Skocz do zawartości

KOWR - zgoda na nabycie nieruchomości rolnej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, założyłem ten post, ponieważ chciałem się zwrócić do Państwa o pomoc.

Niedawno otrzymałem pozytywną decyzję na temat przyznania premii dla mlodego rolnika. Celem rozdysponowania tych pieniędzy jest zakup gruntów rolnych. Jako młody rolnik jestem zobowiązany wystąpić do KOWRu o zgodę na zakup rzeczonych działek. Pobrałem wniosek dla osoby zamierzającej powiększyć gospodarstwo, jednak mam problem z wypełnieniem kilku rubryk:

1.Uzasadnienie wniosku zawierające w szczególności cel, dla którego nieruchomość jest nabywana: Czy jeśli wpiszę tutaj "rozwój i powiększanie gospodarstwa" to będzie ok? Czy lepiej wpisać coś innego?

2.Przewidywany sposób wykorzystania nabywanej nieruchomości rolnej: Czy jeśli wpiszę "Produkcja płodów rolnych" to będzie ok?

Przepraszam za być może banalne pytania, ale do KOWRu mam daleko, będę wysyłał to listownie, a nie chciałbym, żeby przez jakąś błahostkę wniosek został odrzucony. Może jest tu ktoś kto wypełniał tego typu wniosek lub ktoś kto zna się na tym i mógłby mi pomóc? Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Napisz rozwój i powiększanie gospodarstwa zgodnie z celami programu młody rolnik. A co do drugiego to powinno być ok przecież nie będziesz tam domów budował. Chyba :D Ewentualnie dodaj jakieś rośliny, które uprawiasz.

Edytowane przez tomeq
Opublikowano
2 godziny temu, mechanizator72 napisał:

Może jest tu ktoś kto wypełniał tego typu wniosek lub ktoś kto zna się na tym i mógłby mi pomóc? Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Kurde, ja byłem osobiście i był wtedy tam zawsze ktoś kto te wnioski przejrzał, i powiedział nawet co pisać, aby rozpatrujący się  nie miał do czego doczepić. Tylko, że to już było parę lat temu. 

Opublikowano

Ja też składałem taki wniosek, aby zakupić ziemię z premi młody rolnik. Pamiętam że dołączyłem też kopię biznesplanu w którym był ujęty zakup tej działki. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, agak507 napisał:

Czy zgoda kowr musi być dla obija małżonków? Czy wystarczy dla jednego który ma kwalifikacje

musi byc na oboje malzonkow, bo bez zony nie kupisz zadnej ziemi, no chyba ze masz rozdzielnosc

Czyli we wniosku podajesz oboje, oraz dolaczasz swoje kwallifikacje

Edytowane przez ahten
Opublikowano
15 minut temu, Leszy napisał:

Miałem to samo, i ostatecznie wystarczyło zgoda na mnie, ale lepiej spytaj notariusza czy jemu to wystarczy. Różne opinię słyszałem. 

Kiedy kupowałeś? Mam zgode tylko na siebie a teraz problem pojawił się u notariusza.

Opublikowano
3 minuty temu, ahten napisał:

musi byc na oboje malzonkow, bo bez zony nie kupisz zadnej ziemi, no chyba ze masz rozdzielnosc

Kwestia interpretacji prawa przez notariusza. Ja tylko dostałem zgodę, bo żonie nie chcieli przyznać, a potem notariusz wpisała do aktu jakąś pokrętną formułkę, że ja kupuje tą ziemię osobiści za zgodą żony na wspólny majątek. Chociaż nie była zachwycona tym postępowaniem KOWR-u. Więc niech jedzie osobiście do swego notariusza, i wypyta co on o tym sądzi. 

Opublikowano

Jeżeli nabywana nieruchomość rolna ma wejść w skład wspólności majątkowej małżeńskiej wystarczające jest, gdy określone w ustawie wymogi dotyczące nabywcy nieruchomości rolnej spełnia jeden z małżonków.

a jak interpretować ten zapis

Opublikowano
1 minutę temu, agak507 napisał:

Kiedy kupowałeś? Mam zgode tylko na siebie a teraz problem pojawił się u notariusza.

2019

3 minuty temu, agak507 napisał:

Jeżeli nabywana nieruchomość rolna ma wejść w skład wspólności majątkowej małżeńskiej wystarczające jest, gdy określone w ustawie wymogi dotyczące nabywcy nieruchomości rolnej spełnia jeden z małżonków.

Ja się na tym nie znam. Wtedy w KOWR nie chcieli dać zgody na nas oboje, bo żona nie ma wykształcenia rolniczego. Notariusz najpierw powiedziała, że tak się nie da, jak tylko ja mam zgodę, ale potem zmieniła zdanie i zrobiliśmy normalnie akt notarialny. 

Opublikowano
10 godzin temu, agak507 napisał:

Jeden z małżonków ma spełniać wymogi agencyjne, czyli np. wykształcenie rolnicze.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc, dzięki Państwa pomocy uporałem się z tymi problemami, jednak przychodzę z kolejnym zapytaniem. Do wniosku muszę dołączyć "Oświadczenie nabywcy dotyczące zobowiązania się do prowadzenia działalności rolniczej na nabywanej nieruchomości rolnej". Czy wystarczy napisać własnymi słowami dwa zdania , że tak, będę tam prowadził działalność rolniczą, czy jednak trzeba mieć jakiś oficjalny druk?

Opublikowano
23 godziny temu, mechanizator72 napisał:

Dziękuję za pomoc, dzięki Państwa pomocy uporałem się z tymi problemami, jednak przychodzę z kolejnym zapytaniem. Do wniosku muszę dołączyć "Oświadczenie nabywcy dotyczące zobowiązania się do prowadzenia działalności rolniczej na nabywanej nieruchomości rolnej". Czy wystarczy napisać własnymi słowami dwa zdania , że tak, będę tam prowadził działalność rolniczą, czy jednak trzeba mieć jakiś oficjalny druk?

Mi Pani z kowr przesłała wszystkie druki jakie musiałam wypełnić ja oraz sprzedający ziemie. Mam już pozytywna decyzję.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.12.2022 o 20:11, agak507 napisał:

Mi Pani z kowr przesłała wszystkie druki jakie musiałam wypełnić ja oraz sprzedający ziemie. Mam już pozytywna decyzję.

powiesz jakie KOWR? spelniasz definicję rolnika indywidualnego? ja niestety nie- brak meldunku w gminie co mam ziemię i zaraz bede przechodzil ta machine z KOWR. czy faktycznie sprzedajacy musi wystawic ziemie najpierw na erolnik.pl . masz jakies porady? ile trwalo od zlozenia wniosku do decyzji?

Edytowane przez Celownik07