Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Cybulek17 napisał:

. Raz  , że biskupiec pokazał brak honoru jak mieli przyjechać na ubój z konieczności,  

Takie rzeczy to się robi samemu ,robota lepsza niż przy Wieprzu...

Opublikowano
13 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Rafał ma zaklepane już te simy za dwa tyg i hfy na marzec chce . Raz  , że biskupiec pokazał brak honoru jak mieli przyjechać na ubój z konieczności,  a dwa nowy przedstawiciel mnie zlał

13 godzin temu, soltys48 napisał:

Ci ich przedstawiciele to poniżej mułu

Trzy: ustalona cena nic u nich nie znaczy, nie odebrali towaru po ustalonej cenie i w następnym tygodniu proponowali mniejszą za ten sam towar

Cztery: Przedstawiciel ogląda bydło i nie jest wstanie wycenić, podaje ceny z palca i w kółko powtarza że szef na pewno coś dołoży (po co taki przedstawiciel i po co przyjeżdża wyceniać?)

Opublikowano (edytowane)

Może wy mądrzejsze podpowiecie 

Pacjent cielak około 150 kg , temperatury nie ma , płuca czyste, suchy kaszle,  oddech bardzo mocny i widać że go coś boli pod czas oddychania ,  nic nie chce jeść ani pić tylko stęka podczas oddychania , chudnie i się odwadniania w oczach, ma  nieregularne prace serca , weterynarz już zrobił co mógł nawet magnez do żołądka włożyliśmy bo podejrzewa że  ma wbite ciało obce w środku 

Może wy coś nowego powiecie na ten temat 🤷

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Z 3 i 4 nie zgodzę się 

tak było, i jeszcze gość po tej 3 wali tekst że będzie zaglądał od czasu do czasu bo przecież to jest biznes i nie ma się co obrażać 😜

• Haha 1
Opublikowano

Niewiele ponad 670,dwa lata miał grudniu🤭

3 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

tak było, i jeszcze gość po tej 3 wali tekst że będzie zaglądał od czasu do czasu bo przecież to jest biznes i nie ma się co obrażać 😜

U mnie nie miałby już po co zajeżdżać 

Opublikowano (edytowane)

W dniu dzisiejszym nastąpiło uroczyste otwarcie nowej obory .Docelowa obsada 6 sztuk ,wartość inwestycji 3452 zł ,czas realizacji ok. 12 miesiecy (długo bo brak ludzi do roboty ,ale za to projekt powstał w pół bezsennej nocy)Udział srodków EU ZERO złotych (100% środków własnych) Dziękuje dla zakładu energetycznego za sprzedaż w atrakcyjnej cenie słupów ,dziękuję dla skupu złomu za sprzedaż materiałów stalowych ,dziękuje dla miejscowego tartaku za odpady drewna .

Właściciele zakładów mięsnych którzy mimo zaproszenia nie wzieli udziału w uroczystym otwarciu obory będą pomijani przy sprzedaży zwierząt z nowo otwartego obiektu , informuję że aby nie przyczyniać się do nadprodukcji której efektem są obniżki cenników u handlarzy obiekt narazie zapełniony jest w 66 %( cztery jałówki)😀

IMG_20230202_102828_732.jpg

Edytowane przez marijusz
  • Thanks 1
  • Haha 15
Opublikowano

21 minut temu, soltys48 napisał:

Niewiele ponad 670,dwa lata miał grudniu🤭

U mnie nie miałby już po co zajeżdżać 

oto ostatnie słowa które usłyszał "ale po co chcesz przyjeżdżać?" i już koniec dyskusji

Opublikowano

@marijusz 

mogłeś większą stawiać. 

ja wam miejsce na rynku wołowiny robię. 

dzisiaj gospodarstwo z którego  18 lat każdego cieluna kupiłem oddałem. 

Opublikowano (edytowane)

drugi obiekt w polu powstaje bo siedlisko małe i wąskie jak podwórka w mieście .

a u mnie chyba też nie długo bedzie do składowania drewna to służyło

23 godziny temu, Karollorak93 napisał:

Jakie mieliście ostatnie ceny rzepakowej? 

podlasie 2050 a teraz ma być 2200 , bo rzepak tani i nikt nie sprzedaje to sruta drożeje bo zaczyna brakować na rynku (takie mądre tłumaczenie)

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
26 minut temu, marijusz napisał:

W dniu dzisiejszym nastąpiło uroczyste otwarcie nowej obory .Docelowa obsada 6 sztuk ,wartość inwestycji 3452 zł ,czas realizacji ok. 12 miesiecy (długo bo brak ludzi do roboty ,ale za to projekt powstał w pół bezsennej nocy)Udział srodków EU ZERO złotych (100% środków własnych) Dziękuje dla zakładu energetycznego za sprzedaż w atrakcyjnej cenie słupów ,dziękuję dla skupu złomu za sprzedaż materiałów stalowych ,dziękuje dla miejscowego tartaku za odpady drewna .

Właściciele zakładów mięsnych którzy mimo zaproszenia nie wzieli udziału w uroczystym otwarciu obory będą pomijani przy sprzedaży zwierząt z nowo otwartego obiektu , informuję że aby nie przyczyniać się do nadprodukcji której efektem są obniżki cenników u handlarzy obiekt narazie zapełniony jest w 66 %( cztery jałówki)😀

IMG_20230202_102828_732.jpg

Będziesz je tam tak trzymał cała zimę dwie ściany otwarte jak będzie śnieg sypać to i tak je zasypie a jak przyjdą mrozy powyżej -10 co z wodą pojęciem. Pomysł ogulnie fajny ale na lato 

Opublikowano

powiem ci że u mnie te co cały rok łażą na polu to są najzdrowsze ( one też dziś z pola zgonione bo cielne to chcę aby troche sie oswoiły )

teraz zimą woda bedzie lana do beczki a latem poidło

Opublikowano

Może i zdrowe ale według mnie bez sensu trzymać bydło na dworzu skoro i tak na polu śnieg mokro i błoto to nie mogą nawet na suche się położyć. Nie wspomnę o tym wietrze i deszczu ze śniegiem co sypie od niedzieli. Ale każdy howa jak uważa za słuszne ja akurat mam bydło mleczne to inna sprawa i jest delikatniejsze od mięsnych 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v