Skocz do zawartości

Poznaniak czy może coś zachodniego

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć,
Szykuje mi się kolejny nowy nabytek. Mam aktualnie stary siewnik konny przerobiony dawno temu do ciągnika. Nie siałem nim bo siewnik pożyczałem zawsze od znajomego ale ten ko 4 lata temu sprzedał i kupił coś większego bo powiększał park maszynowy. I tak bym od niego go nie kupił bo to był świeży siewnik i chciał za niego spore pieniądze. Dlatego musiałem przeprosić się znowu z tym moim konnym ale nie idzie tym w ogóle siać. Dlatego nadszedł czas na zakup czegoś nowego. I teraz zastanawiam się, czy brak poznaniaka czy celować w coś zachodniego. Budżet? Nie wiem czy nie za mały bo chcę kupić coś do max 5 - 6 tysięcy no ale nie mam na ten moment więcej. Za poznaniakiem przemawia fakt, że to polska konstrukcja i jak sobie patrzyłem to z dostępnością części nie ma kompletnie żadnego problemu i są one naprawdę w dobrych cenach. Z zachodnimi może być różnie i zapewne będzie drożej. Widziałem kilka ciekawych ofert siewników FIONA ale nie znam kompletnie tej marki i nie wiem czy warto się tym interesować. 

Opublikowano (edytowane)

Na razie będzie to ciągała 60'tka a co będzie później to przyszłość pokaże. Konnym nie daję rady siać bo jest po prostu już wyrobiony. Rurki wymieniłem ale te lejki wszystkie są dziurawe, zboże się sypie. No i sianie trwa kilka dni. W dodatku się bez przerwy zapycha. Co do ha, w najbliższym sezonie zbożem będę zasiewał ok 10ha. Aha, jeszcze dodam bo to ma na pewno znaczenie, nie zależy mi mocno na ścieżkach. To ma sens jak ktoś ma duże pola. A ja mam często wąskie i długie kichy że praktycznie opryskiwaczem to na 2 razy to biorę. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Mam siewnik poznaniak 5 z roku 1986. Przekładnia mechaniczna. Kupiłem go 5 lat temu za 2800 złotych. I teraz od początku. Przekładnia mechaniczna nie oszukuje wcale. Jak ustawisz, zrobisz próbę kręcona to tak wysieje. Był problem bo między lejami się zapychało więc wyrzuciłem 4 leje, zostało 21 a nie 25 jak fabrycznie i dodatkowo tylne zostały przedłużone o 10 cm. Teraz jest super i powiem szczerze że nie zamienił bym go na nic innego w kwocie jaka podałeś. Sieje nim zboża, rzepak, groch i poplony

Opublikowano (edytowane)

Z 3m dać to sobie na 100% da radę bo ja właśnie pożyczałem 3m Unię od znajomego. Wiadomo że do tego ciągnika żadnego hydropaka nie zapnę ale siewnik + zagarniacze 3m spokojnie daje radę i nawet przodu nie muszę dociążać bo nic się nie dzieje 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

Ja mam poznaniaka z 90 roku na przekładni olejowej. Precyzją wysiewu niczym nie odstaje od Amazone d7 mojego szwagra. Nic nie przerabiałem i sieję się dobrze. Natomiast mam zamiar zmienić zagarnia z z tyłu ( niektórzy nazywają to grabkami ) bo myślę, że te podgięte bedą się lepiej sprawować. Przez ładnych parę lat siałem c330 i nie miał z nim problemu. Teraz sieję c360. A gdyby kiedyś przyszło na to, to i jakiś hydropak też można do niego dokupić 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

No i takich opinii oczekiwałem. Dlatego zastanawiałem się, czy warto pchać się w zachodnie rozwiązania. Gdyby one faktycznie były lepsze od polskiej myśli technicznej to może i bym się zastanawiał i przymknął oko na ewentualne koszta eksploatacji ale jeżeli nie odbiega od zachodnich maszyn no to chyba faktycznie pójdę w poznaniaka 5, ewentualnie 6 jak się trafi. Bo części do poznaniaka są na pewno tańsze. Dla przykładu, taka najpopularniejsza część, rurka wysiewająca. Poznaniak - 12 - 20zł. Fiona 170 - 200zł także różnica ogromna. Za 3 rurki do fiony mam komplet rurek do poznaniaka. 

