Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zazwyczaj dzień leży i zwijam

Nic nie dodaje 

37 minut temu, Bartek933 napisał:

Trzeba 

Nieprawda 

39 minut temu, maroko napisał:

Brał Żyw-Pol

A jeszcze odnośnie księgo papierowej bydła. Nadal tam trzeba wpisywać coś ? Skoro wszystko zgłasza się przez internet.

Masz ją mieć jeśli są jeszcze żywe sztuki w niej zapisane 

Opublikowano
44 minuty temu, maroko napisał:

Brał Żyw-Pol

A jeszcze odnośnie księgo papierowej bydła. Nadal tam trzeba wpisywać coś ? Skoro wszystko zgłasza się przez internet.

Nie trzeba .

"Jeżeli posiadacz zwierzęcia uzyskał dostęp do systemu teleinformatycznego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (aplikacja IRZplus) i wyłącznie za jego pośrednictwem dokonuje zgłoszeń zdarzeń wynikających z przepisów ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt - zwolniony jest z prowadzenia księgi rejestracji w formie papierowej. W takim przypadku uważa się, że księga rejestracji prowadzona jest w formie elektronicznej.

Posiadacz zwierzęcia, który nie zdecyduje się na wyłączne korzystanie z aplikacji IRZplus, prowadzi w siedzibie stada księgę rejestracji w formie papierowej (na dotychczasowych zasadach do dnia rozpoczęcia zgłaszania do komputerowej bazy danych zdarzeń dotyczących zwierząt, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2025r).".  

https://www.gov.pl/web/arimr/obowiazki-posiadacza-zwierzat-w-ramach-systemu-irz

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, maroko napisał:

U Was też biorą 8 % na skitkę? Godzicie się na to czy są firmy które mniej odrzucają na odpad. Odstawione 5 jałówek po 11.50 brutto

U nas to samo przeważnie  8% w najlepszym wypadku 7 ale rzadko to się zdarza

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bartek933 napisał:

Prawda 

Jeśli wszystko przez aplikację to nic nie trzeba, chyba że coś papierowo ale chyba już nie można papierowo ?

Z krowy 8%, z byka i jałówki 7%. Chyba że z luzu to można coś urwać 

Opublikowano
4 minuty temu, MariuszDe napisał:

U nas to samo przeważnie  8% w najlepszym wypadku 7 ale rzadko to się zdarza

Nie mają konkurencji to walą ile mogą. Jak zwierzak ma bebech to żarcia się w nim zmieści a mięsny talia wcięta później wzięli 50 kg a w nim max 20 odpadu...

Opublikowano
5 minut temu, lamboEVO100 napisał:

Jeśli wszystko przez aplikację to nic nie trzeba, chyba że coś papierowo ale chyba już nie można papierowo ?

Miałem kontrolę z weterynarii i chciały Panie księgę i nawet sprawdzały wydarzenia.

Wiec piszę z doświadczenia, kontrolę latem mialem 

Opublikowano
4 minuty temu, Bartek933 napisał:

Miałem kontrolę z weterynarii i chciały Panie księgę i nawet sprawdzały wydarzenia.

Jeszcze może proboszcz zajrzeć i dla niego coś będziemy prowadzić. Paszporty zlikwidowali to tylko papierki bo kto w tym się połapie tak naprawdę 

Opublikowano
Bartek933 napisał:

5 minut temu, lamboEVO100 napisał:

Ja mialem kontrole z Agencji co do zgloszonych sztuk na doplaty i ksiegi nie chcieli bo zglaszam wszystko elektronicznie.

Opublikowano
7 minut temu, wojak1986 napisał:

Jeszcze może proboszcz zajrzeć i dla niego coś będziemy prowadzić. Paszporty zlikwidowali to tylko papierki bo kto w tym się połapie tak naprawdę 

No nie wiem.. miały ileś zdarzeń losowo wybranych i sprawdzały czy się zgadza.

@JarekBazydlo a u mnie świeci słońce...

Opublikowano
Bartek933 napisał:

7 minut temu, wojak1986 napisał:

No nie wiem.. miały ileś zdarzeń losowo wybranych i sprawdzały czy się zgadza.

@JarekBazydlo a u mnie świeci słońce...

A co to ma wspolnego z cenami bydła???

Prosze nie spamować i pisac zgodnie z tematem.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Co my właściwie możemy? Jest przepis później egzekucja. Tych organizacji kontrolujących coraz więcej 

Nie wiem,  nie szedłem w spór bo kontrolujące były naprawdę w porządku. Jakiś pseudorolnik zagłodził w okolicy byki i później mieliśmy zmasowane kontrolę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Prawda 

👇👇👇👇👇👇👇👇

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Nie trzeba .

"Jeżeli posiadacz zwierzęcia uzyskał dostęp do systemu teleinformatycznego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (aplikacja IRZplus) i wyłącznie za jego pośrednictwem dokonuje zgłoszeń zdarzeń wynikających z przepisów ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt - zwolniony jest z prowadzenia księgi rejestracji w formie papierowej. W takim przypadku uważa się, że księga rejestracji prowadzona jest w formie elektronicznej.

Posiadacz zwierzęcia, który nie zdecyduje się na wyłączne korzystanie z aplikacji IRZplus, prowadzi w siedzibie stada księgę rejestracji w formie papierowej (na dotychczasowych zasadach do dnia rozpoczęcia zgłaszania do komputerowej bazy danych zdarzeń dotyczących zwierząt, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2025r).".  

https://www.gov.pl/web/arimr/obowiazki-posiadacza-zwierzat-w-ramach-systemu-irz

1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

A ja kontrolę ARiMR i Piwet 

🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v