Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Panowie dziś miałem telefon z agencji że wpadają na kontrol, głównie sprawdzić czy są kolczyki i czy zgłoszenia na czas, na co najbardziej zwracają uwagę w oborze ? 

Kolczyki i przemieszczenia mam dobrze 

Miałem w maju kontrole z agencji dotyczącą dopłat do bydła, bo po raz pierwszy zgłaszałem jako ja bydło do dopłat, to panowie weszli do obory, zerknęli czy każda sztuka ma kolczyk, sprawdzili czy stan rzeczywisty zgadza się ze stanem w irz, i to było na tyle działań w terenie, następnie w domu zapytali czy prowadzę księgę bydła, powiedziałem, że wszystkie zgłoszenia w gospodarstwie robię od kilku lat wyłącznie elektronicznie, spojrzeli tylko, że w irz wszystkie zgłoszenia są jako "pasujące" no i przeszli do uzupełnienia protokołu z kontroli i szczerze mówiąc dłużej oni uzupełniali te papiery niż byli w oborze, także jeśli masz wszystko ok, to nie musisz się niczego obawiać, gorzej by było jakby to była kontrol z weterynarii wtedy oni potrafią nieźle przetrzepać temat, chociaż jak ze wszystkim zależy na jakiego człowieka trafisz.

10 godzin temu, ab23 napisał:

Ta kontrola to żadna kontrola😉 

Tylko że od przyszłego roku nie ma tłumaczenia że IRZ nie działa !!

Otóż to dokładnie, taka kontrol to nic wielkiego, zdarzają się o wiele gorsze kontrole ;)

A co do tłumaczeń, że irz nie działa to jedno, ale szczerze mówiąc to niektórzy sami sobie robią problemy, niby masz te 7 dni na zgłoszenie to co za problem po kupnie czy sprzedaży lub też innej sprawie w tej materii od razu w ten sam dzień usiąść z kawą przed kompem i zrobić zgłoszenie, ale niektórzy są lenie do potęgi n i czekają do ostatniego dnia, a później wielkie zdziwienie, że portal nie działa, i wszyscy w koło winni, tylko nie rolnik, który zwlekał z tym tematem. Rozumiem jak wcześniej z każdym zgłoszeniem trzeba było jechać do agencji to czasem był trochę problem, żeby znaleźć wolny dzień ale nie teraz gdzie nawet z telefonu w przeciągu 5-10 min można temat ogarnąć.

8 godzin temu, Raptus902 napisał:

Sprawa skończyła się tak że gdy każdy po potwierdzał zdarzenia wskoczyło że pasuje. Pewnie cielak miał bardzo długi łańcuch właścicieli i trochę to trwało.

O to fajnie, że się wszystko wyjaśniło :) Zapewne tak było jak piszesz, lub po prostu poprzedni właściciel myślał, że handlarz za niego zgłosi tak jak było swego czasu przed zmianą przepisów i po prostu nie zgłosił i to wisiało tak bez powiązania.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

To kiedy planujesz sprzedawac? Ja myslalem jakos przed swietami albo przed nowym rokiem jakoś o ile beda wtedy brac. Choc nie wiem czy choc te 20gr na żywo bedzie wiecej w tym okresie?

Nie wiem. U mnie już mało zostało. Teraz będzie 3-4szt także bez spiny

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

poidło nie jest wymogiem. 

wystarczy jak się powie że dwa razy dziennie pojone. 

obory przewietrzyć kto lubi dusić bydło, bo zmarznie 

poziom gazów też był u mnie badany. 

Dokładnie tak jak piszesz,ja ze 3 lata temu miałem kontrol i w jednym pomieszczeniu jak miałem jeszcze opasy były cielaki i 3 krowy zasuszone tam nie było poideł i to wtedy nawet kontrol z weterynarii była nie z agencji i wet się pyta jak poje ja że z wiaderka a on ile razy ja na to że 2 i ok napisał w protokole więcej się nie pytał ..

Opublikowano
56 minut temu, Cybulek17 napisał:

Ile razy dziennie pijesz w upały ? Też dwa ? 

nie każdy prowadzi tucz fermowy. 

nigdzie nie jest zapisane że musi być poidło. 

jest jeszcze mnóstwo wiat i stodol gdzie bydło jest pojone w starych wannach i kastrach i to nie tylko u nas, ale i w starej ue. 

Opublikowano
30 minut temu, HF86 napisał:

nie każdy prowadzi tucz fermowy. 

nigdzie nie jest zapisane że musi być poidło. 

jest jeszcze mnóstwo wiat i stodol gdzie bydło jest pojone w starych wannach i kastrach i to nie tylko u nas, ale i w starej ue. 

