Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ja dobrze zrozumiałem na szkoleniu, żeby spełnić efy te 4%  to strączkowe już się nie wliczają, ugotować nie muszę, tylko NP muszę wsiac w zboze na kilka ha seradele czy coś w tym stylu tak ? 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

4 % to bedzie ugorowanie tylko ale to od nastepnego roku , a jakbym chciał nową działke dołączyć do dopłat to co trzeba zrobić ? i mozna na jeden rok tylko wydzierżawić działke ?czyli zlozyc do doplat ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Fugeo napisał:

A czy wymieszanie słomy na stanowisku po rzepaku ozimym łapie się na ekoschemat wymieszanie słomy?

Tak

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

zdjęcia są robione często, co 3 dni, ale podobno nie mają pieniędzy by je wykupować. biorą tylko co jakiś czas, tak słyszałem.

Nie ma nic do rzeczy kasa, to jest projekt unijny i to Unia finansuje z centralnego budżetu

Opublikowano

Ugór z uprawą (słonecznik), zaznaczyłem na tej działce ekoschemat wymieszanie słomy z glebą, oraz zaznaczyłem kwadrat 'element nieprodukcyjny' aby spełnić 4% ugoru. Czy mogę używać ŚOR na tej działce jeśli jest element nieprodukcyjny? Czy w ogóle prawidłowo zaznaczyłem łącząc ekoschemat+element nieprodukcyjny (aplikacja nie zablokowała tej możliwości więc na logikę prawidłowo)?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, XTRO napisał:

Czy ja dobrze zrozumiałem na szkoleniu, żeby spełnić efy te 4%  to strączkowe już się nie wliczają, ugotować nie muszę, tylko NP muszę wsiac w zboze na kilka ha seradele czy coś w tym stylu tak ? 

Tylko w przypadku zastępowania ugoru wszystko bez oprysku czyli 7% gruntów ornych, a 3 % i tak musi być odlogowane?, najbardziej korzystne chyba jest zasianie roślin miododajnych za 1m2  miododajnych odlicza się 1,5 m2 ugoru

3 godziny temu, Matey napisał:

czy do ekoschematu miododajnego trzeba mieć fv na zakup nasion?

U nas na szkoleniu była o tym mowa i prowadzący stwierdził że wskazana jest faktura  , lub inny dokument najlepiej ze składem % mieszanki, swoisty dupchron w razie gdyby na polu pojawiły się rośliny niekoniecznie w udziale % zgodnym z wcześniejszym siewem i deklaracją producenta

Edytowane przez ws71
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelmf napisał:

w tym roku planuję zasiać kuku po raz trzeci na tej samej działce nie będę miał problemów

Jest zapis że nie wolno tej samej rośliny uprawiać na tej samej działce dłużej niż 3 lata , a u ciebie będzie to 3 rok więc spoko , bez problemów może być 

Opublikowano
8 minut temu, damianos95 napisał:

Czyli muszę mieć 3 rośliny i najmniejsza 10% czy mogę mieć 2 bo już zgłupiałem 

W tym roku dowolna ilość upraw na ornych.

Od przyszłego roku:

"W przypadku gdy grunty orne w gospodarstwie obejmują powierzchnię powyżej 10 ha, na tych gruntach prowadzi się co najmniej trzy różne uprawy, przy czym uprawa o największej powierzchni nie może zajmować więcej niż 65% gruntów ornych, a dwie uprawy o największej powierzchni nie mogą łącznie zajmować więcej niż 90% gruntów ornych."

Ugór też się będzie wliczał do upraw, więc od przyszłego roku obowiązkowo ugór + min. 2 uprawy. 

Są wyjątki od tych zasad. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2023 r. w sprawie norm oraz szczegółowych warunków ich stosowania (Dz.U. z 2023 r. poz. 478) 

Opublikowano

No nie wiem czy ta rozkmina ugór+ dwie uprawy jest dobra. Z tego zapisu wynika że ugór będzie musiał wynosić min. 10% jeżeli będzie trzecią uprawą. 

