Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Karol8885 napisał:

Będziemy Handlowali z innych krajów, nie ma co się spinać. Jeśli polskie ubojnie potrafią importować żywiec z Niemiec , Słowacji , Węgier, a mięso na haku już jedzie do nas z Hiszpanii czy Włoch (KROWY) to naprawdę daleko nam nie brakuje.

W tym kraju jakos nic sie nie opłaca robic.

I bardzo się cieszę, ze zostaną osoby, które potrafią liczyć koszty. Będzie wtedy albo profesjonalny hodowca albo wcale. 
Ktoś chyba zapomina, ze przez ostatnie lata w całej gospodarce graliśmy na Easy mode. Czego się człowiek nie dotknął to zostawała kasa.  Ten mądry pozostawiał pieniądze z górki, żeby przetrwać  gorsze czasy.  Mieli zwroty po 7-10% z inwestycji w każdy biznes i płakanie, ze to mało. Gdzie w ustabilizowanym rynku , takie 5% zysku to juz jest kosmos.

W tym momencie , i tak ubojnie za dużo płaca w stosunku do sprzedaży jaka jest. Tam tez nie będzie kokosów i niestety nie zdziwię się jak niedługo usłyszymy o kolejnych bankrutach. 
 Ubojnie pracują na marzy 1-1,5%, oczywiście przy wielomilionowych obrotach i zatrudniając 100-200-300 ludzi.
Euro w poprzednim tygodniu troche ich uratowało ale realnie bez oszustw, zanizania wagi , i klas i innych kombinacji to byk powinien max kosztować obecnie na WBC 19 PLN za O.

NIe mowie, ze rolnik ma lepiej , bo to nie licytacja. Ale jesteśmy mistrzami narzekania. Każdy biznes jest dochodowy, każdy. Jeśli Tobie się cos nie składa , to trzeba lepiej pracować, więcej wiedzieć, lepszych kontrahentów szukać , optymalizować. Albo po prostu przestać to robic i znaleźć cos innego.

mhym, już widzę jak Pan handlarz brudzi się obornikiem za 1-1,5% marży

powiedz mi jak policzysz marże rolnikowi który angażuje w biznes dwa lata pieniądze?

a jak liczysz marże podmiotu skupującego który dziś kupi, jutro sprzeda, ewentualnie zamrozi pieniądze na czas jaki wynika z różnicy terminów na fakturach zakupu i sprzedaży

trochę to powiewa propagandą w stylu "pracujcie i cieszcie się że nie dokładacie" czyli standardowo płacimy tyle by przetrwali ale nie zarobili za dużo

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, pedro2 napisał:

Jak ja uwielbiam takich mini obszarników 5ha na krzyż, co najlepiej się na wszystkim znają i wszystkich pouczają. 🤦 no za***isty jesteś gospodarz, drugi pełnowartościowy pokos we wrześniu.

Mam we wsi takiego fachowca co nigdy kartofli nie sadził, a co roku mnie poucza jak robić i ile czego dać 🤭 

Weź Ty się chłopaku za robotę i nie oglądaj somsiadowych bel boś sam nie lepszy.

Wypchaj się z tymi hektarami kołchożniku jeden......🤭

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Karol8885 napisał:

A 2 lata temu ile kosztowala przenica?

Wlasnie tak myslacy ludzie nie powinni tego robic. 

Jesli kalkulujesz biznes na podstawie historycznie wysokich cen wywolanych wydarzeniem ekstremalnym jakim jest wojna. I na podstawie tego przygotowujesz wieloletni plan to naprawde nie rob tego bo sobie krzywde zrobisz.

Typowe podejscie, truskawki w tym roku 10 pln za kg. Hurra sadzimy truskawki. Za rok/dwa, 2 zl. Przenica 1700 , ja pier.... wszystkie moje hektary obsieje , o spadlo , Oramy nie oplaca sie i tak wkolko.

To nie o to chodzi .. mi chodzi o te twoje 5 % zysku hehe .. to jest śmieszne .. 

Masz roczny przychód z gospodarstwa załóżmy 200 tysięcy a Twój zysk to 0.05 x 200 tys = 10 tysięcy .. Nie zapomnij o tym żeby mleć własne ziarno na chleb bo umrzesz z głodu .. takie kocopoły piszesz aż głowa boli 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
9 godzin temu, mikcom20 napisał:

Co robicie przy wzdęciach u około dwu miesięcznego cielaka? Apetyt ma, biegunki nie, mleka nie dostaje tylko granulki i siano. Jeden dzień jest ok, na drugi gruby jak balon.

Sprawdź Tympa calf gel

Opublikowano
Dnia 12.09.2023 o 07:27, mikcom20 napisał:

Nie raz przechodzi, a nie raz wężykiem. Różnie bywa

U mnie też tak miała 3 miesięczna simentalka. Po dwóch tygodniach ciągłego przepychania wężem poszła pod nóż i okazało się że miała jakiegoś guza w jelitach 

Opublikowano

Tak się zastanawiam bo wiadomo nie raz trafi się taka sztuka ale byk jak ma 650kg to coś z niego zostaje ? Ja jak sprzedaje poniżej 820kg to jestem wkurwiony że słabo przybierał jak na 2 lata ma od urodzenia .

Opublikowano

650 kg urodzone 25,04,2022 17 miesiecy mialy ale jeden okulal na przednie nogi weterynarze nie chca u nas leczyc takich sztuk nie jadl juz 3dni i trz bylo pogonic po jednego tez nie bardzo chcieli przyjechac 30% zyta dostawaly moze przez to okulal

Opublikowano
2 godziny temu, outstanding napisał:

Czy nie za późno już(podkarpackie )aby zasiać żyta z wyka dla byków a później po tym kuku? Jakie kg żyta a ile wyki?

sieje zawsze w październiku i się udaje, na wiosne jak najwcześniej azot i 10 maja zbiór

Opublikowano
Dnia 11.09.2023 o 19:05, pedro2 napisał:

Jak ja uwielbiam takich mini obszarników 5ha na krzyż, co najlepiej się na wszystkim znają i wszystkich pouczają. 🤦 no za***isty jesteś gospodarz, drugi pełnowartościowy pokos we wrześniu.

Mam we wsi takiego fachowca co nigdy kartofli nie sadził, a co roku mnie poucza jak robić i ile czego dać 🤭 

Weź Ty się chłopaku za robotę i nie oglądaj somsiadowych bel boś sam nie lepszy.

Jak na pseudo bambra złych nie mam akurat na mrozy będą dla rogaczy 😉, wiem wiem u ciebie najmniejszy jest taki jak u mnie największy ale ja sądzę tylko 8 arów bo więcej mi nie trzeba 🤷

IMG_20230908_154758.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v