No ale to jeszcze jest co innego bo te wanny czy kastry jeśli bydło jest luzem to jest stały dostęp do wody..no ale tak czy siak to są obory co i z wiader poja i nie ma problemu...

Opublikowano
25 minut temu, MariuszDe napisał:

No ale to jeszcze jest co innego bo te wanny czy kastry jeśli bydło jest luzem to jest stały dostęp do wody..no ale tak czy siak to są obory co i z wiader poja i nie ma problemu...

Dopóki nie trafia na uja..  

Miałem kontrol z weterynarii dwa lata temu przy kabanach

Trafiłem na dobrego cwaniaczka, dzień wcześniej rozpocząłem żniwa i przyczepił się że świeże zboże nie jest przykryte plandeką 

Opublikowano

za 4 odpadowe hfy bezjajcowe 11 brutto wyszło w tym jeden ogr 500 kg był 

Opublikowano
44 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Jak to się stało ?

Już od dłuższego czasu przygotowywali się do tego. Ubojnia fajna ale coraz bardziej przeszkadzała ludziom jej lokalizacja praktycznie w centrum miasta

30 minut temu, cinek1808 napisał:

Mówił handlarz że za tą co na samochodzie stoi dał 5 zł  dużo też podobno sprzedają bydła bez wagi po 500 kg 

Stara śpiewka......

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, cinek1808 napisał:

Mówił handlarz że za tą co na samochodzie stoi dał 5 zł  dużo też podobno sprzedają bydła bez wagi po 500 kg 

Opie makaron już miałeś ma uszach 

Opublikowano
9 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Miałem w maju kontrole z agencji dotyczącą dopłat do bydła, bo po raz pierwszy zgłaszałem jako ja bydło do dopłat, to panowie weszli do obory, zerknęli czy każda sztuka ma kolczyk, sprawdzili czy stan rzeczywisty zgadza się ze stanem w irz, i to było na tyle działań w terenie, następnie w domu zapytali czy prowadzę księgę bydła, powiedziałem, że wszystkie zgłoszenia w gospodarstwie robię od kilku lat wyłącznie elektronicznie, spojrzeli tylko, że w irz wszystkie zgłoszenia są jako "pasujące" no i przeszli do uzupełnienia protokołu z kontroli i szczerze mówiąc dłużej oni uzupełniali te papiery niż byli w oborze, także jeśli masz wszystko ok, to nie musisz się niczego obawiać, gorzej by było jakby to była kontrol z weterynarii wtedy oni potrafią nieźle przetrzepać temat, chociaż jak ze wszystkim zależy na jakiego człowieka trafisz.

Otóż to dokładnie, taka kontrol to nic wielkiego, zdarzają się o wiele gorsze kontrole ;)

A co do tłumaczeń, że irz nie działa to jedno, ale szczerze mówiąc to niektórzy sami sobie robią problemy, niby masz te 7 dni na zgłoszenie to co za problem po kupnie czy sprzedaży lub też innej sprawie w tej materii od razu w ten sam dzień usiąść z kawą przed kompem i zrobić zgłoszenie, ale niektórzy są lenie do potęgi n i czekają do ostatniego dnia, a później wielkie zdziwienie, że portal nie działa, i wszyscy w koło winni, tylko nie rolnik, który zwlekał z tym tematem. Rozumiem jak wcześniej z każdym zgłoszeniem trzeba było jechać do agencji to czasem był trochę problem, żeby znaleźć wolny dzień ale nie teraz gdzie nawet z telefonu w przeciągu 5-10 min można temat ogarnąć.

O to fajnie, że się wszystko wyjaśniło :) Zapewne tak było jak piszesz, lub po prostu poprzedni właściciel myślał, że handlarz za niego zgłosi tak jak było swego czasu przed zmianą przepisów i po prostu nie zgłosił i to wisiało tak bez powiązania.

Rok temu czy 2 miałem kontrol niby z agencji ale przyjechała weterynaria. Pani weszła do obory, popatrzyła czy nic zdechnientego nie leży (tak to wyglądało🤭) spisała numery, kojce pomierzyła "na oko" i to by było na tyle. Mandat i tak był bo ileś tam lat temu były 2 zgłoszenia po terminie (swoją drogą prawdopodobnie z winy agencji...) Poideł nie było i nawet nie nie pytała a i warunki w porównaniu do teraźniejszych też takie sobie 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, soltys48 napisał:

Już od dłuższego czasu przygotowywali się do tego. Ubojnia fajna ale coraz bardziej przeszkadzała ludziom jej lokalizacja praktycznie w centrum miasta

A to w Czersku się palił w 2018 ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v