Imo tak czy siak 3 uprawy + ugór będzie lepiej. Chyba że źle zrozumiałem 

Opublikowano

Tak. Jeśli ugór będzie trzecią uprawą i nie będzie kolejnych, to będzie musiał mieć 10%.Więc korzystniej mieć 4 uprawy, wtedy ugór będzie musiał mieć tylko te swoje minimum. 

Opublikowano
12 minut temu, Karagana napisał:

W tym roku dowolna ilość upraw na ornych.

Od przyszłego roku:

"W przypadku gdy grunty orne w gospodarstwie obejmują powierzchnię powyżej 10 ha, na tych gruntach prowadzi się co najmniej trzy różne uprawy, przy czym uprawa o największej powierzchni nie może zajmować więcej niż 65% gruntów ornych, a dwie uprawy o największej powierzchni nie mogą łącznie zajmować więcej niż 90% gruntów ornych."

Ugór też się będzie wliczał do upraw, więc od przyszłego roku obowiązkowo ugór + min. 2 uprawy. 

Są wyjątki od tych zasad. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2023 r. w sprawie norm oraz szczegółowych warunków ich stosowania (Dz.U. z 2023 r. poz. 478) 

Ok dzięki a te uprawy na tej samej działce liczą oni od 2021 ? Więc to jest ostatni rok gdzie można mieć tą samą uprawę 

Opublikowano
12 minut temu, robercikj100 napisał:

od nastepnego roku jako obszar nieprodukcyjny można bedzie wstawiać miedzyplony ?

Trochę inaczej. Międzyplony (oraz siewki i bobowate) będą zmniejszać wymaganą powierzchnię obszarów nieprodukcyjnych (ugory i krzaczory) z 4% do 3%. Tylko musi ich być odpowiednio dużo - 4%. 

Jak ktoś będzie miał 1% międzyplonów, to nadal będzie musiał mieć 4% nieprodukcyjnych. Ale jak ktoś będzie miał 5% międzyplonów, to będzie musiał mieć do tego tylko 3% nieprodukcyjnych. 

Opublikowano
3 minuty temu, Karagana napisał:

Trochę inaczej. Międzyplony (oraz siewki i bobowate) będą zmniejszać wymaganą powierzchnię obszarów nieprodukcyjnych (ugory i krzaczory) z 4% do 3%. Tylko musi ich być odpowiednio dużo - 4%. 

Jak ktoś będzie miał 1% międzyplonów, to nadal będzie musiał mieć 4% nieprodukcyjnych. Ale jak ktoś będzie miał 5% międzyplonów, to będzie musiał mieć do tego tylko 3% nieprodukcyjnych. 

A do tych ugorow mogę zaliczyć jak mam na działce miejsca z krzakami drogi szerokości 3m czy rowy na tuzach? Zawsze te miejsca z krzakami i drogi były wyłączone z płatności można tak czy nie ?

Opublikowano
12 minut temu, damianos95 napisał:

Ok dzięki a te uprawy na tej samej działce liczą oni od 2021 ? Więc to jest ostatni rok gdzie można mieć tą samą uprawę 

W kolejnych latach też będzie można mieć uprawy po trzy lata na tym samym kawałku. Tylko 40% ornych będzie musiało mieć zmianę, ale też są wyjątki. 

Opublikowano
12 minut temu, Karagana napisał:

To jak mam rozumiec ten wykaz elementów nieprodukcyjnych umieszczony na stronie arimr?

