Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kris82 napisał:

22 minuty temu, WojtekBuawski napisał:

Wczoraj sprzedałem 2hf 490kg 10zł netto oraz 1bb 575kg 11netto. Kulwicki

12 nie chciał dać za bb bo za mały. Pewnie gdzieś koło 700kg musiałby mieć

Czemu takie małe sprzedaleś. Mi za bb po 12 zaoferował wagowo ok 750.

Mam gleby głównie V i VI klasa. Nie karmię jakims dobrym żarciem, bo nie kupuje komponentów a dwa, że na początku czerwca skończyła mi się kiszonka z qq. W poprzednim roku siew qq z targu zjebał obsadę i nie było masy tyle co zwykle, większość nawet 3 razy była przesiewana :( . Brak kiszonki z qq musiałem zastąpić sianokiszonką więc pierwszy tegoroczny pokos był karmiony na bieżąco aż do końca sierpnia. Pierwszy i ostatni pokos na sianokiszonke był z "słodkich" łąk, kośnych. Drugiego i trzeciego pokosu nie było. Co się dało to się wykosilo i dawane na surowo. Potem były cięte słabe poplony scinaczem zielonek, skarmiane na surowo aż do połowy listopada i od tamtego czasu cały czas bele a zapas nikły i bezwartościowy bo pochodzi z łąki torfowej. Tylko tam rosła trawa i zbierało się 3 pokosy. Susza była straszna. Mam 0.7ha III trawa z lucerną. Zwykle było to 15 bel(bele liczone po mojemu) a drugi pokos wyszło raptem 5 i bardzo suche. Trzeci był lepszy bo było 8 ale to i tak nijak się ma do tego co było. Tegoroczna kiszonka z qq minimum ⅓ mniej niż zwykle. Teraz będę kupował 2-3 wanny wysłodków.

kris82 napisał:

Czemu takie małe sprzedaleś. Mi za bb po 12 zaoferował wagowo ok 750.

Tak w ogóle to nie wiem czy wiele by przybrał. W październiku sprzedawałem byka mm, wiekowo jak ten bb, stały obok siebie i miał 650kg. Belg okrągły i mięsisty ale krótki. Pewnej musiałbym im dawać coś białkowego, żeby dobrze przybierały.

Opublikowano
6 godzin temu, WojtekBuawski napisał:

Mam gleby głównie V i VI klasa. Nie karmię jakims dobrym żarciem, bo nie kupuje komponentów a dwa, że na początku czerwca skończyła mi się kiszonka z qq. W poprzednim roku siew qq z targu zj***ł obsadę i nie było masy tyle co zwykle, większość nawet 3 razy była przesiewana :( . Brak kiszonki z qq musiałem zastąpić sianokiszonką więc pierwszy tegoroczny pokos był karmiony na bieżąco aż do końca sierpnia. Pierwszy i ostatni pokos na sianokiszonke był z "słodkich" łąk, kośnych. Drugiego i trzeciego pokosu nie było. Co się dało to się wykosilo i dawane na surowo. Potem były cięte słabe poplony scinaczem zielonek, skarmiane na surowo aż do połowy listopada i od tamtego czasu cały czas bele a zapas nikły i bezwartościowy bo pochodzi z łąki torfowej. Tylko tam rosła trawa i zbierało się 3 pokosy. Susza była straszna. Mam 0.7ha III trawa z lucerną. Zwykle było to 15 bel(bele liczone po mojemu) a drugi pokos wyszło raptem 5 i bardzo suche. Trzeci był lepszy bo było 8 ale to i tak nijak się ma do tego co było. Tegoroczna kiszonka z qq minimum ⅓ mniej niż zwykle. Teraz będę kupował 2-3 wanny wysłodków.

Tak z ciekawości ile u Ciebie tir wysłodków?

Opublikowano
12 godzin temu, robert1226 napisał:

Pytam bo był u mnie jakiś naganiacz od nich to po jego gadce zanim zacząłem z nimi handel to już mi się go odechciało prawie za wszystko obcina z ceny , a później mówi że w Niemczech taniej kupi krowy niż w Polsce,  to mu powiedziałem to po hu...... do mnie przyjechał jedz do Niemca i tyle gadki. A cenę to za krowę max 15 zł po uboju.

