Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Kupiłem opryskiwacz hardi ze sterowaniem mullera, nie mam do niego żadnego czujnika prędkości a wydaje mi się że powinien mieć, aczkolwiek w instrukcji obsługi mam 3 opcje pomiaru prędkości,  prędkość zczytywana z traktoru (wymagany sterownik traktoru). Czujnik na koło czyli zwykły czujnik z pomiarem impulsów No i jako trzecia opcją radar. Zaciekawił mnie radar. Czy on jest w komputerze na stałe czy też konieczny jakiś dodatkowy modul. ?

20221217_180229.jpg

• AgroTeam
Opublikowano

Muller każdą z opcji sprzedawał. Więc radar zapewne też. Stawiam że będzie kosztował krocie. Czujnik na koło z jakieś 150zl. Ewentualnie podpięcie się pod ciągnik kablem. Kabel kole 500zl

Opublikowano

Tak, zastanowiło mnie to. Może taki radar jest wbudowany w sterownik po prostu ?  Wiecie może gdzie i w jaki sposób wpiąć taki czujnik na koło? 

• AgroTeam
Opublikowano

Sterownik to tylko liczydło, pomiarów dokonują czujniki. Oczywiście że wiem, zazwyczaj z tyłu komputera. Zobacz jakie masz złącze. 3,5 czy 12 pin. Mam takie czujniki

Opublikowano

Aj tam aj tam -dowiedz się jaki czujnik powinien być zwykły kontaktron czy indukcyjny ?Jeżeli kontaktron to groszowa sprawa jak indukcyjny to dobrać parametry (trochę kłopotliwe ) na koło kupić tzw. koronę (pierścień zębaty ) lub jak wena twórcza po obwodzie w równych odległościach wiercisz i przykracasz wystające śruby (jak wystają szpilki to możesz skorzystać ze szpilek .inną opcją jest przyczepienie lub przykręcenie magnesów (ale  to przy najpodlejszym kontaktronie za kilkanaście złotych ) kabel jak kabel jeżeli czujnik  nie indukcyjny to nie musi być ekranowany ni i złączka -jeźeli DEUTSCH  na allegro do 50zł lub alliexpress do 15 zł  .Najlepiej znajdz w okolicy podobny i zobacz jak jest .prędkość z ciągnika to poślizg kół -opcja radar dokładny ale w ciągniku musi już być no i kalibracja radar to też prędkość z nawigacji 

.Najlepiej z koła opryskiwacza -ilość impulsów czujnika na 100m w niektórych komputerach ma swoje minimum i maximum po przekroczeniu świrują  

• AgroTeam
Opublikowano

Otwieranie obudowy jak się nie wie jak, gratuluję rady. Są oryginalne wtyczki din i masz jak należy a nie rozbieranie, lutowanie itd

v11 napisał:

Aj tam aj tam -dowiedz się jaki czujnik powinien być zwykły kontaktron czy indukcyjny ?Jeżeli kontaktron to groszowa sprawa jak indukcyjny to dobrać parametry (trochę kłopotliwe ) na koło kupić tzw. koronę (pierścień zębaty ) lub jak wena twórcza po obwodzie w równych odległościach wiercisz i przykracasz wystające śruby (jak wystają szpilki to możesz skorzystać ze szpilek .inną opcją jest przyczepienie lub przykręcenie magnesów (ale  to przy najpodlejszym kontaktronie za kilkanaście złotych ) kabel jak kabel jeżeli czujnik  nie indukcyjny to nie musi być ekranowany ni i złączka -jeźeli DEUTSCH  na allegro do 50zł lub alliexpress do 15 zł  .Najlepiej znajdz w okolicy podobny i zobacz jak jest .prędkość z ciągnika to poślizg kół -opcja radar dokładny ale w ciągniku musi już być no i kalibracja radar to też prędkość z nawigacji 

.Najlepiej z koła opryskiwacza -ilość impulsów czujnika na 100m w niektórych komputerach ma swoje minimum i maximum po przekroczeniu świrują  

Oba typy tu zadziałają. Kabel każdy jeden będzie dobry. trochę tych czujników już założyłem do różnych mullerow

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem, u mnie jest taka wtyczka dokładnie jak na zdjęciu. Z czego wiem czujnik ma 3 kabelki więc tu muszę 3 gdzieś wpiąć. ? Nie bardzo wiem gdzie.

Jeszcze jedna opcja, w fendzie 307 mam wtyczkę do komputera, kiedyś miałem też hardiego i tamten komputer wpinalem bezpośrednio sterownik - ciągnik, bez żadnego czujnika, może i tu jest taka opcja? 

Opublikowano

A pozatym, dlaczego w instrukcji  na schemacie czujnik obrotów wychodzi od puszki z opryskiwacza, a nie jak proponujecie z wtyczki z tylu sterownika? 

Screenshot_20221218_154351_Xodo Docs.jpg

Opublikowano (edytowane)

W  moim pilmecie zawieszanym kabel czujnika idzie do puszki na opryskiwaczu a do sterownika idzie w złączu wielopinowym...

Edytowane przez JD1052
Opublikowano

W moim opryskiwaczu Caffini jest identyczny sterownik jak Twój tylko mam więcej sekcji(7) i dodatkowo aktywny skręt dyszla. U mnie nie ma okrągłych wtyczek tylko dwie płaskie wielopinowe, nie pamiętam dkoładnie ale chyba ponad 30 pin/wtyczkę.

Jak nie jest |Ci pilne to w ollnej chwili sprawdzę gdzie podpiety jest czujnik indukcyjny. U mnie fabrycznie pobiera impulsy z koła opryskiwacza (chyba 8 śrub na obwodzie) a kalibracja jest prosta. Przejeżdzasz odcinek 100m i liczysz impulsy. Wpisujesz do komp i gotowe. Wiem też jak skalibrować przepływomierz. Wszystko jest też w instrukcji