Skocz do zawartości

Płodozmian na 10Ha w 1 kawałku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Zacząłem obrabiać ok. 10Ha ziemi, które obejmuje teren wokół gospodarstwa. Ziemia to mozaika od IVB do IIIA, gliniasta i dosyć ciężka w uprawie. Pracuję na etacie i gospodarstwo jest dodatkiem. Chciałbym jak najlepiej wykorzystywać potencjał gleby. Ziemia była trochę zaniedbywana przez ostatnie lata jeśli chodzi o PH. W 2020r poszło 26T wapna węglanowego kujawit czyli ok. 2,6T/ha. Taka sama ilość tego wapna poszła po żniwach 2021r. W tym roku na wiosnę w najgorsze miejsca poszła pogłównie jeszcze KREDA. Ogólnie PH na dzień dzisiejszy w większości kawałków waha się pomiędzy 5-6, jednak są jeszcze małe miejsca z PH 4-4,5. W tym roku po żniwach nie sypnąłem wapna, dałem trochę czasu na przyswojenie tego wapna z ostatnich 2 lat. Chcę jeszcze zlecić na wiosnę podstawową analizę gleby w OSCR. Na ten moment na całości zasiane jest żyto KWS Berado. 

Chciałbym sobie rozplanować jakieś korzystne zmianowanie, najlepiej nie dzieląc pola na mniejsze tylko wchodząc w mono uprawę na całości gruntów- dlatego, że póki co do siewu biorę usługę i kombajn też usługa. Jednak w ostateczności mogę podzielić działkę na 2, jeśli miałoby to przynieść jakieś wymierne korzyści. Słomę planuję pociąć i za wapnować na przyszły rok. Ziemia jeszcze rzepaku nigdy nie widziała i nie wykluczam tej uprawy, aczkolwiek przeraża mnie trochę liczba zabiegów. Doradzicie co począć? Co najlepiej zasiać po życie? Co w kolejnych latach?

gospodarstwo.png

Edytowane przez lobudek
Opublikowano

na takiej klasie możesz uprawiać i rzepak I kukurydzę zboża i inne rośliny ważne żeby był plodozmian ja bym podzielił pole na 2 uprawy bo jak coś nie wypali to na 1 uprawie możesz być w plecy a tak zawsze jak nie jedno to drugie da większą kase

Opublikowano
Przed chwilą, lukasz1995 napisał:

A co sieją w okolicy ?Może pszenice i kukurydze

Sieją zarówno kukurydzę , pszenicę, jęczmienie zimowe/jare jak i rzepaki. Kiedyś siali jeszcze buraki cukrowe- ale już praktycznie nikt nie sieje.

Rodzice od końca lat 90 do mniej więcej 2007 bawili się w warzywa typu kalafior, cebula i sporo ziemniaka.

Opublikowano

Praca na etacie 7-15, weekendy wolne. Poza tym nie ma problemu z wolnym dniem z pracy w razie co.

Po życie z 5ha rzepaku? Ma to sens? Z kukurydzą może być taki problem, że nie będę miał jak odebrać takiej ilości ziarna na raz, chyba że wynająć kombajn plus odbiór Tirami.

Opublikowano
6 godzin temu, KlimekPL napisał:

No rzepak i praca na etacie to słabe połączenie, bo w tej uprawie są często bardzo wąskie okienka czasowe na jakiś konkretny zabieg i jak sie nie wyrobisz to plon leci.

Kumpel jest w wojsku i obrabia 10ha,  siejąc też rzepak, niekiedy jak jedzie na poligon to nie ma go po 2 miechy, mimo to ma wszytko w polu zrobione, zawsze jakiś sąsiad pomoże.

Opublikowano

Ja bym podzielił na dwie uprawy. Rzepak po pracy w biurze na spokojnie można ogarnąć. Jak PH wyjdzie w miarę, to bym poszedł w rzepak i pszenicę i na zmianę. Rzepak najlepiej co 3 lata na kawałku. 

Opublikowano
KlimekPL napisał:

No rzepak i praca na etacie to słabe połączenie, bo w tej uprawie są często bardzo wąskie okienka czasowe na jakiś konkretny zabieg i jak sie nie wyrobisz to plon leci.

nie przesadzaj ja też na etacie i zabieg zawsze wieczorem się zrobi

Opublikowano
49 minut temu, logan3512 napisał:

A może pszenżyto, jest mniej wymagające niż pszenica. Teraz po życie w przyszłym roku możesz mieć problem z samosiewami żyta. Parę chektarów kukurydzy

Od dłuższego czasu były tylko zboża.  Chciałbym zrobić jakieś zmianowanie.