Opublikowano (edytowane)

Daruj sobie poznaniaka, szukaj Stegsteda w tym budżecie, ja sieję takim tylko jeszcze starszym i kompletnie niczego mu nie brakuje. Wschody równomierne, nasiona równo przykryte, normę trzyma co do kilograma i łatwiejsze ustawianie normy niż w poznaniaku. Wrzucam przykładowy, ale można znaleźć nawet w cenie 2-3 tysiące. Ten którym ja sieję był kupiony dokładnie za 2500zł i złego słowa o nim nie powiem.

https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-stegsted-o-szerokosci-3-metry-25-r-CID757-IDRkivR.html

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Z zachodnim sprzętem jest tak, że części poza tym że są drogie, to niby są dostępne, ale jak coś walnie to się okazuje, że jednak nie ma ( nie chce tu rzucać przykładami ). A do naszych praktycznie w każdym sklepie dostaniesz

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Z zachodnim sprzętem jest tak, że części poza tym że są drogie, to niby są dostępne, ale jak coś walnie to się okazuje, że jednak nie ma ( nie chce tu rzucać przykładami ). A do naszych praktycznie w każdym sklepie dostaniesz

To akurat prawda. Kuzyn kilka lat temu kupił jakąś zachodnią sieczkarnię do kukurydzy ale nie samobieżną tylko doczepianą do ciągnika. Padła mu jakaś przekładnia i sieczkarnia poszła na złom bo część nie była już kompletnie nigdzie dostępna. Tam mu nawet ktoś szukał we francji z używanej ale okazało się że był trochę nowszy model i nie pasowało. Pewnie przy nowych maszynach problemu nie ma ale jak się kupuje sprzęt z lat 80 czy początku 90 to z dostępnością może być bardzo różnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, raven18 napisał:

Starsze poznaniaki mają rurki wysiewające metalowe tak samo i zachodnie

Tak. Ja szukam czegoś z początku lat 90 z plastikowymi rurkami. I na gumowych kołach. Ja mam w konnym te rurki metalowe i musiałem je pozgrzewać bo wystarczyło że gdzieś się podwinęła i zboże leciało bokiem. Straszna porażka. W dodatku wystarczyło delikatnie cofnąć albo ciągnik sam się cofnie i już na 100% wszystkie siewki pozapychane. Nowsze poznaniaki mają przed tym widziałem zabezpieczenie. Chyba że ktoś sobie je sam dorobił w tym egzemplarzu który widziałem. W dodatku metalowe koła kompletnie nie nadają się do ciągnika. Jak ten siewnik ciągał koń to prędkość była wiadomo niższa i wystarczyły tylko talerzyki na skrajnych siewkach. Przy ciągniku musiałem prawie wszystkie siewki pozasłaniać bo koło sypało mi ziemię do nich i się zapychało. Później pole po takim sianiu wygląda tak, że wstyd to pokazywać. Co roku musiałem ręcznie dosiewać bo coś się zapchało, w porę nie zauważyłem i pasek nie posiany. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jaco512 napisał:

Mając kilka ha można bawić się poznaniakiem, sypać po dwa worki bo więcej nie wchodzi.

Zabawa to jest konnym :D. Dwa przejścia i pusto. Unią 3m która pożyczałem, całość zasiewałem w niespełna 1 dzień z przejazdami w celu zasypania. Konnym sieję 3 dni. W dodatku jakość siewu jest tragiczna. A przy obecnych cenach paliwa, chyba nie muszę nikomu mówić jak to wychodzi ekonomicznie. Dlatego do wiosny muszę coś kupić. 

Edytowane przez włodek
  • Like 1
Opublikowano

Miałem konny zrobiony z dwóch(pierwszy rok mojego gospodarzenia), potem kupiłem poznaniaka z 89r, a teraz mam amazonkę d7 i nie chcę nic innego. W budżecie do 6tys kupisz amazonkę, nordstena, fione czy hasię. W starszym poznaniaku żeby siać rzepak trzeba zmieniać koła wysiewające jest to czasochłonne. Nawet jeżeli teraz nie siejesz rzepaku to nie wiesz czy za 5lat nie zaczniesz i potem płacz bo jak wysiać 3kg poznaniakiem.

Opublikowano
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

Jeżeli chodzi o przewody siewne to Hassia DK ma plastikowe i czarne .😉 Nawet pasują od siewnika Famarol . Tyle ,że w tym budżecie raczej nie znajdzie dobrego egzemplarza.

Czyli też nic przez nie nie da się zobaczyć 

Opublikowano (edytowane)

A co tam oglądać ? jeżeli nie zrobi się cofki przed podniesieniem , to o zapchaniu nie ma mowy. Nie ma potrzeby też aby ktoś dodatkowo  nadzorował siew .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Ja nie mówię o kimś dodatkowym. Jeśli sieje bez agregatu i się odwrócę to w białych rurkach widzę opadające ziarno. W czarnych go nie zobaczę. Jest to dość przydatne jak się wysiewa do końca ze skrzyni. W Poznaniaku też się nie zapycha jeśli nie zrobi się cofki. Tutaj chyba bez roznicy