Dalej jest nawet tabelka z przelicznikami dla każdego elementu

Wykaz elementów i obszarów nieprodukcyjnych kwalifikujących się do obliczania minimalnego udziału:

• elementy krajobrazu objęte obowiązkiem zachowania: drzewa będące pomnikami przyrody, rowy, których szerokość nie przekracza 2 m, oczka wodne o powierzchni mniejszej niż 100 m²;
  • żywopłoty lub pasy gruntów zadrzewionych, które nie stanowią części lasu, przy czym do spełnienia normy bierze się pod uwagę nie więcej niż 10 m szerokości;
  • zadrzewienia liniowe, które nie stanowią części lasu, obejmujące drzewa o średnicy korony nie mniejszej niż 4 m, a odległość między koronami drzew nie przekracza 5 m;
  • pojedyncze drzewa: minimalna średnica korony drzewa 4 m;
  • zagajniki śródpolne, które nie stanowią części lasu, obejmujące drzewa, krzewy lub kamienie o powierzchni nie większej niż 0,5 ha;
  • rowy, w tym otwarte cieki wodne służące do nawadniania lub odwadniania z wyłączeniem rowów wykonanych z betonu, przy czym do spełnienia normy bierze się pod uwagę nie więcej niż 10 m szerokości danego rowu;
  • oczka wodne, inne niż zbiorniki z betonu lub tworzywa sztucznego o maksymalnej powierzchni wynoszącej 1 ha, przy czym do spełnienia normy bierze się pod uwagę nie więcej niż 0,5 ha tego oczka; w przypadku, gdy oczko wodne otacza roślinność nadbrzeżna, obszar z tą roślinnością jest wliczany do powierzchni oczka wodnego;
  • miedze śródpolne i strefy buforowe, w tym strefy buforowe w ramach normy GAEC 4:
    • na których nie jest prowadzona produkcja rolna, w tym wypas i koszenie z wyjątkiem wypasu i koszenia w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 grudnia oraz
    • które mają szerokość nie mniejszą niż 1 m, przy czym do spełnienia normy bierze się pod uwagę nie więcej niż 20 m szerokości danej miedzy lub danej strefy oraz
    • które różnią się od użytków rolnych kwalifikujących się do pomocy, do których przylegają – w przypadku stref buforowych położonych na trwałych użytkach zielonych oraz
    • które obejmują roślinność nadbrzeżną – w przypadku, gdy leżą wzdłuż cieków wodnych i występuje na nich roślinność nadbrzeżna;
  • pasy gruntów wzdłuż obrzeży lasu:
    • na których nie są stosowane środki ochrony roślin oraz nie jest prowadzona produkcja rolna, w tym wypas i koszenie, z wyjątkiem wypasu i koszenia w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 grudnia oraz
    • o szerokości nie mniejszej niż 1 m, przy czym do spełnienia normy bierze się pod uwagę nie więcej niż 20 m szerokości danego pasa gruntów.
  • grunty ugorowane: grunty, na których nie są stosowane środki ochrony roślin oraz nie jest prowadzona produkcja rolna, w tym wypas i koszenie w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 lipca;
  • grunty ugorowane z roślinami miododajnymi: grunty, na których nie są stosowane środki ochrony roślin oraz nie jest prowadzona produkcja rolna, w tym wypas i koszenie, z wyjątkiem prowadzenia pasiek, w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 sierpnia, na których wysiano:
    • co najmniej jeden gatunek roślin miododajnych z gatunków określonych w wykazie nr 1 lub
    • mieszankę składającą się co najmniej z dwóch gatunków roślin miododajnych z gatunków określonych w wykazie, przy czym mieszanka ta obejmuje co najmniej jeden gatunek roślin miododajnych z gatunków określonych w wykazie nr 1, a gatunki roślin miododajnych z gatunków określonych w wykazie nr 2 nie są dominujące w tej mieszance lub
    • gatunek lub w/w mieszankę w mieszance z trawami lub innymi zielnymi roślinami pastewnymi, a te trawy lub inne zielne rośliny pastewne nie są dominujące w tej mieszance;
  • Międzyplony ścierniskowe: utworzone przez wysiew co najmniej jednego gatunku roślin w okresie od dnia 1 lipca do dnia 20 sierpnia i utrzymane co najmniej do dnia 15 października, a w przypadku, gdy rolnik w terminie 7 dni od dnia wysiewu złoży za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji albo do kierownika biura powiatowego Agencji oświadczenie, w którym wskaże ten dzień – przez okres co najmniej 8 tygodni od tego dnia, uprawiane bez stosowania środków ochrony roślin oraz nie utrzymywane jako uprawa w plonie głównym na tej samej działce rolnej w roku następującym po wysiewie;
  • Międzyplony ozime: utworzone przez wysiew co najmniej jednego gatunku roślin i tworzące okrywę roślinną co najmniej od dnia 1 listopada danego roku do dnia 15 lutego kolejnego roku, przy czym po dniu 15 listopada dopuszcza się ich mulczowanie, uprawiane bez stosowania środków ochrony roślin od wysiewu do dnia 15 lutego kolejnego roku, nie utrzymywane jako uprawa w plonie głównym na tej samej działce rolnej w roku następującym po wysiewie;
  • Wsiewki w uprawę w plonie głównym: utrzymane co najmniej do wysiewu kolejnej uprawy w plonie głównym lub przez co najmniej 8 tygodni od dnia zbioru uprawy w plonie głównym, wskazanego w oświadczeniu złożonym za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji albo do kierownika biura powiatowego Agencji w terminie 7 dni od tego dnia, uprawiane bez stosowania środków ochrony roślin przez okres ich utrzymania;
  • Rośliny bobowate drobnonasienne lub bobowate grubonasienne (uprawy wiążące azot): z gatunków określonych w wykazie uprawianych w plonie głównym bez stosowania środków ochrony roślin.
Opublikowano
9 godzin temu, maroko napisał:

Wniosek już właściwie mam zrobiony jedynie potrzebuję plan poprawy dobrostanu zwierząt dołączyć. Ale to by musiał chyba doradca?

U Was też tak doradcy kręcą nosem? Ja byłem w zeszły poniedziałek to jakoś nie wykazywał zbytnich chęci do pomocy. Aż się zdziwiłem bo zawsze można było liczyć na doradę.

Podbijam pytanie : czy plan poprawy dobrostanu musi być wykonany przez doradcę? Dodatkowo może ktoś wie czy jest określona minimalna powierzchnia wybiegów dla poszczególnych grup zwierząt?

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

U nas na szkoleniu była o tym mowa i prowadzący stwierdził że wskazana jest faktura  , lub inny dokument najlepiej ze składem % mieszanki, swoisty dupchron w razie gdyby na polu pojawiły się rośliny niekoniecznie w udziale % zgodnym z wcześniejszym siewem i deklaracją producenta

A gdzie można kupić taką mieszankę z podanym składem % i na fakture wysyłkowo 🤔

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, robercikj100 napisał:

To jak mam rozumiec ten wykaz elementów nieprodukcyjnych umieszczony na stronie arimr?

Trochę pomieszali. Międzyplony nie są elementem nieprodukcyjnym. To wynika z §6 ust. 3 rozporządzenia. Te wszystkie elementy się przelicza używając wskaźników, ale międzyplony mogą tylko zmniejszyć wymaganą powierzchnię obszarów nieprodukcyjnych z 4 na 3%.  

Nie można zrobić w ten sposób, że mam np. 100 ha ornych. 6 ha międzyplonów. 6 x 0,3 = 1,8 no to z 4 ha elementów nieprodukcyjnych mi już 1,8 ha odpadnie i wystarczą 2,2 ha. Nie. Można mieć i 100% międzyplonów, ale i tak międzyplony odejmą tylko 1%, więc nadal 3% będzie musiało iść pod elementy nieprodukcyjne (krzaczory itp i ugór).

Żeby międzyplony odjęły ten 1%, to musi ich być 4% po zastosowaniu współczynników, czyli fizycznie 13,34%, bo 13,34 x 0,3 =4.

Bobowate mają współczynnik 1, więc jeśli się ma 4% bobowatych, to nieprodukcyjnych można mieć tylko 3%, a nie standardowe 4%. 