1 godzinę temu, Marionos napisał:

Oczywiste, ze pszenica i rzepak.

co Cie skłoniło do zasiania żyta na glinie  III klasy? :D

Jest to żyto hybrydowe KWS berado. Skłoniło mnie do tego  trochę niskie PH gleby i ceny nawozów. 

Opublikowano

Mam podobnie tylko że 15ha. Masz zbyt na groch? To też fajny płodozmian, ewentualnie będziesz miał nasiona na poplony i przełamanie zbóż. Może jeszcze proso Gierczyckie ale to nie wiem w jakim regionie mieszkasz i czy jest gdzie sprzedać. Kukurydza wychodziła u mnie najlepiej czasowo bo siew, zbiór i odbiór po stronie skupu wiec zajmowałem się tylko uprawą, nawożeniem i jeden oprysk. Powodzenia

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Na grochu masz zysk, ciekawe jaki 

Szczególnie jak go całego położy że trzeba wszystko z ziemi zbierać. Na ciężkiej ziemi to już bobik lepiej, czasami naprawdę potrafi się udać. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, leonardo111 napisał:

Siej to co idzie najłatwiej sprzedać

To fakt.

3 godziny temu, Konrad_Duda napisał:

Mam podobnie tylko że 15ha. Masz zbyt na groch? To też fajny płodozmian, ewentualnie będziesz miał nasiona na poplony i przełamanie zbóż. Może jeszcze proso Gierczyckie ale to nie wiem w jakim regionie mieszkasz i czy jest gdzie sprzedać. Kukurydza wychodziła u mnie najlepiej czasowo bo siew, zbiór i odbiór po stronie skupu wiec zajmowałem się tylko uprawą, nawożeniem i jeden oprysk. Powodzenia

Na groch raczej zbytu u mnie nie będzie, ale się zorientuję. Region to kujawsko-pomorskie. Płodozmian z grochu fajny, ale zysk raczej marny? Wolałbym już zasiać rzepak jako zmianowanie, chyba, że to kiepski pomysł na przełamanie zbóż?

Bardziej zależy mi, żeby jakiś sensowny płodozmian ułożyć na powiedzmy 3 sezony do przodu. Obecnie jest żyto, słoma będzie cięta więc sporo materii zostanie na polu. Na pewno na słomę pójdzie wapno w ilości ok 2,6t/ha. Co dalej?

Edytowane przez lobudek
Opublikowano

nie wiem w czym ten etat mógłby przeszkadzać. mam 30 hektarów, gleba podobna bo 80% III klasa, reszta IV, aktualnie po 10ha rzepaku, soi i pszenicy, z wszystkim się wyrabiam a też pracuje na etacie pn-pt. u mnie docelowy płodozmian to soja-pszenica-rzepak-pszenica

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, Zigi94 napisał:

nie wiem w czym ten etat mógłby przeszkadzać. mam 30 hektarów, gleba podobna bo 80% III klasa, reszta IV, aktualnie po 10ha rzepaku, soi i pszenicy, z wszystkim się wyrabiam a też pracuje na etacie pn-pt. u mnie docelowy płodozmian to soja-pszenica-rzepak-pszenica

Dokladnie!

Nie wiem po co autor na sile chce wymyslac kolo od nowa na byle 10 hektarow.  Pszenica, rzepak i moze cos zostanie w kieszeniu co rok. Jak nie to czasem sie oplaca zrobic nadgodziny w pracy zamiast orac:)

Opublikowano
8 godzin temu, lobudek napisał:

To fakt.

Na groch raczej zbytu u mnie nie będzie, ale się zorientuję. Region to kujawsko-pomorskie. Płodozmian z grochu fajny, ale zysk raczej marny? Wolałbym już zasiać rzepak jako zmianowanie, chyba, że to kiepski pomysł na przełamanie zbóż?

Bardziej zależy mi, żeby jakiś sensowny płodozmian ułożyć na powiedzmy 3 sezony do przodu. Obecnie jest żyto, słoma będzie cięta więc sporo materii zostanie na polu. Na pewno na słomę pójdzie wapno w ilości ok 2,6t/ha. Co dalej?

Rzepak, pszenica po pszenicy poplon, wiosna kukurydza na ziarno, po kukurydzy pszenica i po pszenicy od nowa kolejka. 

• Thanks 1