choroba wraca.. macie jakieś sprawdzone sposoby?

NIE MA  

Bierz na klatę jak padnie jeden to trzeba kupić trzy to jedyny sposób na powiększanie stada 🤭

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v