Edytowane przez Karagana
Opublikowano

Pytanie jak ująć działkę powstałą w wyniku podziału? Tj była działka A, o pow 1,6 ha, podzieliłem ją na A/1 (0,2ha) i A/2 (1,4ha). Ta mniejszą sprzedałem we wrześniu. Została A/2, którą aplikacja wyszukuje, lecz nie można jej wyświetlić ( brak granic odniesienia i powierzchni Peg). Jedynie pokazuje się działka przed podziałem. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, vat napisał:

Podbijam pytanie : czy plan poprawy dobrostanu musi być wykonany przez doradcę? Dodatkowo może ktoś wie czy jest określona minimalna powierzchnia wybiegów dla poszczególnych grup zwierząt?

Tak tylko przez takiego z odpowiednimi uprawnieniami. 

Nie ma co się dziwić wszystko spadło na doradcę. 

Jeszcze wiem że czasami w związku hodowców niektórzy mają takie uprawnienia  - może tam ktoś zrobi?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wymagania są na stronie ARIMR https://www.gov.pl/web/arimr/dobrostan-23

Rozporządzenie dopiero w fazie projektu 

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12370552/katalog/12959094#12959094 kliknąć na "konsultacje". 

6 godzin temu, Ceres2 napisał:

Nie ma co się dziwić wszystko spadło na doradcę. 

Plan poprawy dobrostanu to proste tabelki, które każdy może wypełnić. Przynajmniej ten stary, bo nowy pewnie wrzucą na stronę, jak ukaże się już rozporządzenie. 

A konieczność posiadania pieczątki doradcy (i płacenia mu za to) to tylko kolejny dowód na to, jak silna i skuteczna w lobbowaniu przepisów jest branża konsultingowa.

Wymyślili i skutecznie wprowadzili obowiązek sporządzenia masy planów, programów i innych dokumentów, nie tylko dla rolników, ale i dla innych osób, firm i samorządów. Większość z nich jest zupełnie niepotrzebna, sporządzana tylko po to, żeby być załącznikiem do wniosku,a potem ląduje w szufladzie. Studium wykonalności dla gminy do wniosku o dofinansowanie? Bezsens zupełny. Tak samo jak te wszystkie plany rozwoju miejscowości itp. 

Cieszmy się, że do pozostałych ekoschematów nie wprowadzili obowiązku jakiegoś planu, za który trzeba bulić. 

Lista doradców jest tu https://doradca.cdr.gov.pl/

Z lewej jest menu, wybierasz rodzaj doradcy. Jak ktoś przegląda na smartfonie, to menu może się nie wyświetlać. Trzeba kliknąć w ustawieniach przeglądarki "wersja na komputer". 

• Like 1
Opublikowano

Czyli chyba dobrze myślę. Nie muszę ugotować tylko wsieje sobie NP na 5ha jakieś wsiewki w zboże, wykosze zboże i wsiewki zostawię na 8 tyg i mam zaliczone te obszary nieprodukcyjne jak i efa 

Opublikowano
2 minuty temu, XTRO napisał:

Czyli chyba dobrze myślę. Nie muszę ugotować tylko wsieje sobie NP na 5ha jakieś wsiewki w zboże, wykosze zboże i wsiewki zostawię na 8 tyg i mam zaliczone te obszary nieprodukcyjne jak i efa 

Nie ma już EFA.

Są teraz ENP - elementy nieprodukcyjne. Elementy nieprodukcyjne to różne krzaczory, oczka, rowy itp. wymienione na liście, oraz ugory. A w tym roku wyjątkowo również uprawy (oprócz kukurydzy i soi i zagajników) możesz wliczyć do ENP. 

Nie trzeba ugorować w tym roku, ale elementy nieprodukcyjne trzeba mieć i zaznaczyć we wniosku. 

Wsiewki same w sobie nie wliczają się do elementów nieprodukcyjnych. Tak jak międzyplony i bobowate. I tak musisz mieć elementy nieprodukcyjne. A od tych wsiewek, międzyplonów i bobowatych zależy czy nieprodukcyjnych masz mieć 3% czy 4% GO.