Skocz do zawartości

grzałka case 845

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam nie znalazłem podobnego tematu na temat grzalki silnika case 845, kupilem grzałkę calix i w instrukcji jest napisane jak byk że pasuje do tego modelu, pierwsze co nie mieściła sie w otworze, podgiolem tak że sie miesci , ale za holere nie mogę jej włożyć do konca w żadnym położeniu. mial ktoś podobny przypadek albo wie jak powinno sie ja tam wkładać wtyczką w górę w dół w bok?

dodam że koszlowala ponad 6 stów

Opublikowano
Alchemik napisał:

A jest wyszczególniony ten konkretny silnik na liście, czy tylko model ciagnika? Tam były chyba dwa modele silnika.

na liście jest cała litania case- jów w tym 845 i 844

andrzej78 napisał:

Do tego modelu jest przeznaczona grzałka Re158 , silniki 4-6 cyl.,czy taką masz?

dokladnie tak

Opublikowano (edytowane)

To jak spuszczałem wodę żeby układ przepłukać chciałem odkręcić te śrubę w chłodnicy i naderwalo się całe to gniazdo - wypukła część, w którą wkręcona jest śruba spustowa. Lekko krótkim kluczem, bez zbytniej siły. Także jeśli nie odkrecales jej jeszcze, to uwazaj

A ta spustowa z bloku to fakt - chujowe miejsce i pomysł że śruba. 

Tak niby wszyscy piszą jakie te zachodnie przemyślane itd, ale dużo rzeczy widzę takich powiedziałbym "udziwnionych", czy niepotrzebnie przekombinowanych. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

o kurna rozebrałem ta grzalka włożyłem bez tej nakretki weszla ok tylko u mnie jest inny gwint 🤯 16.5x1.5 co to kurna jest?

Jako , że to jest Amerykaniec ,korek ma gwint calowy ,3/8 cala 

Opublikowano
andrzej78 napisał:

2 godziny temu, robi57362 napisał:

o kurna rozebrałem ta grzalka włożyłem bez tej nakretki weszla ok tylko u mnie jest inny gwint 🤯 16.5x1.5 co to kurna jest?

Jako , że to jest Amerykaniec ,korek ma gwint calowy ,3/8 cala 

3/8 to jest po naszem 18x1.5 a u mnie jest 16.5x1.5. tak przynajmniej pisze w instrukcji tej grzalki

Opublikowano

Nie 3/8-18NPTF ,taki gwint posiada srednicę ok. 16,3-16,6 o skoku 18 zwojów na cal ( 1,41 mm ,60⁰) ,jest nieco inny od gwintów BSP - Brytyjskich ( stożek gwintu 55⁰ ).Nie wiem dlaczego jest problem , gdyż od wielu lat w kadłubie silników IHC montowano korek z takim gwintem 3/8  ,czyli ok 16,5 mm , posiadał on rożne numery katalogowe ,ale rozmiar ten sam . 

Opublikowano

Jeżeli dobrze zrozumiałem, że grzałka ma gwint 18 mm ,to trzeba będzie dorobić redukcję, nakrętkę,m18 spawnąć z nyplem 3/8NPT. ( Jak pisałem wcześniej ogólnie powszechny gwint 3/8 BSP ma inny skok - 19 zwojów na cal ,1,34 mm i nie zapewni szczelności.

Opublikowano (edytowane)

Firma DEFA pisze o gwincie 18x1.5 przy ich grzałce i wierceniu otworu obok korka spustowego i gwintowania nowego otworu.

"The heater must be fitted on the left side of the engine block, 
near the drain plug (1). Drill and thread the hole for the heater 
according with the drilling and threading instructions. Note! On new 
engines there a thicker section is cast on the engine jacket at the 
fitment point. Use a Ø16.5mm drill and thread size M18x1.5. Note! Be 
careful to position the hole in the correct position."

Czy dotyczy to też tego silnika, tego nie wiem.

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

Alchemik napisał:

Firma DEFA pisze o gwincie 18x1.5 przy ich grzałce i wierceniu otworu obok korka spustowego i gwintowania nowego otworu.

"The heater must be fitted on the left side of the engine block, 
near the drain plug (1). Drill and thread the hole for the heater 
according with the drilling and threading instructions. Note! On new 
engines there a thicker section is cast on the engine jacket at the 
fitment point. Use a Ø16.5mm drill and thread size M18x1.5. Note! Be 
careful to position the hole in the correct position."

Czy dotyczy to też tego silnika, tego nie wiem.

to znaczy że blok da sie nagwintowac

Opublikowano

Według instrukcji należy wywiercić i nagwintować  nowy otwór,ale to jest ryzykowne!!. W otoczeniu korka spustowego jest wyraźnie grubsza ścianka ,ale obok już nie. Dodatkowo korek w rzeczywistości  jest usytuowany ok 4-5 cmm od tylnego obrysu silnika i ni jak nie pasuje do schematu jaki został zamieszczony w instrukcji grzałki ( sprawdzałem w swoim Case ,też silnik D268 ).Ja bym nie ryzykował wiercenia  jedynie można by było zastosować redukcję lub przegwintować otwór korka. To znalazłem w necie, tłumaczenie z Googla.

Screenshot_20221201-164051~2.png

Screenshot_20221201-164505~2.png

Opublikowano

macje panowie rację w instrukcji (szewdzkiej) jest napisane żeby wiercić i gwintowac otwór w odległości jak na rysunku Andrzeja ALE u mnie w innym miejscu jest ten korek a nizeli na schemacue. Redukcja nie ma prawa bytu bo poprostu sie nie zmieści. jutro ma przyjść odpowiedni gwintownik to może spróbuje lecz az mnie ciarki przechodzą żeby montaż byl tak utrudniony🤦‍♂️

Opublikowano
Alchemik napisał:

Za taką kasę, to gwintownik powinni dorzucić w cenie.

Da się ją oddać? Może da się zamontować coś mniej inwazyjnego?

dokladnie tak powinni chóc instrukcje po polsku dać może bym i próbował ja oddać ale po przebojach z próbą zamontowania grzałka nie wyglada jak nowa

Opublikowano
21 minut temu, robi57362 napisał:

..ALE u mnie w innym miejscu jest ten korek a nizeli na schemacue. Redukcja nie ma prawa bytu bo poprostu sie nie zmieści.🤦‍♂️

Czyli podobnie jak w moim - (opisałem wyżej) ,ok 4 cm od tylnej krawędzi,a gdzie tam jeszcze grzałkę umieścić, tyle że mój jest rocznik 97.