15,70 w poniedziałek sprzedawane. O klasa.

Opublikowano
10 godzin temu, DANDYS napisał:

ta a jak handlarz po wakacjach przyjechał zobaczył byka ok 500kg to mówi P klasa 8 zł 😄

jak się daje, tak się kraje 

ludzie przyzwyczaili się że za wszystko ciąć trzeba. 

wiek też że rozplodnik tanio trzeba bo 30 miesięcy skończył 🤣

o klasa po wakacjach i tak była dla dobrego posrednika koło 19 netto za 240 plus. 

Opublikowano
9 godzin temu, WojtekBuawski napisał:

Tegoroczna kiszonka z qq minimum ⅓ mniej niż zwykle. Teraz będę kupował 2-3 wanny wysłodków.

Z Chełmży bierzesz, ciekawe czy zeszli trochę z ceny bo nawet sms rozsyłają że można kupić a rządali 4200-300 zależy jaka odległość 

Opublikowano
31 minut temu, kris82 napisał:

Z Chełmży bierzesz, ciekawe czy zeszli trochę z ceny bo nawet sms rozsyłają że można kupić a rządali 4200-300 zależy jaka odległość 

U mnie różnica na pośrednikach z Malborka  800 - 900zł na aucie

Opublikowano

Kupiłem za 3100 , jeszcze mi dowiozą jutro,  ale żałuję bo we wrześniu chciał po 2900 wozić a nie miałem na to czasu 

Zresztą miałem pewność,  że dostanę 5 aut po 2200 , ale ktoś tak dobrze posmarował że mnie wyrolowali 

Ceny brutto

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Cybulek17 napisał:

Kupiłem za 3100 , jeszcze mi dowiozą jutro,  ale żałuję bo we wrześniu chciał po 2900 wozić a nie miałem na to czasu 

Zresztą miałem pewność,  że dostanę 5 aut po 2200 , ale ktoś tak dobrze posmarował że mnie wyrolowali 

Ceny brutto

SMS wysyłają bo się cukrownie zawalili,ludzie pisali się na mokre, warunki pogodowe się zwaliły i nie ma jak wjechać i nikt nie odbieral.-teraz wysłodki niech se wsadzą w d...

Opublikowano
24 minuty temu, goraj555 napisał:

Mieliście problem z biegunkami u cieląt po tmr z biofeedu ?

Nie , może zbyt gwałtowna zmiana 

25 minut temu, MariuszDe napisał:

Ja kupiłem w październiku po 2800 brutto z Ropczyc  daje i się nie psują a  pod koniec listopada już wozili po 2100-2200

Ile km transport ? Bo u nas po 2200 mają plantatorzy + transport 

1 godzinę temu, Baks00 napisał:

SMS wysyłają bo się cukrownie zawalili,ludzie pisali się na mokre, warunki pogodowe się zwaliły i nie ma jak wjechać i nikt nie odbieral.-teraz wysłodki niech se wsadzą w d...

U nas trochę inna Sytuacja.  Pod nosem ferma 5tyś mlecznych , BARDZO  wpływowa...

Opublikowano
16 minut temu, Cybulek17 napisał:

Nie , może zbyt gwałtowna zmiana 

Ile km transport ? Bo u nas po 2200 mają plantatorzy + transport 

U nas trochę inna Sytuacja.  Pod nosem ferma 5tyś mlecznych , BARDZO  wpływowa...

Około 120 km cena już z transportem

Opublikowano
Rafi1979 napisał:

Na wadze ogólnej chyba nie mogą walnąć ? 

Mogą, albo wylewają wodę albo coś innego z zbiornika co jest pod tirem także i z ogólnej trzeba uważać

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak z ogólnej mogą oszukać ? Jakieś przykłady. A jest napisane że zbiornik z wodą . Czyli musieliby opróżnić ten zbiornik z wodą po zważeniu pustego samochodu ?  

Edytowane przez Rafi1979
Opublikowano
3 godziny temu, Rafi1979 napisał:

Na wadze ogólnej chyba nie mogą walnąć ? 

No nieeeeeeee 🤣🤣

58 minut temu, szymon09875 napisał:

@soltys48 opowiedz jak telefon nagły dzwonił 🤣

Nie będę tu nikogo za darmo reklamował 🤣

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v